Μανιτάκης: Στόχος η ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου και η ανανέωση του προσωπικού

15:29 15/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Η ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου τομέα και η ανανέωση του προσωπικού είναι ένας στόχος στον οποίο επικεντρωνόμαστε, δήλωσε στο συνέδριο του Economist, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης για απομάκρυνση δεκαπέντε χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων έως το 2014. Το σχέδιο προβλέπει απομάκρυνση υπαλλήλων μέσω καταργήσεων ή συγχωνεύσεων
φορέων, πειθαρχικών διαδικασιών, αξιολόγησης και κινητικότητας, συνταξιοδοτήσεων και εθελουσίας εξόδου.

Σχετική είδηση: Από τέσσερις δεξαμενές οι αποχωρήσεις υπαλλήλων ως το 2014

Αλλαγή φρουράς στο δημόσιο, με 15.000 απολύσεις και αρκετές χιλιάδες προσλήψεις επιτυχόντων του ΑΣΕΠ.
Οι δεξαμενές από τις οποιες θα γίνουν οι απολύσεις είναι 4:

Στους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου που θα καταργηθούν, θα απολυθεί το σύνολο του προσωπικού. Δεν τεθούν σε διαθεσιμότητα, αλλά θα λάβουν αποζημίωση σύμφωνα με τις ισχυουσες διατάξεις.

Το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης επεξεργάζεται σχέδιο για την κατάργηση 70 οργανισμών, ο αριθμός τους όμως ενδέχεται να αυξηθεί.

Στο ίδιο σχέδιο περιλαμβάνεται η συχώνευση 630 περίπου φορέων. Οι οργανικές θέσεις θα μειωθούν, οι υπάλληλοι θα αξιολογηθούν και όσοι έχουν τα λιγότερα προσόντα θα μπορούν να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια και να συνταξιοδοτηθούν, διαφορετικά θα απολύονται.

Διαφορετική θα είναι οι κατάσταση στα υπουργεία και τους φορείς δημοσίου δικαίου. Με τα νέα οργανογράμματα, οι οργανικές θέσεις θα μειωθούν κατά 5%.

Οι υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου που κριθούν πλεονάζοντες, θα μπορούν να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια, διαφορετικά θα απολύονται.

Οι μόνιμοι που δεν επιθυμούν να εξαγοράσουν χρόνια θα μετακινούνται.

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για τους 2.000 περίπου υπαλλήλους που ελέγχονται πειθαρχικά.

Αν το πρωτοβάθμιο αποφασίσει την απόλυσή τους, θα μπορούν να προσφύγουν μόνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας και όχι στο δευτεροβάθμιο.
4.000 απολύσεις θα γίνουν μέσα στο 2013. Επιπλέον 25.000 θα ενταχθούν σε καθεστώς κινητικότητας, που αποδεσμεύται από τις απολύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα