ΚΚΕ: Νέος γραμματέας ο Δ. Κουτσούμπας – Παραμένει Πρόεδρος της ΚΟ η Α. Παπαρήγα

13:02 15/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Νέα εποχή ξεκινά για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με την αποχώρηση μετά από 22 χρόνια της Αλέκας Παπαρήγα από τη ηγεσία του ΚΚΕ και την εκλογή του Δημήτρη Κουτσούμπα στη θέση του Γενικού Γραμματέα του κόμματος, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του 19ου Συνεδρίου του κόμματος και την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Η Αλέκα Παπαρήγα παραμένει επικεφαλής
της Κ.Ο. του ΚΚΕ ως τις επόμενες εκλογές. Το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ υπερψήφισε ομόφωνα το νέο Πρόγραμμα του κόμματος, το νέο Καταστατικό και την Πολιτική Απόφαση του Συνεδρίου. Σχετικές ειδήσεις: Ο Δ. Κουτσούμπας νέος γενικός γραμματέας του ΚΚΕ

Με μια λιτή ανακοίνωση των 30 λέξεων, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, το ΚΚΕ γύριζε σελίδα στην 94χρονη ιστορία του κόμματος:

«Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία στην πρώτη της συνεδρίαση εξέλεξε Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ τον Δημήτρη Κουτσούμπα.»

Ο 58χρονος νέος γ.γ. του ΚΚΕ, αναλαμβάνει τη ηγεσία του κόμματος σε μια κρίσιμη συγκυρία καθώς από την τρίτη θέση που κατείχε το ΚΚΕ για πολλά χρόνια είδε τα ποσοστά του στις διπλές εκλογές του 2012 να υποχωρούν στο 4,5%.

Με καταγωγή από τη Λαμία, παντρεμένος με μια κόρη και με σπουδές στο Νομική Αθηνών, έγινε μέλος του κόμματος το 1974, αφού προηγουμένως πήρε μέρος στα γεγονότα του Πολυτεχνείου μέσα από την αντι-ΕΦΦΕ και την ΚΝΕ.

Υπήρξε διευθυντής του Ριζοσπάστη για δέκα χρόνια, διετέλεσε εκπρόσωπος τύπου του ΚΚΕ και επικεφαλής του τομέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος ενώ μέλος της Κεντρικής Επιτροπής είναι από το 12ο συνέδριο το Μάη του 1987 . Μέλος του ΠΓ εκλέγεται από το 14ο Συνέδριο το Δεκέμβριο του 1991.

Αποχώρησε από γ.γ. του ΚΚΕ μετά από 22 χρόνια η Παπαρήγα

Η εκλογή του Δημ. Κουτσούμπα στη θέση του γραμματέα δεν θα επιφέρει αλλαγές στην Κοινοβουλευτική λειτουργία, καθώς η Αλέκα Παπαρήγα παραμένει επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος ως τις επόμενες εκλογες.


Η Αλέκα Παπαρήγα, κάτω από αντίξοες για το κόμμα συνθήκες, καθώς είχε προηγηθεί η διάσπαση του ενιαίου συνασπισμού ανέλαβε τα ηνία του ΚΚΕ στις 27 Φεβρουαρίου 1991 διαδεχόμενη, στο 13ο συνέδριο του κόμματος τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη.

Η Αλέκα Παπαρήγα ήταν η πρώτη γυναίκα που εκλέχτηκε στο αξίωμα της γενικής Γραμματέως στην Κεντρική Επιτροπή του Κ.Κ.Ε.

Στις αρχές της δεκαετίας, του 1990, όταν ανέλαβε το κόμμα, πολλά ιστορικά κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης βίωναν το φάσμα της διάλυσης λόγω των εξελίξεων στην ανατολική Ευρώπη, το ΚΚΕ ωστόσο, κατόρθωσε να σταθεί όρθιο διασφαλίζοντας για πολλά χρόνια για τον εαυτό του την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της Αριστεράς στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα