Μαδρίτη: Η σύγχυση τελειώνει την Πέμπτη – Νέο τελεσίγραφο προς Καταλονία

20:22 16/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι αρχές της Καταλονίας δεν θα συμμορφωθούν με την εντολή της ισπανικής κυβέρνησης προκειμένου την προσεχή Πέμπτη να αποσαφηνίσουν εάν έχουν κηρύξει ή όχι ανεξαρτησία από την Ισπανία, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο TV3, ενώ την Πέμπτη εκπνέει το νέο τελεσίγραφο της Μαδρίτης. Κίνηση καλής θέλησης χαρακτηρίζεται πάντως, η απόφαση ισπανικού δικαστηρίου να αφεθεί ελεύθερος ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλονίας, Χοσέπ Λιουίς Τραπέρο αφέθηκε σήμερα ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους, όπως αποφάσισε το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα της ομοσπονδιακής εισαγγελίας να παραμείνει υπό κράτηση.

Το δικαστήριο απαγόρευσε στον αξιωματικό, που θεωρείται ότι πρόσκειται στον πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν, να φύγει από τη χώρα και του επέβαλε να παρουσιάζεται κάθε 15 μέρες ενώπιον δικαστή.

Διατυπώνοντας μία ακόμη πρόταση για διάλογο, ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν αρνήθηκε να απαντήσει με σαφήνεια στο τελεσίγραφο της Μαδρίτης, η οποία του ανανέωσε μέχρι την Πέμπτη την προθεσμία για να απαντήσει εάν θα κηρύξει ή όχι την ανεξαρτησία της επαρχίας.

Απαντώντας στην απαίτηση της ισπανικής κυβέρνησης να απαντήσει εάν κήρυξε, ναι ή όχι, την ανεξαρτησία της αυτόνομης κοινότητας της Ισπανίας ενώπιον του καταλανικού κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα, ο Κάρλες Πουτζντεμόν έγραψε στην απαντητική του επιστολή που έστειλε με φαξ ότι προτεραιότητά του είναι «ο διάλογος για τους επόμενους δύο μήνες» και ζήτησε επείγουσα συνάντηση με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι «το συντομότερο δυνατόν».

Τρεις ώρες μετά την λήψη του φαξ, η Μαδρίτη ανανέωσε την προθεσμία που είχε θέση στον Κάρλες Πουτζντεμόν μέχρι την Πέμπτη στις 10.00 τοπική ώρα για «να αποσαφηνίσει» τη θέση του σχετικά με «κήρυξη ανεξαρτησίας ή όχι».

«Η συντήρηση της σύγχυσης είναι ακατανόητη», είχε δηλώσει λίγη ώρα πριν η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προειδοποιεί ότι η εναλλακτική είναι να προχωρήσει στην εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος που επιτρέπει, πλήρη ή μερική άρση του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας.

Το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, στον οποίο οι υπέρμαχοι της αυτονομίας δηλώνουν ότι επικράτησαν με το 90% των ψήφων και το 43% συμμετοχής, προκάλεσε την μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην ιστορία της Ισπανίας από την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1977. Η μερική ή ολική ανάκληση του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας, για την οποία απειλεί η Μαδρίτη, θα είναι επίσης μέτρο που θα εφαρμόζεται για πρώτη φορά μετά τη δικτατορία του Φράνκο.
Πολλοί φοβούνται ότι η λήψη τέτοιου μέτρου θα οδηγήσει σε ταραχές την Καταλονία.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση:Προθεσμία 5 ημερών λέει η Μαδρίτη-Παραμένει ασαφής ο Πουιτζντεμόν (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα