Λονδίνο: Τί σημαίνει ο νίκη Μακρόν για το Brexit (άρθρο)

07:41 8/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Της Ευδοξίας Λυμπέρη

Σχεδόν αμέσως με την ανακοίνωση ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν κερδίζει τις εκλογές, η Βρετανή πρωθυπουργός έσπευσε να στείλει συγχαρητήριο τηλεγράφημα.

«Η Γαλλία είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους μας και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον νέο Πρόεδρο σε ένα ευρύ φάσμα κοινών προτεραιοτήτων» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ντάουνιγκ Στριτ από τον εκπρόσωπο της.

Ωστόσο η νίκη Μακρόν,

δεν είναι η καλύτερη προοπτική για την Βρετανή πρωθυπουργό που όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών της Πέμπτης αλλά και οι δημοσκοπήσεις θα επανεκλεγεί στις εκλογές της 8ης Ιουνίου. Όχι για το Brexit που η ίδια θα επιθυμούσε. Για ένα ήπιο Brexit και υποστήριξη σε αυτό ιδανική νικήτρια θα ήταν η Μαρί Λεπέν. Η Μέι δεν στήριξε ανοιχτά κανέναν από τους δύο υποψηφίους αν και συναντήθηκε στην διάρκεια της προεκλογικής διαδικασίας με τον Μακρόν προκαλώντας δυσμενή σχόλια από το επιτελείο της Λεπέν.

Σκληρός στο Brexit

Ο Εμμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποδείχτηκε πόσο σημασία έχει γι’ αυτόν όταν το τόνισε στην ομιλία του για την αποδοχή της εκλογής του. Ο ίδιος υπήρξε σαφής αντίπαλος του Brexit, χαρακτηρίζοντάς το ως «έγκλημα» στο μανιφέστο του. Η εκλογή του εκλαμβάνεται άλλωστε ως νίκη εναντίον της ευρωφοβίας.

Στην διάρκεια της εκστρατείας του, είχε πει ότι η Βρετανία θα αντιμετωπίσει «συνέπειες» για την έξοδο της από την ΕΕ και υποσχέθηκε να πάρει μια σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πλήθος δηλώσεις του Μακρόν τον φέρνουν πολέμιο του Brexit

«Εάν η κυβέρνησή σας αποφασίσει να οργανώσει ένα Brexit, θα είμαι αρκετά σκληρός σε αυτό», είχε δηλώσει στο βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι 4 τον Φεβρουάριο. «Πρέπει να διατηρήσουμε την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και να μην μεταφέρουμε το μήνυμα πως μπορείτε να αποφασίσετε να φύγετε χωρίς συνέπειες».

Μιλώντας στο δίκτυο Μπλούμπεργκ ο Μακρόν παλιότερα είχε πει ότι είναι υπέρ ενός σκληρού Brexit. «Σέβομαι την ψήφο των Βρετανών είχε πει αλλά το χειρότερο θα ήταν μία αδύναμη ΕΕ».

Ο Μακρόν ευνοεί ένα Brexit που θα άφηνε τη Βρετανία έξω από την ενιαία αγορά και βάζει προτεραιότητα να προστατεύσει τα συμφέροντα των μελών της ΕΕ.

«Δεν πρόκειται για τιμωρία, αλλά για συνέπεια με την απόφαση», είχε δηλώσει στο κανάλι 4. «Δεν παίρνετε την πρόσβαση στην ενιαία αγορά όταν αποφασίζετε να φύγετε».

Λίγο μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, είχε περιγράψει το Brexit ως έναν ισχυρό παράγοντα που θα μπορούσε να καταστρέψει την ΕΕ.

«Δεν θέλω μια συγκεκριμένη προσέγγιση όπου οι Βρετανοί θα έχουν τα καλύτερα και από τους δύο κόσμους. Αυτό θα είναι πολύ μεγάλο κίνητρο για τους άλλους να εγκαταλείψουν και να σκοτώσουν την ευρωπαϊκή ιδέα, η οποία βασίζεται σε κοινές ευθύνες».

Κατηγόρησε τους Νάιτζελ Φαράτζ και Μπόρις Τζόνσον ότι προκάλεσαν το Brexit και μετά εγκατέλειψαν το πλοίο. Κατά την τότε εκτίμηση του νέου Γάλλου πρόεδρου η T. Μέι το έχει χειριστεί επιτυχώς ωστόσο αυτό που συμβαίνει στην Βρετανία είναι η επανευθυγράμμιση και υποταγή της στις ΗΠΑ σε γεωπολιτικό επίπεδο καθώς και στο οικονομικό. «Αυτό που πρόκειται να συμβεί δεν είναι να πάρει πίσω τον έλεγχο, είναι δουλεία» είπε ο Μακρόν.

Βέβαια η Τερέζα Μέι έχει από τότε πει ότι δεν θέλει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά όπως αυτή ισχύει σε ένα μέλος της ΕΕ, δηλαδή με την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών που απορρέει από αυτήν, αλλά μία συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου». Από την άλλη πλευρά η ΕΕ μέχρι στιγμής απορρίπτει μία συμφωνία πριν να γίνει η αποχώρηση της Βρετανίας.

Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε την στενή σχέση που έχουν οι δύο χώρες. Έχουν κοινό έλεγχο συνόρων επί γαλλικού εδάφους στο Καλαί και αρκετές διμερείς συμφωνίες σε επίπεδο άμυνας και ασφάλειας. Επίσης η Γαλλία είναι η φυσική έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί η ρητορική του Μακρόν να είναι έντονη κατά του Brexit αλλά όταν θα έχει την πλήρη εικόνα των συμφερόντων της χώρας του ίσως να θελήσει την ζυγαριά πιο ισορροπημένη.

Μετά την εκλογή του η πρώτη χώρα που θα επισκεφθεί ο Μακρόν θα είναι η Γερμανία και την Άνκελα Μέρκελ και μετά και τις γερμανικές εκλογές εκτιμάται ότι θα έχουμε μία αναβίωση του ισχυρού γαλλογερμανικού άξονα με κοινό στόχο την διάσωση της ΕΕ εναντίον του Brexit.

Αφού συναντήθηκε με την Τερέζα Μέι τον περασμένο Φεβρουάριο, ο κ. Μακρόν κατέστησε σαφές ότι θα προσπαθήσει να κάνει «τραπεζίτες, ταλέντα, ερευνητές, ακαδημαϊκούς» να διασχίσουν τη Μάγχη και να περάσουν στη Γαλλία.

Αντιδράσεις Βρετανών πολιτικών

Πολλοί Βρετανοί πολιτικοί συνεχάρησαν τον νέο Γάλλο πρόεδρο. Μεταξύ αυτών o αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν που έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο τουίτερ:

«Συγχαρητήρια στον Εμμανουήλ Μακρόν για τη νίκη σου στις προεδρικές εκλογές του 2017. Ανυπομονώ να δουλέψουμε μαζί.»

Η Νίκολα Στέρτζεον πρώτη τη τάξει υπουργός της Σκοτίας έγραψε στον λογαριασμό της στο τουίτερ: «Ζήτω η Γαλλία. Συγχαρητήρια στον νέο Πρόεδρο, τον Εμμανουήλ Μακρόν, για την αποφασιστική νίκη του πάνω στο σκληρό δικαίωμα.»

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Κχαν έγραψε επίσης στο τουίτερ «Ο γαλλικός λαός επέλεξε την ελπίδα αντί για τον φόβο και την ενότητα ενάντια στην διαίρεση. Συγχαρητήρια Εμμανουήλ Μακρόν

Ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Φάρον που είχε υποστηρίξει τον Μακρόν προεκλογικά έγραψε: «Συγχαρητήρια στον Εμμανουήλ Μακρόν. Αυτή δεν είναι μόνο μια νίκη για τη Γαλλία, αλλά μια νίκη για τη Βρετανία και τις φιλελεύθερες αξίες που αγαπάμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα