Νίκη Μακρόν: «Τεράστια ανακούφιση» για την Ευρώπη αλλά «χωρίς λευκή επιταγή» (video)

07:05 8/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ξεκάθαρη νίκη, που χαρακτηρίζεται ως «ήττα του λαϊκισμού και ανάσα για την Ευρώπη», εξασφάλισε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο νεότερος πλέον αρχηγός του γαλλικού κράτους. Η επικράτηση του 39χρονου έναντι της υποψήφιας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν σημαδεύτηκε ωστόσο από την υψηλή αποχή, της τάξης του 24,95%·

#Presidentielle2017 @EmmanuelMacron :"Δεν έχω λευκή επιταγή" pic.twitter.com/8jKRv3Ufqy

ΕΡΤ Α.Ε. (@ERTsocial) May 7, 2017

«Δεν έχω λευκή

επιταγή», τόνισε ο νικητής του β΄γύρου με το βλέμμα ήδη στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου και στην εξασφάλιση της πλειοψηφίας στη γαλλική εθνοσυνέλευση για το νεόκοπο κίνημα «Εμπρός» («En marche»).

O όγδοος πρόεδρος της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας, συγκέντρωσε το 66,01% των ψήφων έναντι 33,99% της Λεπέν, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα 02:40 (ώρα Ελλάδας).

Mπροστά στην πυραμίδα του Λούβρου, βαδίζοντας μόνος στην αυλή του άλλοτε βασιλικού παλατιού υπό τους ήχους της Ωδής στη Χαρά του Μπετόβεν, του ύμνου της ΕΕ, ο Εμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε όλους όσοι των ψήφισαν, συμπεριλαμβανομένων και όσων δεν συμμερίζονται την πολιτική του ιδεολογία, δεσμευόμενος ότι θα κάνει «τα πάντα» ώστε οι εκλογείς να μην έχουν πλέον «κανέναν λόγο να ψηφίσουν τα άκρα».
«Θα δώσω μάχη με όλες μου τις δυνάμεις εναντίον των διχασμών που μας υπονομεύουν», υποσχέθηκε ο πρώην τραπεζίτης, που διαβεβαίωσε ότι αντιλαμβάνεται την «οργή», τη «σύγχυση», τις «πεποιθήσεις» αυτών που ψήφισαν την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου (FN).

#Presidentielle2017
Πλακάτ με την επιγραφή "Η Ελπίδα νικά το Φόβο" @ #Λούβρο – ο @pgonos #live από το #Παρίσι#ΕΡΤ1 pic.twitter.com/x2Hiur5HkK

ΕΡΤ Α.Ε. (@ERTsocial) May 7, 2017

Λίγη ώρα πριν η σύζυγός του Μπριζίτ, 24 χρόνια μεγαλύτερή του, ανέβει στο βήμα, υπό τις επευφημίες του πλήθους.

Έξι εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές (την 11η και τη 18η Ιουνίου), ο πρώην υπουργός Οικονομίας (2014-2016) του απερχόμενου σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τους υποστηρικτές του να κινητοποιηθούν και τους ψηφοφόρους να του δώσουν «μια αληθινή, ισχυρή πλειοψηφία της αλλαγής».

Ο Μακρόν θα βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις—την ενδημική ανεργία (10%), την απειλή της τρομοκρατίας, την αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχολιάζουν ήδη οι μετεκλογικές αναλύσεις.

Η αντίπαλός του, που υπέστη βαριά ήττα, παρά την επιθετική εκστρατεία της εναντίον της μετανάστευσης, του ευρώ, της παγκοσμιοποίησης και της ΕΕ, εξέφρασε ικανοποίηση για το «ιστορικό» αποτέλεσμα του κόμματός της, που κατ’ αυτήν αποτελεί πλέον την «μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης» στη Γαλλία.

#Presidentielle2017
Παραδοχή ήττας από @MLP_officiel – ζήτησε
"Βαθιά Ανανέωση του Εθνικού Μετώπου" pic.twitter.com/FCzHJ4aVSo

ΕΡΤ Α.Ε. (@ERTsocial) May 7, 2017

Η νίκη του Μακρόν έγινε δεκτή με ικανοποίηση από Ευρωπαίους ηγέτες που ήλπιζαν σε γαλλικό ανάχωμα ενάντια στην άνοδο των εθνικιστών στη Γηραιά Ήπειρο ενώ το ευρώ κατέγραψε άνοδο στις αγορές συναλλάγματος στην Ασία μετά τη νίκη Μακρόν, φθάνοντας σε υψηλό εξαμήνου πριν υποχωρήσει ξανά.

Στο Παρίσι, ο Μακρόν επικράτησε με σχεδόν το 90% των ψήφων.

Ωστόσο στα βιομηχανικά κέντρα, έγιναν «αντικαπιταλιστικές» διαδηλώσεις, που σημαδεύτηκαν κι από επεισόδια.

#Nantes #France: Cops attacked #NuitdesBarricades #GenerationIngouvernable during protests against election system pic.twitter.com/FHUJSzJKFr

— Enough is Enough! (@enough14) May 7, 2017

«Μακρόν άδειασέ μας τη γωνιά, αντίσταση και δολιοφθορά» («Macron dégage, résistance et sabotage»), φώναζαν διαδηλωτές στη Νάντη, στη δυτική Γαλλία.

Πάνω από ένας στους τρεις Γάλλους στην πραγματικότητα αρνήθηκε να επιλέξει την Κυριακή μεταξύ του Μακρόν και της Λεπέν, αριθμός χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

«Σχέδιο και όχι πρόγραμμα» έχει εξαγγείλει ο Μακρόν, με άξονα την ευρεία μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τη μείωση των δημοσίων δαπανών και την ενίσχυση των γαλλογερμανικών σχέσεων.

Η Λεπέν από την άλλη υποσχέθηκε μια «πολιτική ανασύνθεση μεγάλου εύρους» στο κόμμα της, ακόμα και «αλλαγή ονόματος».
Η Λεπέν συγκέντρωσε πάνω από 10,5 εκατομμύρια ψήφους, ξεπερνώντας κατά πολύ το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου (7,7 εκατ.), αντίθετα με τον πατέρα της, τον Ζαν-Μαρί Λεπέν, που ελάχιστα είχε αυξήσει το ποσοστό του στον δεύτερο γύρο όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Ζακ Σιράκ το 2002.

Τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα της Γαλλίας, οι Σοσιαλιστές και οι Ρεπουμπλικάνοι, που αποκλείστηκαν ήδη από τον πρώτο γύρο, αναμένεται να επιχειρήσουν ρεβάνς στις βουλευτικές εκλογές.

Ο επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν (19,58% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών) καλεί εξάλλου τους Γάλλους να ενωθούν γύρω του για να αντισταθούν στον «νέο μονάρχη-πρόεδρο».

«Νεότερος και από τον Λουδοβίκο Ναπολέων Βοναπάρτη (μετέπειτα αυτοκράτορα) που έγινε πρόεδρος στα 40 του, το 1848, ο Μακρόν δεσμεύεται ότι θα αναλάβει τα ηνία το αργότερο ως τις 14 Μαΐου με «σταθερή κυβέρνηση».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ
Σχετική είδηση:Γαλλία: Πρόεδρος ο Εμμανουέλ Μακρόν-«Θα υπερασπιστώ την Ευρώπη» (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα