Λονδίνο: Ατόπημα Guardian για Ελλάδα

19:06 30/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Της Ευδοξίας Λυμπέρη ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στο Λονδίνο

Την περασμένη Τετάρτη ο Guardian στην σελίδα του για τα πακέτα διακοπών και σε ένα εξειδικευμένο είδος, αυτό που ονομάζει “πολιτκές διακοπές” προσέφερε ένα πακέτο 7 διανυκτερεύσεων στην Ελλάδα αξίας 2,500 στερλινών με τίτλο “Η Ελλάδα και το

ευρώ”.

Το πακέτο περιείχε ξεναγήσεις στη Σάμο και στη δοκιμαζόμενη τοπική κοινωνία από το κύμα προσφύγων και την οικονομική κρίση. Κατόπιν, μετάβαση στην Αθήνα και τον Πειραιά όπου και εκεί θα συνεχιζόταν το ταξίδι καιν η ενημέρωση από φορείς και παθόντες, στον τρόπο ζωής των προσφύγων και των δοκιμαζόμενων από την κρίση Ελλήνων. Στο ταξίδι θα συμμετείχε και η ανταποκρίτρια του Γκάρντιαν στην Αθήνα, Ελένα Σμιθ.

Η δημοσίευση, όπως είναι εύλογο προκάλεσε έκρηξη αντιδράσεων, αρχικά στο τουίτερ με λόγια όπως “ντροπή στον Γκάρντιαν”, και κατόπιν παντού σε κοινωνικά και ενημερωτικά δίκτυα. Το “τουριστικό πακέτο” κατέβηκε από την ιστοσελίδα λίγο αργότερα και το γραφείο τύπου του ομίλου εξέδωσε απολογητική ανακοίνωση. Το θέμα όμως δεν έμεινε εκεί.

Shame on you @guardian and @HelenaSmithGDN. You came up with the most disgusting, depreciating way to promote your so-called 'investigative' journalism. People have suffered immensely in #Greece and you try to benefit from that? You better place a paywall. pic.twitter.com/IueqyAdZp9

— Dim Rapidis (@rapidis) March 28, 2018

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Δημήτρης Τζανακόπουλος έστειλε επιστολή την Πέμπτη στον όμιλο Γκάρντιαν καταδικάζοντας την ανάρτηση και γράφοντας ότι με αποστροφή και σοκ διάβασε την εν λόγω ταξιδιωτική διαφήμιση που την χαρακτήρισε προσβλητική και μειωτική.

Η επιστολή του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

«Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον τη διαφημιστική καταχώρηση για διακοπές στην Ελλάδα με τίτλο ‘Η Ελλάδα και το Ευρώ’ στο ταξιδιωτικό ένθετο της εφημερίδας σας», αναφέρει στην επιστολή του ο κ.Τζανακόπουλος.

«Το ενδιαφέρον μου γρήγορα μετατράπηκε σε σοκ και αποστροφή όταν κατάλαβα ότι το πακέτο διακοπών που διαφημίζετε είναι σχεδιασμένο ‘αποκλειστικά για τους αναγνώστες του Guardian’ έτσι ώστε να εμπεδώσουν τα ‘συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν για την υπόλοιπη Ευρώπη’ από την Ελληνική κρίση, ενώ παράλληλα θα επισκέπτονται νησιά και θα λαμβάνουν μέρος σε γευσιγνωστικές εκδρομές σε αμπελώνες», συνεχίζει ο κ.Τζανακόπουλος.

«Είναι απαξιωτικό μια εφημερίδα εγνωσμένου κύρους όπως η δική σας να καταφεύγει σε τακτικές που μόνο ως νεοαποικιοκρατικές μπορούν να χαρακτηριστούν», τονίζει μάλιστα επισημαίνοντας: «Ο Ελληνικός λαός, που έχει κάνει τεράστιες θυσίες τα χρόνια της κρίσης, αντιμετωπίζεται από την εφημερίδα σας ως έκθεμα σε μουσείο προς τέρψιν των πλέον εύπορων από τους αναγνώστες σας (σημειώνω ότι το διαφημιζόμενο πακέτο κοστολογείται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 2,500 Στερλινών ανά άτομο). Οι αναγνώστες σας θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τον αγώνα των φτωχών Ελλήνων και να γίνουν μάρτυρες της προσπάθειάς τους για ανάκαμψη.”

«Το γεγονός ότι η διαφήμισή σας χρησιμοποιεί συγκαταβατικές και συγκεκαλυμμένα μειωτικές εκφράσεις για τους Έλληνες («Οι Έλληνες έχουν παραμείνει ανθεκτικοί») καθιστά το περιεχόμενό της ακόμη πιο αποκρουστικό, καθώς αποσκοπεί να καλύψει κάτι που ουσιαστικά είναι μία προσβλητική δραστηριότητα.»

Και ο κ.Τζανακόπουλος κλείνει την επιστολή του, τονίζοντας: «Ο Guardian έχει μεγάλη παράδοση στην ελεύθερη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Θα πρέπει να προφυλάξετε αυτήν την παράδοση αντί να τη στιγματίζετε με τέτοιου είδους ατυχώς σχεδιασμένες εμπορικές δραστηριότητες. Ο αγώνας του ελληνικού λαού αξίζει του σεβασμού σας και μόνο. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις.”

Σε επικοινωνία μας με το γραφείο τύπου του Γκάρντιαν μας εστάλη σημερινή (Παρασκευή 30 Μαρτίου) ανακοίνωση όπου απολογούνται ακόμη μία φορά για το ατόπημα ουσιαστικά που διέπραξε ο όμιλος.

Ανακοίνωση Guardian

“Ο Guardian συνεργαζόταν με τις Πολιτικές Περιηγήσεις, σε ένα δοκιμαστικό πόνημα, το οποίο περιελάμβανε ένα ταξίδι στην Ελλάδα για ανθρώπους που ήθελαν να κατανοήσουν βαθύτερα το πολιτικό και κοινωνικό τοπίο της χώρας. Ακυρώσαμε τώρα αυτό το έργο και ζητούμε συγγνώμη για το αδίκημα που προκλήθηκε. Ο Guardian παραμένει αφοσιωμένος στην ανεξάρτητη αναφορά μας στην Ελλάδα και πάντα θα είναι.

Αυτή ήταν μια πρωτοβουλία υπό την ηγεσία μιας εμπορικής ομάδας και όχι από τους δημοσιογράφους μας. Η Έλενα Σμιθ, ανταποκρίτρια της Guardian στην Ελλάδα, συμφώνησε να μιλήσει αλλά δεν είχε καμία συμμετοχή στην οργάνωση, την καθοδήγηση ή την προώθηση του ταξιδιού.”

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα