Λέσβος: «Σύννομη η διαδικασία» απαντά η Υπηρεσία Ασύλου

12:01 31/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σύννομη με το διεθνές δίκαιο είναι η διαδικασία που ακολουθεί η Υπηρεσία Ασύλου, αναφορικά με την εξέταση των αιτημάτων των Σύρων προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου, δήλωσε στην ΕΡΑ Αιγαίου η επικεφαλής της υπηρεσίας Μαρία Σταυροπούλου. Όπως επισήμανε απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα ( η Ελλάδα επιστρέφει τους Σύρους στην Τουρκία, αφού έχει λάβει διαβεβαίωση από τη δεύτερη πως θα τους παρέχει καθεστώς προσωρινής προστασίας.

Η κ. Σταυροπούλου

αναγνωρίζει πως ακολουθείται διαφορετική διαδικασία για τους πρόσφυγες που φτάνουν στον Έβρο με αυτή όσων φτάνουν στα νησιά. Η εξήγηση για αυτό ήταν πως οι διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί από την Τουρκία αφορούν μόνο όσους φτάνουν στα νησιά. Δηλαδή η Τουρκία ως χώρα εγγυάται προστασία για τους πρόσφυγες που θα περάσουν στα νησιά και θα επιστραφούν κι όχι για αυτούς που θα περάσουν από τον Έβρο, με την Ελλάδα να είναι η μοναδική χώρα η οποία το αποδέχεται και το εφαρμόζει.

Αναλυτικά η δήλωση

Η Επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασύλου κ. Σταυροπούλου δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ: «Στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας η Υπηρεσία Ασύλου εξετάζει τις αιτήσεις των Σύρων προσφύγων αρχικά ως προς το παραδεκτό, δηλαδή με βασικό κριτήριο το αν η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα, κατά την έννοια του άρθ. 38 της Οδηγίας 32/2013/ΕΕ και του άρθρου 56 ν. 4375/2016 που ενσωμάτωσε τις διατάξεις του πρώτου στο ελληνικό δίκαιο, για το συγκεκριμένο αιτούντα. Αυτό συμβαίνει μόνο για ορισμένους Σύρους αιτούντες άσυλο που εισέρχονται στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου.

Η Υπηρεσία μας προχώρησε σε αυτήν την πρακτική μετά τις διαβεβαιώσεις της Τουρκίας προς τη χώρα μας και την ΕΕ πως όλοι οι Σύροι που επιστρέφονται σ αυτήν θα λαμβάνουν καθεστώς προσωρινής προστασίας, το οποίο κατά την άποψη της υπηρεσίας προσφέρει επαρκή προστασία. Το γεγονός ότι δεν ακολουθείται η ίδια διαδικασία για όσους Σύρους εισέρχονται από τον Έβρο έχει να κάνει με το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και τις διαβεβαιώσεις που έχει παράσχει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και οι οποίες αφορούν τους Σύρους πρόσφυγες που φθάνουν στα νησιά.

Δεν γνωρίζουμε γιατί η Γερμανία δεν εξετάζει με τον ίδιο τρόπο τις αιτήσεις των Σύρων προσφύγων. Η εξέταση του παραδεκτού ως προς το ζήτημα της ασφαλούς τρίτης χώρας εναπόκειται στην κρίση του κάθε κράτους μέλους, σχετικά με το αν πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις».

Στο ερώτημα αν παραβιάζεται το ελληνικό ή το διεθνές δίκαιο με τον τρόπο που εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου των Σύρων στα νησιά, η κ. Σταυροπούλου απαντά ότι: «οι αποφάσεις της είναι σύννομες και σύμφωνες με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά αναμένεται η απόφαση του ΣΤΕ με την οποία θα κριθούν τα σχετικά ζητήματα και βάσει της οποίας θα κινηθεί και η Υπηρεσία μας στο μέλλον».

Ρεπορτάζ: Ηλίας Μαραβάς

Keywords
Τυχαία Θέματα