Λέσβος: Συνεχίζεται η μεταφορά προσφύγων σε ξενοδοχεία

17:04 12/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

150 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μεταφερθεί μέχρι στιγμής σε ξενοδοχεία της Λέσβου από τη Μόρια και τον Καρά Τεπέ για να προστατευθούν από τις δύσκολες χειμωνιάτικες συνθήκες. Η διαδικασία αν και αργή, συνεχίζεται μέχρι να γεμίσουν και οι 400 κλίνες που έχουν εξασφαλιστεί από ξενοδόχους του νησιού που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Ύπατης Αρμοστείας. Στο λιμάνι της Μυτιλήνης παραμένει και το αρματαγωγό πλοίο «Λέσβος» πλήρως εξοπλισμένο για να φιλοξενήσει σύμφωνα με το σχεδιασμό 500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης δεν είχε μεταφερθεί κανένας, και εκεί παρατηρείται καθυστέρηση των διαδικασιών αλλά και διστακτικότητα των ίδιων των μεταναστών να απομακρυνθούν από τις δομές, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα γίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στα δωμάτια των ξενοδοχείων μεταφέρονται κυρίως οικογένειες με παιδιά και ευπαθείς ομάδες προσφύγων, ενώ στο πλοίο θα φιλοξενηθούν άνδρες οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα, διέμεναν στις καλοκαιρινές σκηνές στη Μόρια που καταπλακώθηκαν από χιόνι και οι φωτογραφίες αυτές προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων.

Πάντως από το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής υποστηρίζεται ότι πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση από την τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να ανακουφιστούν κέντρα όπως η Μόρια και να μπορέσουν να γίνουν παρεμβάσεις «ποιοτικής βελτίωσης» στη λειτουργία τους, ωστόσο απ ότι φαίνεται για το θέμα αυτό «δεν υπάρχει σημείο επαφής του υπουργείου με την τοπική αυτοδιοίκηση» όπως είπε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γληνός. Όλα τα δημοτικά συμβούλια των νησιών θεωρούν κάθε προσπάθεια μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών σε άλλους χώρους, ως δημιουργία νέων δομών και το πρόβλημα παραμένει.

Εν τω μεταξύ σήμερα πραγματοποιήθηκε επαναπροώθηση 27 Σύρων προσφύγων , οικογενειών (οι 11 από τη Μυτιλήνη και οι υπόλοιποι από τα άλλα νησιά) από το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στα Άδανα της Τουρκίας και σύμφωνα με την αστυνομία πρόκειται για οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη

Keywords
Τυχαία Θέματα