Λέσβος: ΟΕΝΓΕ και Ένωση Γιατρών ΕΣΥ για τον Αιγύπτιο απεργό πείνας και την παρέμβαση της αστυνομίας

09:56 17/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μετά την καταγγελία για παρέμβαση της αστυνομίας στο ιατρικό έργο στη νοσηλεία Αιγύπτιου προς απέλαση μετανάστη που έκανε η παράταξη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση γιατρών Λέσβο, τόσο η πανελλήνια ομοσπονδία γιατρών όσο και η ένωση γιατρών ΕΣΥ Λέσβου πήραν θέση για το θέμα ζητώντας από την αστυνομία «να αφήσει τους γιατρούς να κάνουν τη δουλειά τους και από το νοσοκομείο να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ασθενών ως οφείλει».

Εντω μεταξύ παράσταση διαμαρτυρίας για τα δικαιώματα του Αιγύπτιου πρόσφυγα πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα,

στην εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όπου η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου παρουσίασε στοιχεία για το άσυλο στην Ελλάδα.

ΑΠΟΦΑΣΗ Ε.Γ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει την απάνθρωπη και ρατσιστική συμπεριφορά της αστυνομίας, η οποία ενεργώντας αυθαίρετα και με απαράδεκτο τρόπο, ζήτησε εξηγήσεις από γιατρούς του νοσοκομείου της Μυτιλήνης για τη νοσηλεία μετανάστη, απεργού πείνας.

Είναι το δεύτερο σοβαρό περιστατικό, ένα μήνα μετά τη νοσηλεία ασθενή – μετανάστη στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου, ο οποίος παρέμεινε φρουρούμενος στο θάλαμο, φορώντας διαρκώς χειροπέδες στα δύο του χέρια και μόνο μετά την παρέμβαση των θεράποντων γιατρών, του αφαιρέθηκαν προσωρινά το μεσημέρι της επομένης μέρας της εισαγωγής του, για να μπορέσει να φάει.

Η συμπεριφορά της αστυνομίας στρέφεται ενάντια σε ανθρώπους που έφυγαν από τη χώρα τους προκειμένου να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την έσχατη φτώχεια. Στρέφεται εναντίον ανθρώπων που παγιδεύτηκαν στην απάνθρωπη πολιτική που τους εγκλωβίζει στη χώρα μας και τις προηγούμενες ημέρες έδωσαν αγώνα επιβίωσης μέσα στο χιονιά, με πολικές θερμοκρασίες και κάτω από άθλιες συνθήκες.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία παρέμβαση στην εκτέλεση των ιατρικών μας καθηκόντων. Δεν έχουμε καμία δέσμευση από το βάρβαρο καθεστώς που έχουν επιβάλει για τους μετανάστες διαχρονικά οι κυβερνήσεις στο πλαίσιο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρνούμαστε να απαρνηθούμε το ρόλο μας να υπηρετούμε τους ασθενείς, αρνούμαστε να στεκόμαστε εχθρικά απέναντί τους. Μοναδικό κριτήριο της εργασίας μας είναι η προστασία και η προαγωγή της υγείας του λαού, οι ανάγκες των ασθενών μας, στη διάθεσή τους θέτουμε την επιστημονική μας γνώση.

Προειδοποιούμε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι η ανοχή μας σε τέτοια απαράδεκτα περιστατικά είναι μηδενική. Καλούμαι την ηγεσία του να σταματήσει κάθε παρέμβαση στο έργο μας, επίσης τη διοίκηση του νοσοκομείου να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ασθενών, όπως είναι υποχρεωμένη.

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥΨήφισμα αλληλεγγύης στον Αιγύπτιο απεργό πείνας

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Αιγύπτιο απεργό πείνας Μohamad Αbdelgawad. O Μ.Α. εγκατέλειψε τη χώρα του, γιατί δεχόταν απειλές για την ζωή του από το δικτατορικό καθεστώς Σίσι, λόγω δημοσίευσης υλικού, όπου καταγράφονταν δολοφονίες Αιγύπτιων αγωνιστών. Από τον περασμένο Απρίλιο βρίσκεται στο κέντρο κράτησης στη Μόρια. Από τις 12/12/2016 κρατείται στην Αστυνομική διεύθυνση Λέσβου, λόγω της απόρριψης των αιτήσεων του για άσυλο. Εκεί άρχισε ο αποφασιστικός του αγώνας, με το έσχατο μέσο πάλης, την απεργία πείνας, διεκδικώντας το δικαίωμα στο άσυλο και την ακύρωση της απέλασής του. Την Πέμπτη 12/01/2017 μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, ενώ την Παρασκευή 13/01/2016 ήταν προγραμματισμένη η απέλασή του, η οποία εντέλει δεν πραγματοποιήθηκε.

Η υγεία του βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο, όπως και η ζωή του, αν απελαθεί στην Τουρκία και από εκεί εκδοθεί στην Αίγυπτο. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ διεξάγει την πιο σκληρή επίθεση σε εργαζόμενους και νεολαία, γίνεται προσπάθεια να μετατρέψουν τους μετανάστες σε εξιλαστήρια θύματα της κρίσης.

Απαιτούμε:

Να σταματήσει κάθε διαδικασία απέλασης του Mohamad Abdelgawad.

Να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.

Να παραμείνει στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, καθ’ όλη τη διάρκεια της απεργίας πείνας.

Οι γιατροί του να αφεθούν απερίσπαστοι να ασκήσουν το έργο τους.

Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη

Keywords
Τυχαία Θέματα