Λέσβος: Μη κατοικήσιμα εκατοντάδες σπίτια – Φρένο στις φήμες για μεγάλο μετασεισμό (video)

21:57 14/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνεχίζονται οι έλεγχοι και οι καταγραφές ζημιών από τον μεγάλο σεισμό στη Λέσβο. Μη κατοικήσιμα κρίθηκαν 337 σπίτια στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λέσβου από τις μέχρι στιγμής αυτοψίες που έφτασαν τις 583 από το πρωί της Τρίτης μέχρι στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης. Οι ιδιοκτήτες τους μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία της περιοχής των Βατερών, της Νυφίδας και της Καλλονής. Στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προσέφυγε ο Χρήστος Σπίρτζης για ατεκμηρίωτες δηλώσεις και αβάσιμες φήμες περί επικείμενου μεγαλύτερου σεισμού. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ

ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, κάλεσε τους κατοίκους να μην δίνουν βάση στις φημολογίες για μεγάλο μετασεισμό, χαρακτηρίζοντας τη διάδοσή τους «εγκληματική ενέργεια» καθώς είναι επιστημονικά ανυπόστατες.

Παράταση φορολογικών δηλώσεων για τους κατοίκους του νησιού θα ισχύσει με υπουργική αποφαση που θα καταθέσει η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς. Άλλα 246 κτίσματα κρίθηκαν κατοικήσιμα. Ο αριθμός των αυτοψιών αποτελεί ρεκόρ σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Υποδομών και αποδίδεται στην κινητοποίηση 100 μηχανικών που έστειλε στο νησί το υπουργείο.

Στα ξενοδοχεία, οι πληγέντες, όπως δήλωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Λέσβου, Αναστασία Αντωνέλλη, θα έχουν εξασφαλισμένη διαμονή, πλήρη διατροφή (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και φάρμακα σε όποιον έχει ανάγκη, για 15 ημέρες.

Μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, θα τους χορηγηθεί επίδομα ενοικίου. Οι υπόλοιποι σεισμόπληκτοι κάτοικοι της Βρίσας, μένουν σε ιδιοκτησίες τους στην περιοχή των Βατερών ή φιλοξενούνται από συγγενείς τους στο άλλο νησί.

Σήμερα, εθελοντές μετά από επαφή με τον Δήμο Λέσβου, επισκέφθηκαν όλα τα ξενοδοχεία και διένειμαν είδη πρώτης ανάγκης σε όλους τους σεισμόπληκτους.

Για την άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου Οικονομίας στα αιτήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, παρέχοντας την απαραίτητη χρηματοδότηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες και να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός στη Λέσβο, δεσμεύτηκε από τη Χίο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί οι κατοικίες στον οικισμό της Βρίσας, απαγορεύεται η επίσκεψη – κίνηση εντός του οικισμού, πλην των ειδικών συνεργείων καταγραφής των ζημιών καθώς και υπαλλήλων των αρμοδίων φορέων που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη και την παροχή βοήθειας.

Η πρόσβαση των κατοίκων στον οικισμό θα είναι ελεγχόμενη και θα επιτρέπεται μόνο για τις ιδιαίτερες ανάγκες τους με τη συνοδεία των αρμοδίων οργάνων (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Μηχανικοί, Ομάδες Διάσωσης), με καταγραφή του ονόματος κατά τις ώρες εισόδου και εξόδου, από τις 8.30 μέχρι τις 10.30 το πρωί και από τις 17.30 μέχρι τις 19.30. Η πρόσβαση θα πραγματοποιείται μόνο μέσω των δυο βασικών οδικών αρτηριών που οδηγούν στον οικισμό.

Αλληλεγγύη στους σεισμοπαθείς από πρόσφυγες και εθελοντές

Συγκινητική είναι η στάση των προσφύγων και μεταναστών που βρήκαν καταφύγιο στη φιλόξενη Λέσβο.

Keywords
Τυχαία Θέματα