Λέσβος: Ιταλοί μαθητές δύο μέρες στον Καρά Τεπέ με τις ευλογίες του Πάπα

13:01 18/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μαθητές και φοιτητές από την πόλη Πέζαρο της Ιταλίας επισκέφτηκαν τη Λέσβο, όπου στο πλαίσιο του προγράμματος που χρηματοδοτεί το Βατικανό, είχαν την ευκαιρία να διαμείνουν στο Κέντρο φιλοξενίας στον Καρά Τεπέ και να περάσουν για δύο μέρες παρέα με ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Στις 10 Αυγούστου έφθασε στην Μυτιλήνη η ομάδα μαθητών και φοιτητών, μουσικού σχολείου και σχολής τεχνών αντίστοιχα, με τους συνοδούς τους καθηγητές από το Πέζαρο μια πόλη 95.000 χιλιάδων κατοίκων που βρίσκεται στην ακτή

της Αδριατικής στην Ιταλία. Ο σκοπός του ταξιδιού τους στην Ελλάδα ήταν να μεταδώσουν μέσα από μουσικοχορευτικά παιχνίδια , κατασκευές και χρώματα έναν εναλλακτικό τρόπο προσέγγισης και αντιμετώπισης στα προβλήματα που τα προσφυγόπουλα βιώνουν. «Τα παιδιά προσφέρουν στα παιδιά» αυτή είναι η φιλοσοφία του προγράμματος, στο οποίο είναι ενταγμένο το όλο εγχείρημα, το οποίο και χρηματοδοτείται από κονδύλια για την ενίσχυση της παιδείας του Βατικανού, ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος ασχολείται προσωπικά με την πρόοδο των πτυχίων «Μάστερ» που αφορούν στην καταγραφή των εμπειριών με πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Η περιοδεία τους ξεκίνησε από την Αθήνα όπου σε συνεργασία με την «Αλληλεγγύη για όλους» επισκέφτηκαν τους χώρους φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά. Την Μυτιλήνη επισκέφτηκαν για δύο μέρες μετά από πρόσκληση της «Αλληλεγγύης για όλους» Λέσβου, όπου μετά από συνεννόηση με τον υπεύθυνο του Ανοικτού κέντρου Φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, εξασφαλίστηκε μαζί με την «Συνύπαρξη» διαμονή στο κέντρο.

Την πρώτη μέρα οι 44 μαθητές και φοιτητές μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους Μarco de Carous και Davide Loma έδωσαν μια παράσταση στο κέντρο που τους φιλοξένησε που περιελάμβανε μουσικοχορευτικά δρώμενα και θεατρικό παιχνίδι. Όλοι οι συμμετέχοντες μικροί και μεγάλοι χόρεψαν και έπαιξαν με ξεγνοιασιά και απόλαυσαν το ψυχοκινητικό βιωματικό απελευθερωτικό παιχνίδι εμπειρίας.

Την δεύτερη μέρα, η ομάδα της Αλληλεγγύης με επικεφαλής την Βόλτσιου Κατερίνα και η ομάδα της Συνύπαρξης με επικεφαλείς τους Στρατή Πόθα και Νέλλη Χατζιδάκη οργάνωσαν μια συνάντηση μεταξύ των 44 ιταλών μαθητών και φοιτητών και μιας ομάδας 25 ανήλικων ασυνόδευτων αγοριών του κέντρου κράτησης της Μόριας. «Τα παιδιά παρόλη την εθνοτική και πολιτισμική τους διαφορετικότητα και κοινής γλώσσας κατάφεραν να παίξουν να γελάσουν να διασκεδάσουν και τελικά να επικοινωνήσουν με έναν μοναδικά εντυπωσιακό τρόπο. Ακολούθησε ένα ελαφρύ γεύμα με αναψυκτικά γλυκά και φρούτα» τονίζει η Κατερίνα Βόλτσιου από την «Αλληλεγγύης για όλους» Λέσβου. Η συνάντηση έληξε με ανταπόδοση της πρόσκλησης από μέρους των καθηγητών.

Keywords
Τυχαία Θέματα