Λέσβος: Ένταση και τραυματισμοί μεταξύ προσφύγων στο χοτ σποτ της Μόρια

12:30 5/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένταση με συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων και μεταναστών σημειώθηκε για άλλη μια φορά τα ξημερώματα στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο. Η ένταση ξεκίνησε από το τμήμα των ανήλικων προσφύγων με συγκρούσεις μεταξύ νεαρών διαφορετικών εθνικοτήτων όπου πολλά παιδιά τραυματίστηκαν ενώ πέντε από αυτά οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο. Τα επεισόδια γρήγορα γενικεύτηκαν , έσπασαν μέρος της περίφραξης και πολλά παιδιά έφυγαν από το χοτ σποτ στα γύρω χωράφια.

Η ένταση επεκτάθηκε και στους πρόσφυγες και μετανάστες στο υπόλοιπο στρατόπεδο όπου οικογένειες με γυναίκες και παιδιά επίσης εγκατέλειψαν το χώρο ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά πολλοί πρόσφυγες που δέχθηκαν τη φροντίδα των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο χοτ σποτ.

Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε τα ξημερώματα ενώ το πρωί έγινε καταγραφή των ανήλικων προσφύγων και σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές όλα τα παιδιά επέστρεψαν στο χοτ σποτ.

Οι εντάσεις είναι συχνές μεταξύ των 3,5 χιλιάδων ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων που βρίσκονται για μήνες στο κέντρο κράτησης . Οι ίδιοι με ειρηνικές πορείες διαμαρτυρίες συχνά καταγγέλλουν για κακές συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο κράτησης , με ελάχιστο φαγητό και πολύμηνη κράτηση που δημιουργούν εκρηκτικές συνθήκες.

Στο χοτ σποτ της Μόριας βρίσκονται 130 ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες και έχει διαπιστωθεί πολλές φορές η ανάγκη να μεταφερθούν σε πιο ενδεδειγμένους για παιδιά χώρους φιλοξενίας.

Επιπλέον από τον Ιούλιο υπάρχουν διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση για αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα χωρίς να έχουν μέχρι στιγμής να υλοποιηθεί.

Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη

Keywords
Τυχαία Θέματα