Λ. Λιαρόπουλος: «Το Ερρικός Ντυνάν αποτελεί διαχρονικό σκάνδαλο κακοδιαχείρισης»

23:26 27/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Το Ερρικός Ντυνάν αποτελεί διαχρονικό σκάνδαλο κακοδιαχείρισης» τόνισε στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Λυκούργος Λιαρόπουλος.

Μιλώντας με την ιδιότητα του μάρτυρα, ο κ. Λιαρόπουλος δήλωσε ότι μετά τη μελέτη που του ανέθεσε να κάνει το 2010 ο πρόεδρος Ανδρέας Μαρτίνης, η εικόνα του Ντυνάν ήταν μια εικόνα «κακοδιαχείρισης έως και κατάχρησης». Κατονομάζοντας δε τον Ανδρέα Μαρτίνη, είπε ότι η λειτουργία του «Ερρίκος Ντυνάν» ήταν «ενός ανδρός αρχή».

Τα «αίματα άναψαν» όταν ο ανεξάρτητος

βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης αναφέρθηκαν σε έγγραφο της εταιρείας του κ. Λιαρόπουλου (3/11/11), με το οποίο υποστήριζε ότι στη μισθοδοσία του νοσοκομείου υπάρχουν άτομα των οποίων «δεν έγινε αντιληπτό το διακριτό έργο τους». Όταν ζήτησαν διευκρινίσεις για καθέναν απ΄ αυτούς και καθώς για κάποιους προέκυπταν σχέσεις με κόμματα της αντιπολίτευσης, προκάλεσαν την αντίδραση τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, με την Εύη Χριστοφιλοπούλου να κατηγορεί τους κ. Νικολόπουλο και Σαρακιώτη ότι έκαναν παραπλανητικές ερωτήσεις στον μάρτυρα.

Ο κ. Λιαρόπουλος επανέλαβε σε όλους τους τόνους, ότι «τα προβλήματα του Ερρίκος Ντυνάν οφείλονται στην κακοδιαχείριση και στην ενός ανδρός αρχή» και ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι «μόνο στο γραφείο του ο κ. Μαρτίνης είχε 18 άτομα». Επιπλέον, ανέφερε ότι «οι ζημιές του νοσοκομείου μεγάλωναν, χρόνο με το χρόνο, και όλα ήταν σε γνώση του κ. Μαρτίνη» ενώ τόνισε ότι «η προβληματική διαχείριση του νοσοκομείου ήταν εμφανής».

Συμπερασματικά, είπε ο κ. Λιαρόπουλος, «το Ερρικός Ντυνάν όντως αποτελεί διαχρονικό σκάνδαλο κακοδιαχείρισης το οποίο τελείωσε με την ευτυχή κατάληξή του, την πώληση».

Ερωτηθείς από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα, γιατί δεν υλοποιήθηκε το σχέδιο που είχε προτείνει στον κ. Μαρτίνη, ο κ. Λιαρόπουλος το απέδωσε στα τεράστια προβλήματα που υπήρχαν τότε στις σχέσεις του Μαρτίνη με τη Μαρφίν τις οποίες χαρακτήρισε «προβληματικές». Επίσης υποστήριξε ότι «το νοσοκομείο αυτό ήταν το καλύτερο της Ελλάδας και με σωστή διοίκηση θα ήταν το πιο κερδοφόρο νοσοκομείο της Ελλάδας ωστόσο ο κ. Μαρτίνης δεν είχε σχέδιο για τίποτα».

Όταν, ο κ. Λάππας ζήτησε τη γνώμη του μάρτυρα «αν έπραξε ορθά το υπουργείο Υγείας, μέσω του υπουργού κ. Λοβέρδου, να ζητήσει από το Ντυνάν να αποσύρει τις μηνύσεις στον κ. Βγενόπουλου» ο κ. Λιαρόπουλος ισχυρίστηκε (αυτό που είχε πει και ο κ. Λοβέρδος όπως είπε ο κ. Λάππας) ότι «η συγκεκριμένη διένεξη ήταν προϊόν δικομανίας καθώς όπως διαπίστωσα ότι ο κ. Μαρτίνης ήταν δικομανής».

Απαντώντας σε ερώτηση του εισηγητή της ΝΔ Νότη Μηταράκη για την ταμειακή κατάσταση του Ντυνάν το 2011, ο κ. Λιαρόπουλος τη χαρακτήρισε «μείον», ενώ όταν ρωτήθηκε «αν συνέχιζε να λειτουργεί με τη μορφή που ήταν θα σωνόταν;» ο κ. Λιαρόπουλος απάντησε κατηγορηματικά: «Με αυτή τη διοίκηση και την υπάρχουσα διάρθρωση δαπανών όχι».

Ερωτηθείς από τον κ. Μηταράκη για το αν «υπήρξε εμπλοκή πολιτικών για να μην εφαρμοστεί το σχέδιο σας» ο κ. Λιαρόπουλος απάντησε: «Όχι, μόνο του Μαρτίνη». Τέλος, στην ερώτηση «στην περίπτωση που γινόταν δημόσιο το νοσοκομείο αν όλα τα χρέη του θα πήγαιναν και στο Δημόσιο;» ο κ. Λιαρόπουλος απήντησε κατηγορηματικά «Ναι» προσθέτοντας ότι «το Ντυνάν κέρδιζε από το Δημόσιο. Το Δημόσιο δεν κέρδιζε από το Ντυνάν» και ερωτηθείς «πώς γίνονταν τα δωρεάν νοσήλια και οι αναβαθμίσεις κλινών» ο μάρτυρας υποστήριξε ότι «όλα τα κανόνιζε το γραφείο προέδρου».

Απαντώντας στην ερώτηση της εισηγήτριας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύης Χριστοφιλοπούλου «αν μπορούσε να διασωθεί το Ντυνάν με επίσχεση εργασίας από τους εργαζόμενους;» η απάντηση του κ. Λιαρόπουλου ήταν και πάλι «Όχι», ενώ την ίδια απάντηση έδωσε και στο ερώτημα «αν ήταν βιώσιμο το νοσοκομείο με το ύψος των χρεών του».

Απαντώντας σε ερωτήσεις του εισηγητή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο, ο κ. Λιαρόπουλος χαρακτήρισε «ευτυχή κατάληξη την πώληση του Ντυνάν», ενώ δήλωσε άγνοια όταν ρωτήθηκε από την εισηγήτρια της Ένωσης Κεντρώων θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου αν το Ντυνάν είχε εμπράγματες εξασφαλίσεις απέναντι στη Μαρφίν.

Στη συνέχεια, στην Εξεταστική Επιτροπή κατέθεσε ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας, ο οποίος χαρακτήρισε την υπόθεση ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο του ελληνικού κράτους. Υποστήριξε ότι δόθηκαν «κάτω από το τραπέζι» χρήματα σε δημοσιογράφους και πρόσωπα από την πολιτική ζωή και τη Δικαιοσύνη. «Το Ερρίκος Ντυνάν λεηλάτησε δημόσιο χρήμα και ακίνητα με τη βοήθεια πολιτικών οικογενειών, μεγαλοδημοσιογράφων, οικονομικών παραγόντων και μελών της δικαστικής εξουσίας», είπε χαρακτηριστικά.

Επί της διαδικασίας, στην έναρξη της σημερινής εξεταστικής ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης, ενημέρωσε ότι διαβιβάστηκε δικογραφία, η οποία αφορά δύο αδικήματα στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα