Κοζάνη: Συνέντευξη του Δημάρχου στην ΕΡΤ Κοζάνης για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

14:38 1/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την έναρξη διαλόγου σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, για την καλύτερη δυνατή λειτουργία και αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, ζητά ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης , με συνέντευξη του στην ΕΡΤ Κοζάνης, μετά την υπερψήφιση της πρότασης για τη δημιουργία του Ταμείου, από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το

Ταμείο θα χρηματοδοτείται από το 2% των συνολικών εσόδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων CO2 και η Δυτική Μακεδονία πληροί τις προϋποθέσεις για την μελλοντική χρηματοδότηση της, ως περιοχή που έχει ανάγκη νέου αναπτυξιακού προσανατολισμού ,είναι εξαρτημένη από τον λιγνίτη και έχει χαμηλό Α.Ε.Π σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Η δημιουργία του ταμείου πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο των Υπουργών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Κοζάνης «μέσα στο 2017 αναμένεται να λάβει την μορφή ευρωπαϊκής οδηγίας, προκειμένου να εξειδικευθεί».

Οι πόροι του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης εκτιμώνται σε 8 δις ευρώ για τη δεκαετία 2021-2030 και θα υποστηρίζουν περιφέρειες της Ε.Ε που ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις που έχουν αποφασισθεί.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης, ο κ. Ιωαννίδης υποστήριξε πάντως την δημιουργία ενός μεγάλου ταμείου αναπτυξιακής μετάβασης στην Δυτική Μακεδονία, το οποίο θα περιλαμβάνει τον τοπικό πόρο ανάπτυξης, το ταμείο δίκαιης μετάβασης, άλλες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις καθώς και εθνικούς πόρους.

Προκειμένου να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος σε σχέση με την διαχείριση του τοπικού πόρου ανάπτυξης, ο Δήμαρχος Κοζάνης υπογράμμισε την ανάγκη ενός ουσιαστικού διαλόγου και σχεδιασμού, με τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά κατά βάση και με στόχο άμεσα μετρήσιμα αποτελέσματα για την περιοχή, από την αξιοποίηση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων.

ΕΡΤ Κοζάνης – Σύνταξη Αντώνης Μαυρίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κοζάνη, Συνέντευξη, Δημάρχου, ΕΡΤ, Κοζάνης, Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης,kozani, synentefxi, dimarchou, ert, kozanis, tameio dikaiis metavasis