Κοζάνη: Συμμετοχή σε cross-visit επίσκεψη του έργου ecowaste4food στη νότια οστροβοθνια, Φινλανδία

10:09 12/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας/Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων από τη Δυτική Μακεδονία του έργου ECOWASTE4FOOD, που έχει ενταχθεί και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Europe, συμμετείχαν σε cross-visit επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Νότιας Οστροβοθνίας. Ο στόχος της οργανωμένης αυτής επίσκεψης ήταν η παρουσίαση από τοπικούς φορείς σχετικούς με το αντικείμενο του έργου, καλών πρακτικών οικολογικής καινοτομίας

για τη μείωση και αξιοποίηση των απορριμμάτων τροφίμων. Από τη Δυτική Μακεδονία συμμετείχαν εκπρόσωποι των εταιρειών, ΚΟΥΡΕΛΛΑΣ ΑΕ και ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ ΙΚΕ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με την εφαρμογή καλών πρακτικών και οικολογικών καινοτομιών μείωσης και αξιοποίησης των απορριμμάτων τροφίμων και τη δυνατότητα μεταφοράς αυτών των πρακτικών στις δικές τους παραγωγικές μονάδες και διαδικασίες.

Η επίσκεψη ξεκίνησε με παρουσίαση από εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών του Seinajoki, όπου οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν σχετικά με προκλήσεις διαχείρισης των απορριμμάτων τροφίμων, με τα προβλήματα που απορρέουν από την αύξηση των απορριμμάτων τροφίμων, με πρακτικές και τεχνολογίες που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη μείωση τους καθώς και με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του πανεπιστημίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων τροφίμων και την κυκλική οικονομία. Παράλληλα περιλάμβανε επισκέψεις σε οικολογικές καινοτομίες της Περιφέρειας Νότιας Οστροβοθνίας όπως και σε τοπικό γυναικείο συνεταιρισμό όπου παρουσιάστηκαν τα προγράμματα εκπαίδευσης των πολιτών για τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων. Οι cross visit επισκέψεις σε περιοχές του έργου θα συνεχιστούν τον μήνα Μάρτιο και Απρίλιο, 2018, με τις προγραμματισμένες επισκέψεις στην Περιφέρεια PACA στη Νότια Γαλλία και στην Επαρχία Ντέβον στην Νότια Αγγλία.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Κώστας Δαβάνης

Keywords
Τυχαία Θέματα