Η Κοζανίτικη Αποκριά έρχεται με γλέντι και φωτιά

20:53 6/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Με κυρίαρχη την αυθόρμητη συμμετοχή των ανθρώπων, την φωτιά, το κέφι την σάτιρα, το τοπικό ιδίωμα, όπως το γνήσιο λαϊκό έθιμο απαιτεί, ξεκινούν την Τσικνοπέμπη 8 Φεβρουαρίου, οι εκδηλώσεις της Κοζανίτικης Αποκριάς. Το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός στην Δυτική Μακεδονία, για ένα δεκαήμερο έρχεται με ένα πλήθος εκδηλώσεων με αποκορύφωμα την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς με την παρέλαση των αρμάτων και το άναμμα των φανών σε 15 γειτονιές της πόλης.

Καθ΄όλα έτοιμοι δηλώνουν οι διοργανωτές για την μεγάλη γιορτή

που προβάλλει και αναδεικνύει την παράδοση του τόπου, μέσα από ένα λαϊκό δρώμενο που συνδέει το χθες με το σήμερα με ένα μοναδικό τρόπο και μια δυναμική, που υπόσχεται ξεχωριστή εμπειρία για ντόπιους και επισκέπτες.

Το πρόγραμμα της Κοζανίτικης Αποκριάς, παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παναγιώτης Δημόπουλος και ο Πρόεδρος του ΟΑΠΝ Γιάννης Ιωαννίδης.

Ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στην παραδοσιακή κοζανίτικη αποκριά έκανε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, κάνοντας λόγο για ξεχωριστή εμπειρία, σ ένα έθιμο με μεγάλη δυναμική που είναι συνυφασμένο με την ταυτότητα της πόλης.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Παναγιώτης Δημόπουλος τόνισε ότι η γιορτή της Αποκριάς στην Κοζάνη δίνει συνοχή και ιστορική συνέχεια με τις φωτιές που δεν έσβησαν ποτέ να συνδέουν το παρελθόν και το μέλλον. Ανέφερε ακόμα ότι στόχος του Δήμου είναι να συνδέσει την Αποκριά και με άλλες εποχές αυξάνοντας την επισκεψιμότητα στην πόλη.

Το γλέντι και το ξεφάντωμα υπό τους ήχους των χάλκινων, σε κάθε γωνιά της πόλης, με την αυθόρμητη συμμετοχή μικρών και μεγάλων, δημιουργούν μια εικόνα απαράμιλλη, της πόλης που για δώδεκα ημέρες δεν κοιμάται, τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΟΑΠΝ Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις και στο πρόγραμμα που επικεντρώνεται στην εμφάνιση των Φανών στην κεντρική πλατεία, των θεματικών χορευτικών βραδιών, σε δράσεις για τα παιδιά και στην επίσκεψη της πολυμελούς αντιπροσωπείας από το Χισάρ και το Αλέξινατς.

Στις φετινές εκδηλώσεις δεν θα λείψουν το πάρτυ νεολαίας, τα Sourd Games και τρις θεατρικές παραστάσεις στο ντόπιο ιδίωμα, ενώ έμφαση θα δοθεί στην ξενάγηση των επισκεπτών το πρωί της Μεγάλης Αποκριάς, που θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα αξιοθέατα της πόλης (Άγιος Νικόλαος, Λαογραφικό Μουσείο, Αρχοντικό Βούρκα, Δημοτική Χαρτοθήκη) με τη διπλωματούχο ξεναγό κ. Έλενα Τσιόπτσια αλλά και τη συμμετοχή της ομάδας κρουστών «Batala Salonica»”.

Αξίζει να σημειώσουμε πως φέτος στους 14 Φανούς προστίθεται ο φανός του συλλόγου «Κόζιανη», χωρίς όμως να χρηματοδοτηθεί από το Δήμο.

Τέλος σε ότι αφορά στις προμήθειες των Φανών δεν θα δοθούν χρήματα, μετά την απόφαση του Ελεκτικού Συμβουλίου, με τον ΟΑΠΝ να αναλαμβάνει την όλη διαδικασία, με την υπόσχεση των διοργανωτών να βρεθεί καλύτερη λύση την επόμενη χρονιά

Ο προϋπολογισμός για την φετινή αποκριά ανέρχεται στις 140.000 ευρώ κατά 10 χιλιάδες περισσότερο από πέρσι.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα