Κουβέλης: Όσοι πιστεύουν ότι αύριο σκίζουν το Μνημόνιο να επιλέξουν την επιστροφή στη δραχμή

22:26 20/2/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
"Εγώ δεν ψήφισα κανένα Μνημόνιο, ούτε μεσοπρόθεσμα, ούτε εφαρμοστικούς νόμους, αλλά αν κάποιοι πιστεύουν ότι αύριο σκίζουν το Μνημόνιο, καλύτερα να επιλέξουν το plan B, την επιστροφή στη δραχμή", δήλωσε την Πέμπτη από την Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.Από
το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης , ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε "λάθος" την άποψη ότι δεν θα μας έδιωχναν από το ευρώ, διότι θα κατέρρεε η Ευρωζώνη και τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ συμμετείχε στην κυβέρνηση συνεργασίας αναλαμβάνοντας την πατριωτική της ευθύνη, επειδή η Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει ουσιαστικά και υπήρχε ο κίνδυνος να χρεοκοπήσει και τυπικά.

"Θα μου ήταν εύκολο να εκβιάσω με το 6,3%", αλλά δεν επέλεξα να ιππεύσω πάνω στο κύμα της αγανάκτησης, της δημαγωγίας και του λαϊκισμού", σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και α εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, λέγοντας πως ένας από αυτούς ήταν και το φορολογικό, διότι άλλα είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση και άλλα έκανε.

Για το χρέος επισήμανε ότι αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση, δεν θα μπορέσει ποτέ να το εξυπηρετήσει η χώρα μας και γι' αυτό χρειάζεται σκληρή διαπραγμάτευση με στόχο να υπάρξει χρονική επιμήκυνση, μεταφορά μέρους του χρέους στην ΕΚΤ
μέσω των ευρωομολόγων, και περικοπή μέρους του χρέους.

Για τεράστια προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών έκαναν λόγο ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων, Ιωάννης Μανδρίνος, καταγγέλοντας ότι οι νέοι φορολογικοί νόμοι λειτουργούν εξοντωτικά και ζήτησαν από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να στηρίξει τα αιτήματα τους στη Βουλή, και εκείνος δεσμεύτηκε ότι θα το κάνει με συγκεκριμένες προτάσεις στα διάφορα ζητήματα.

"Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εξόδου από την κρίση από τη στήριξη του επιχειρείν", δήλωσε ο κ. Κουβέλης και κάλεσε την κυβέρνηση να πιέσει τις Τράπεζες να ανοίξουν τους κρουνούς χρηματοδότησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα καταλόγισε στην κυβέρνηση "πολιτική βλακεία" σε ότι αφορά στην πολιτική της στο Ασφαλιστικό και είπε ότι η ΔΗΜΑΡ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση και περιμένει, ενώ για τα φορολογικά πρόστιμα τόνισε ότι είναι "έξω από κάθε συνταγματική ανοχή".

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δέχθηκε κριτική ότι η Αριστερά δεν αντιτάχθηκε όταν έπρεπε στη διόγκωση του δημόσιο τομέα και παραδέχθηκε ότι έχει και η Αριστερά τις ευθύνες της.

Νωρίτερα ο κ. Κουβέλης στη συνάντησή του με το νυν δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, εξέφρασε τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ στην υποψηφιότητά του στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Κουβέλης είπε ότι υπάρχουν συζητήσεις σε εξέλιξη και τις αμέσως προσεχείς ημέρες, με κριτήρια πολιτικά αλλά και αυτοδιοικητικά, θα ληφθούν οι αποφάσεις. Όσον αφορά τις σχέσεις της ΔΗΜΑΡ με τον Μάρκο Μπόλαρη, τόνισε ότι «είναι σε εξέλιξη».
Keywords
Τυχαία Θέματα