Κούρεμα χρέους με προσωρινή έξοδο από το ευρώ προτείνει ο Lindner

14:15 22/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, όπως εκτιμά το ΔΝΤ, θα πρέπει να μειωθεί και να συνδιασθεί με προσωρινή έξοδο της Ελλάδας απο το ευρώ αλλά παραμονή στην ΕΕ δήλωσε o Christian Lindner, επικεφαλής του γερμανικού κόμματος των φιλελευθέρων (FDP) σε συνέντευξή του στο Politico.

Το φιλελεύθερο κόμμα αναμένεται να ξεπεράσει το όριο του 5% στις εκλογές

του Φθινοπώρου και να μπει στη Βουλή με βάση τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, ίσως συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση που θα σχηματισθεί αναφέρει το Politico.

Η έξοδος απο το ευρώ δεν θα είναι εύκολη ενώ το ξεχωριστό νόμισμα ενέχει κινδύνους αλλά και ευκαιρίες για την Αθήνα, τόνισε, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν αποφασίσει κάτι τέτοιο το 2015 αλλά οι αρχηγοί των κρατών αντέστρεψαν την απόφαση.

«Η ιδέα είναι η Ελλάδα να φύγει απο το ευρώ αλλά να παραμείνει στην Ε.Ε. και να συνεχίσει να λαμβάνει βοήθεια από τις Βρυξέλλες. Εν τούτοις, αυτά τα ποσά δεν θα είναι πλέον μεταμφιεσμένα σε δάνεια που πρέπει να αποπληρωθούν κάποτε. Είναι επιδοτήσεις που δεν πρέπει να αποπληρωθούν αλλά συνδέονται με υποχρεωτικές επενδύσεις στις υποδομές, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον εκσυγχρονισμό του κράτους,» τόνισε.

Ερωτηθείς αν το «κούρεμα» του χρέους χωρίς έξοδο της Ελλάδας απο το ευρώ ήταν επιλογή, ο αρχηγός του FDP τόνισε πως κάτι τέτοιο δημιουργεί «ηθικό κίνδυνο».

«Τότε, για παράδειγμα, θα αναρωτιούνται οι Πορτογάλοι γιατί να πρέπει να κάνουν όλες αυτές τις προσπάθειες, ενώ άλλοι λαμβάνουν ελάφρυνση χρέους και μπορούν να μείνουν στο ευρώ. Θα πρέπει να είναι ήδη ξεκάθαρο ότι η ελάφρυνση χρέους είναι κάτι διαφορετικό», τόνισε.

«Μια τέτοια αλλαγή στρατηγικής για την Ελλάδα θα είχε μικρή οικονομική, αλλά μεγάλη συμβολική σημασία. Θα μπορούσε να είναι μια νέα αρχή για την υπόλοιπη Ευρωζώνη,» συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: Politico

Keywords
Τυχαία Θέματα