Ημερίδα για το… καλό «σκουπίδι»

12:56 22/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ημερίδα με θέμα «Διαλογή στην Πηγή και την Κομποστοποίηση: Το καλό «σκουπίδι» διοργανώνεται στο πλαίσιο της δράσης «Φυσικό Λίπασμα» του Πιλοτικού Προγράμματος κομποστοποίησης «Διαλογή στην Πηγή» που υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Το πιλοτικό πρόγραμμα αφορά στην εγκατάσταση και αξιοποίηση του δικτύου καφέ κάδων χωριστής συλλογής των οικιακών οργανικών αποβλήτων.

Πότε: Τετάρτη,

28 Ιουνίου 2017, στις 10:00

Πού: Στο Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης (Αίθουσα «Νίκος Εγγονόπουλος») οδός Μπακογιάννη και Πλαταιών, Βριλήσσια.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, όμως απαιτείται εγγραφή στη διαδικτυακή φόρμα

Διαδικασία κομποστοποίησης

Το πρώτο βήμα της διαδικασίας ανακύκλωσης που ξεκινάει από το σπίτι μας, από την κουζίνα μας ή/και τον κήπο μας.

Τι απαιτείται από εμάς;

Να γνωρίζουμε ποια είναι τα οργανικά απόβλητα που μπορούν να τοποθετηθούν χωριστά και να εντάξουμε ως πρακτική στην καθημερινότητά μας την τοποθέτησή τους σε χωριστή σακούλα (κατά προτίμηση βιοδιασπώμενη).Τα οργανικά απόβλητα τα απορρίπτουμε στους καφέ κάδους των δήμων (όπου υπάρχουν), συλλέγονται από ειδικά απορριμματοφόρα, όπως γίνεται και για τα αστικά στερεά απόβλητα, και οδηγούνται σε εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, όπου υφίστανται ξεχωριστή επεξεργασία με σκοπό να παραχθεί εδαφοβελτιωτικό υψηλής ποιότητας (κόμποστ).Στη συνέχεια, το παραγόμενο κόμποστ αξιοποιείται για να αυξηθεί η γονιμότητα του εδάφους στην Αττική και να μειωθούν και οι δαπάνες των δήμων σε εδαφοβελτιωτικά.Η κομποστοποίηση μόνο οφέλη έχει!

Η φροντίδα του περιβάλλοντος ξεκινά από το ίδιο μας το σπίτι.

Το χρησιμοποιημένο φακελάκι από το τσάι που μόλις πετάξαμε, μπορεί να δώσει ζωή.Η στάχτη από το τζάκι περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, όλα απαραίτητα συστατικά για υγιέστερο χώμα.Μια τετραμελής οικογένεια παράγει ετησίως 450-650 κιλά οργανικά απορρίμματα.Το 35% αυτών που θεωρούμε ως τώρα «σκουπίδια» αποτελούν πρώτες ύλες για κάτι καινούριο.ο κόμποστ είναι πολύ πιο υγιεινό από οποιοδήποτε λίπασμα. Το τέλειο λίπασμα! Με τη χρήση του, το έδαφος αναζωογονείται, συγκρατεί το νερό και αποθηκεύει θρεπτικά συστατικά.Περιορίζεται η ρύπανση του εδάφους, των υδάτων, της ατμόσφαιρας.Προστατεύουμε τον πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου περιορίζοντας τις ποσότητες εκπομπές μεθανίου και μονοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από την ταφή των οργανικών αποβλήτων.Καθίσταται εφικτή η ανακύκλωση βασικών υλικών, όπως π.χ. του χαρτιού κουζίνας που άλλες μέθοδοι ανακύκλωσης δεν επιτρέπουν.Είναι η πιο οικονομική μέθοδος τελικής διαχείρισης οργανικών αποβλήτων.Ευνοεί τη συμμόρφωση με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Δεν παράγει επικίνδυνα, τοξικά αέρια ή καρκινογόνες ουσίες.Δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίες από άλλες διαθέσιμες τεχνολογίες.

Πηγή: Φυσικό Λίπασμα

Keywords
Τυχαία Θέματα