Κέρκυρα: Ένταση στο Περιφερειακό συμβούλιο για τη λειτουργία των υπηρεσιών της ΠΙΝ

13:55 1/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και οι ποινές που έχει επιβάλει η Περιφερειακή αρχή σε ορισμένους υπαλλήλους ήταν το κύριο θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης της συνεδρίασης του Περιφερειακού συμβουλίου την Κυριακή.
Το θέμα εισηγήθηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θόδωρος Γουλής ο οποίος κατηγόρησε τον περιφερειάρχη ότι επιτίθεται στους υπαλλήλους, επέκρινε την απόφαση του Περιφερειάρχη να υποβαθμίσει 3 γενικούς διευθυντές και απέδωσε σε εντολή του Περιφερειάρχη ένα e-mail με το οποίο ζητήθηκαν τα πρακτικά της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων. Το κύριο πρόβλημα

της αυτοδιοίκησης κατά τον κο Γουλή είναι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των υπηρεσιών . Δέχθηκε ότι είναι πιθανόν να διαφωνούσαν κάποιοι υπάλληλοι με την προώθηση ορισμένων θεμάτων αλλά κατηγόρησε τον κο Γαλιατσάτο ότι γενικεύει τις κατηγορίες εναντίον όλων των εργαζομένων και χωρίς αποδείξεις.
Εντονότερα μίλησε ο Σπύρος Σπύρου ο οποίος κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή ότι με την αλλαγή του οργανισμού της Περιφέρειας μετακίνησε υπαλλήλους σε αντικείμενα που δεν είχαν σχέση με τις σπουδές τους και την εμπειρία τους με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία των υπηρεσιών. Μάλιστα έκανε λόγο για κλίμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας.
Ο κος Δημήτρης Μπιάνκης κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή ότι γενικεύει τις ευθύνες προς όλους και παράλληλα δεν δέχεται τα δικά της λάθη στις επιλογές προσώπων. Ζήτησε να αποδοθούν προσωπικά οι ευθύνες σε όσους αντιστοιχούν δίχως να δημιουργείται κλίμα γενίκευσης των κατηγοριών.
Από την πλευρά του ο Χρήστος Άνθης δέχεται από τη μία πλευρά ότι μπορεί να υπάρχουν ασυνεπείς αλλά και διαπλεκόμενοι υπάλληλοι αλλά από την άλλη πλευρά θεώρησε λάθος εκ μέρους του περιφερειάρχη να ανακοινώνει την απόφαση για την υποβάθμιση των 3 διευθυντών την επομένη της συνέλευσης των υπαλλήλων.
Ο Αλέκος Δεσύλλας δέχεται την ύπαρξη προβλημάτων στη λειτουργία του κράτους αλλά ζήτησε απόδοση συγκεκριμένων ευθυνών σε όσους φταίνε και μη δημοσιοποίηση των ζητημάτων αυτών.
Ο Τάσος Σαλβάνος ζήτησε να άρει ο Περιφερειάρχης την απόφαση του για την υποβάθμιση των 3 διευθυντών και να συνεχίσει τον έλεγχο για τις παραβάσεις των υπαλλήλων ώστε να αποδοθούν συγκεκριμένες ευθύνες.
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος των υπαλλήλων Χρύσα Μαξούτη απάντησε ότι οι εργαζόμενοι βιώνουν προβλήματα που πηγάζουν από την πολιτική της υποχρηματοδότησης, κατάργησης οργανικών θέσεων, μείωσης δομών του κράτους, μη πραγματοποίησης διορισμών κλπ Όλα αυτά , συνδυαζόμενα με το νομικό πλαίσιο που συνεχώς γίνεται πιο πολύπλοκο οδηγούν σε συνθήκες εντατικοποίησης, πίεσης των εργαζομένων και ενδεχομένως αδυναμίας ανταπόκρισης στα καθήκοντα τους. Ο Ανδρέας Πανδής εκ μέρους των εργαζομένων δήλωσε ότι και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αποδέχονται την απόδοση ευθυνών για όσους δίκαια κατηγορούνται. Θεωρεί όμως ότι υπάρχουν και εργαζόμενοι που κατηγορούνται άδικα.
Στην απάντηση του ο περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος δήλωσε ότι δεν κατηγορεί γενικώς τους υπαλλήλους της Περιφέρειας διότι υπάρχουν και θετικά αποτελέσματα απο την εργασία τους και ανέφερε ως παράδειγμα τη δημιουργία του συστήματος καταγραφής εκλογικών αποτελεσμάτων το οποίο υιοθέτησαν τελικά όλες οι περιφέρειες της χώρας αλλά τόνισε ότι από την άλλη πλευρά υπάρχει και σειρά θεμάτων τα οποία δεν προωθούνται για μήνες ολόκληρους εις βάρος της κοινωνίας . Ανέφερε σειρά σοβαρότατων θεμάτων, όπως την καθυστέρηση έκδοσης βεβαιώσεων για υπαλλήλους που ζητούν να μετατεθούν στην περιφέρεια Ιονίων, την καθυστέρηση για πολλούς μήνες της πληρωμής του ενοικίου για το κτήριο που στεγάζεται το γραφείο του Περιφερειάρχη, την μη προώθηση της γραφειοκρατικής εργασίας για την εγκατάσταση των ορκωτών λογιστών για τον έλεγχο της ΑΕΝΑΚ, την καθυστέρηση για μήνες της εκταμίευσης της υποτροφίας σε Ρομά μαθητή για τον οποίο υπάρχει απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου, την καθυστέρηση της έκδοσης βεβαιώσεων για την εγκατάσταση στην Περιφέρεια των ελεγκτών γιατρών για τις αναρρωτικές άδειες . Επίσης ανέφερε την καθυστέρηση της πληρωμής των ωφελουμένων από το πρόγραμμα που βοηθά όσους δεν έχουν να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα καθώς και το γεγονός ότι δεν απάντησαν οι υπηρεσίες σε πρώην υπάλληλο του ΟΑΝΑΚ που δικαιώθηκε στα δικαστήρια με αποτέλεσμα αυτός να προχωρά σε κατάσχεση. Κατέγραψε επίσης την καθυστέρηση επί τρεις μήνες της πληρωμής προμηθευτών της ΠΙΝ και τέλος την καθυστέρηση της δακοκτονίας. Το θέμα όμως της υποβάθμισης των 3 διευθυντών το ξεχώρισε απολύτως τόνισε ότι δεν συνδέεται με κωλυσιεργίες ή παρόμοια θέματα αλλά με την σύσταση εκ μέρους της Αποκεντρωμένης διοίκησης να διορθωθούν λάθη του παρελθόντος που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σοβαρότατα ήταν τα θέματα που έθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Παναγής Δρακουλόγκωνας όταν κατηγόρησε την Οικονομική υπηρεσία για καθυστέρηση μηνών στην μεταφορά κονδυλίων τα οποία από λάθος των Υπουργείων είχαν κατατεθεί στην αντιπεριφέρεια Κέρκυρας ενώ προοριζόταν για τους σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς . Επίσης κατηγόρησε την Οικονομική διεύθυνση της Περιφέρειας ότι δεν εκδίδει βεβαίωση ότι υπάρχουν τα κονδύλια – που υπάρχουν – για την μετάθεση στην Κεφαλονιά δύο υπαλλήλων προκειμένου να αντιμετωπίσουν ζητήματα που προκύπτουν από τους σεισμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα