Κομοτηνή:Πρωινή Ενημέρωση

07:06 1/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Επέτειοι –Εργατική Πρωτομαγιά

Ανακοίνωση Πρωτοβάθμιων Σωματείων για την εργατική Πρωτομαγιά
«Η Πρωτομαγιά είναι μέρα μνήμης και αγώνα. Θυμόμαστε και τιμούμε τους αγωνιστές, που σε δύσκολες συνθήκες με αμέτρητες θυσίες υπερασπίστηκαν βασικά συλλογικά αγαθά.» αναφέρεται σε ανακοίνωση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων για την εργατική Πρωτομαγιά.

Παράλληλα, σημειώνεται πως είναι ανάγκη να δώσουμε ενωμένοι τον δύσκολο αγώνα και να διεκδικήσουμε: Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και την εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Καλούν παράλληλα όλους τους εργαζόμενους στην κατάθεση στεφάνων, που θα γίνει στο ηρώο της Εθνικής Αντίστασης, στην πρώην Νομαρχία, στις 10:30 π.μ. Την ανακοίνωση υπογράφουν: ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν.ΡΟΔΟΠΗΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΝΤΙΑΞΟΝ ΑΒΕΕ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΛΑΝΑΡΑ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΤΙΑΞΟΝ.

Απεργιακή συγκέντρωση και στην πλατεία
Απεργιακή συγκέντρωση διοργανώνουν στις 10.00 π.μ. στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης για την 1η Μάη με κύριο μήνυμα « Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για την τελική νίκη των λαών».

Η ΣΕΣ για εργασιακά δικαιώματα και μισθούς
Σήμα κινδύνου για τους εργαζόμενους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπέμπει για ακόμη μία φορά και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, τόσο για το θέμα των αμοιβών όσο και των συνθηκών εργασίας. Η χώρα μας, βρίσκεται με βάση τα στοιχεία που δίνει η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων ανάμεσα στα κράτη στα οποία από συλλογικές συμβάσεις καλύπτεται κάτω από το 35% των εργαζομένων, δεν ισχύει η επεκτασιμότητα ενώ το μερίδιο των μισθών είναι κάτω από το 45,3% του ΑΕΠ.

ΕΣΗΕΜΘ για Εργατική Πρωτομαγιά
Τα εργασιακά δικαιώματα στηρίζουν την αξιόπιστη ενημέρωση: Αυτό είναι το μήνυμα που μεταφέρει ο δημοσιογραφικός κόσμος στην κοινή αγωνία που εκφράζουν οι εργαζόμενοι την Πρωτομαγιά για την πλήρη απορρύθμιση στην αγορά εργασίας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ. «Ο δημοσιογραφικός κλάδος είναι από αυτούς που έχουν υποστεί με πολύ οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα. Πέρα από την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, πέρα από την πλήρη αποδόμηση των σχημάτων απασχόλησης, θύμα αυτής της αδιέξοδης κατάστασης είναι και η ίδια η εμπιστοσύνη του κοινωνικού συνόλου στην αξία και τη σημασία της ενημέρωσης και των επαγγελματιών που την παράγουν.» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί όλους τους δημοσιογράφους να πάρουν μέρος στις απεργιακές εκδηλώσεις, τιμώντας την Πρωτομαγιά, και να συνεχίσουν να υπερασπίζονται με αποφασιστικότητα τη δημοκρατία, την ελευθεροτυπία, τη δημοσιογραφική δεοντολογία, την ποιοτική ενημέρωση, τα εργασιακά δικαιώματα.

Πολιτική
Ρύθμιση οφειλών για τους αγρότες
Για οφειλές προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και για τα αγροτικά δάνεια προς τράπεζες που έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση.
Μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα θα αρχίσει να εφαρμόζεται ρύθμιση για τα αγροτικά χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες, με το «κούρεμα» του κεφαλαίου να φτάνει μέχρι και 60% και η αποπληρωμή τις 120 δόσεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, έχει ζητήσει εντός του Μαΐου να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών αγροτών προς εφορία για εισόδημα, ΦΠΑ κλπ, για ασφαλιστικές εισφορές του ΟΓΑ και για τα αγροτικά δάνεια προς τράπεζες που έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση (πρώην Αγροτική Τράπεζα, Συνεταιριστικές, ΤΤ, FBB, Probank, Proton κλπ) Η ρύθμιση απευθύνεται σε: – αγρότες, γεωργούς, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους και αλιείς, οι οποίοι έχουν λάβει αγροτικό δανειακό προϊόν (καλλιεργητικό δάνειο, δάνειο αγοράς εφοδίων κλπ) από την πρώην ΑΤΕ και τις λοιπές ανωτέρω τράπεζες υπό εκκαθάριση. Αιτήσεις ρύθμισης θα γίνονται μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους: www.keyd.gov.gr

Παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έως την 15η Ιουνίου 2018
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι Έλληνες αγρότες για την ομαλή υποβολή των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης για το έτος 2018, υποστήριξε στην Ε. Ένωση την παράταση της τελικής ημερομηνίας υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έως την 15η Ιουνίου 2018. Στο πλαίσιο αυτό, ψηφίστηκε ομόφωνα Εκτελεστικός Κανονισμός από την αρμόδια επιτροπή της Ε. Επιτροπής, στις 26 Απριλίου, με τον οποίο παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ΕΑΕ έως την 15η Ιουνίου, αντί της 15ης Μαΐου. Μετά τη δημοσίευση του Κανονισμού στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, το Υπουργείο θα προχωρήσει στις αναγκαίες τροποποιήσεις των εθνικών αποφάσεων.

Σχέδιο Νόμου για το νέο σύστημα εξετάσεων για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης ή ανανέωσης αυτού
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έδωσε στη δημοσιότητα για διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το Σχέδιο Νόμου για το νέο σύστημα εξετάσεων για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης ή ανανέωσης αυτού. Στόχος η δημιουργία ενός αξιόπιστου, διαφανούς και λειτουργικού συστήματος, με αξιοποίηση της τεχνολογίας και την καθιέρωση αδιάβλητων διαδικασιών. Εντός του επόμενου 10ημέρου θα κληθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς να διατυπώσουν τις απόψεις τους προκειμένου εντός του Μαΐου να προχωρήσει η ψήφιση του Νομοσχεδίου με την εφαρμογή ταυτόχρονα και των απαραίτητων μεταβατικών διατάξεων που απαιτούνται για την ομαλή μετάβαση στο Νέο Σύστημα εξετάσεων οδηγών και υποψήφιων οδηγών. Κατανομή ποσού ύψους 28 εκατ. ευρώ στους Δήμους για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων

28 εκ. ευρώ στους δήμους

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, εγκρίθηκε η κατανομή ποσού ύψους 28.050.000 ευρώ σε όλους τους Δήμους της χώρας, αποκλειστικά για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρικής αρμοδιότητάς τους, με χρέωση του λογαριασμού του υπουργείου Εσωτερικών «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Κόμματα
Ομιλητής σε εκδήλωση των Αρμενίων ο Ε.Στυλιανίδης
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του Εθνικού Αρμενικού Συμβουλίου στην Αν. Μακεδονία και Θράκη στην Καβάλα ήταν το Σάββατο ο πρώην Υπουργός Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την Ανεξαρτησία της Αρμενίας και των 103 χρόνων από την Αρμενική Γενοκτονία. Η ομιλία του Ε. Στυλιανίδης είχε ως θέμα: «Από την Αρμενική Γενοκτονία στον νεοοθωμανικό αναθεωρητισμό». Ο ομιλητής διαφώτισε για τις πτυχές της ιστορίας, ανέλυσε παλιές και σύγχρονες πολιτικές και συγκίνησε το κοινό τονίζοντας:

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, πρωτομαγια, σωματειο, αβεε, αεπ, εσηεμθ, ελευθεροτυπια, τραπεζες, κουρεμα, δραγασάκης, μαΐου, ΦΠΑ, ογα, probank, ατε, gov, ιουνίου, σχολεια, καβαλα, εθνικη τραπεζα, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, απεργια 7 απριλιου, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, αξια, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, αυθαιρετα παραταση, θωμας λαναρας, δραγασάκης, ημερομήνια, το θεμα, αγροτικη τραπεζα, αεπ, ατε, δανεια, δημοκρατια, εφορια, θεμα, θρακη, ογα, πλαισιο, αβεε, αγορα, αγορα εργασιας, αγροτικη, αγωνια, αιτησεις, απωλεια, ασφαλιστικα ταμεια, βρισκεται, γινει, γινονται, δανειο, δεοντολογια, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, ευκαιρια, ευρω, εκκαθαριση, εκμεταλλευση, εσηεμθ, εσηεμ, εσωτερικων, εταιρεία, ετος, εφημεριδα, ιδια, ισχυει, ομιλια, μαη, μαΐου, μακεδονια, νικη, νομαρχια, ρυθμιση, σαββατο, συγκεντρωση, σχεδιο, σωματειο, ταμειο παρακαταθηκων και δανειων, ταμειο παρακαταθηκων, φτανει, φορα, δικαιωματα, εφαρμογη, ενωση, ευριπιδης, gov, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, μια φορα, πληροφοριες, probank, τραπεζα
Τυχαία Θέματα