Έστειλαν το μήνυμα κατά των αναβολικών

01:27 1/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Διακεκριμένοι επιστήμονες και άνθρωποι του αθλητισμού με ιδιαίτερες γνώσεις και εμπειρίες στα θέματα του ολυμπισμού και των αναβολικών ήταν οι ομιλητές στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Σερρών με θέμα «Η Ολυμπιακή ιδέα στη μάστιγα των αναβολικών».

Η ημερίδα είχε ως συνδιοργανωτές τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αθλητισμός χωρίς αναβολικά», τον ΣΕΓΑΣ, τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, το Δήμο Σερρών και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της

Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυναν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, η βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή, ο βουλευτής Σερρών Μιχάλης Τζελέπης, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο αντιδήμαρχος Σερρών Ηλίας Γκότσης, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Ιωάννης Λιούμπας και ο πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Βασίλης Ιορδανίδης.

Την κεντρική ομιλία της ημερίδας πραγματοποίησε ο βαλκανιονίκης και πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά», πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Κατσιμπάρδης που άνοιξε την παρουσίαση του θέματος του με μια αναφορά σε μια σειρά από μεγάλα σκάνδαλα ντόπινγκ που έχουν πλήξει τον αθλητισμό σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τις προηγούμενες δεκαετίες αλλά και δύο που είδαν το φως της δημοσιότητας μόλις τις προηγούμενες ημέρες.

Ο βαλκανιονίκης και πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά», πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Κατσιμπάρδης

Ο κ. Κατσιμπάρδης τόνισε ότι η θεσμοθέτηση αθλητικών αγώνων είναι δημιούργημα του Ελληνικού πολιτισμού, μίλησε για την αξία της τέλεσης των Ολυμπιακών αγώνων, έκανε μια ιστορική αναδρομή σε αυτούς, έκανε αναφορά στις υποθέσεις αναβολικών υπογραμμίζοντας ότι πρόσφατα εξαρθρώθηκε από την οικονομική αστυνομία Αθηνών κύκλωμα-μαμούθ που διακινούσε αναβολικά. Ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ ζήτησε τη συνδρομή της Πολιτείας και πρότεινε να θεσμοθετηθεί ένα όργανο δίωξης των αναβολικών. Ο κ. Κατσιμπάρδης τόνισε ότι η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά» παρά τα ισχνά οικονομικά της, χάρη στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον των στελεχών της, την πολύπλευρη υποστήριξη που έχει από τον ΣΕΓΑΣ, και την ανιδιοτελή συμμετοχή ειδικών επιστημόνων που στρατεύονται μαζί της συνεχίζει εδώ και τέσσερα χρόνια να οργανώνει ενημερωτικές ημερίδες για το θέμα των αναβολικών.

Ο Καθηγητής στο τμήμα βιοχημείας-βιοτεχνολογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας

Ο Καθηγητής στο τμήμα βιοχημείας-βιοτεχνολογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας μίλησε για την νέα μορφή ενίσχυσης της αθλητικής απόδοσης στη σύγχρονη εποχή που είναι το ονομαζόμενο γονιδιακό ντόπινγκ. Ως γονιδιακό ντόπινγκ ορίζεται η μη θεραπευτική χρήση των κυττάρων, γονιδίων, γενετικών στοιχείων ή ρύθμιση της έκφρασης του γονιδίου που έχει την ικανότητα να βελτιώσει την αθλητική απόδοση. Ο κ.Κουρέτας τόνισε ότι είναι ανησυχητικό το ότι το γονιδιακό ντόπινγκ είναι δύσκολο να ανιχνευθεί, αφού μετά τη χορήγηση των τεχνικών γονιδίων ο οργανισμός των αθλητών παράγει πρωτεΐνες όμοιες με τις φυσιολογικές και το ότι είναι άγνωστοι οι κίνδυνοι της χρήσης του γονιδιακού ντόπινγκ για την υγεία του αθλητή.

Ο αναπληρωτής Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ/ΔΠΘ Θεόφιλος Πυλιανίδης ανέπτυξε το θέμα με τα ανθρώπινα όρια επιδόσεων και παρουσίασε τα συμπεράσματα από το 9ο Ευρωπαϊκό Forum Αθλητισμού των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην παρέμβαση του ο Αντιπρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά» και πρώην Εθνικός προπονητής στίβου Κώστας Γατζίας τόνισε ότι αν δεν κινητοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο το αθλητικό κίνημα και κυρίως αν μένουν αδιάφορες οι τοπικές κοινωνίες θα ποδοπατηθούν αμετάκλητα οι αρχές και οι αξίες του αθλητισμού που υπηρετούμε. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΤΕΦΑΑ Σερρών και πρόεδρος του Γ.Σ. Σέρρες 93 Φωτεινή Αραμπατζή ανέπτυξε το θέμα «χρήση συμπληρωμάτων και αναβολικών. Πνευματική, κοινωνική και ψυχική υγεία». Την ημερίδα παρακολούθησαν προπονητές, αθλητές αλλά και φίλοι του αθλητισμού.

ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος ΚούβελοςΟΑντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Ιωάννης Λιούμπας.Τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρο Κούβελο περίμεναν και είχαν μια ολιγόλεπτη συνάντηση μαζί του τα μέλη της ομάδας καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο του Πανσερραϊκού ΑΜΕΑ.Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος με την προπονήτρια και τους αθλητές της ομάδας καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο του Μ.Γ.Σ. Πανσερραϊκού ΑΜΕΑ.Ο βαλκανιονίκης και πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά», πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Κατσιμπάρδης μίλησε στην ΕΡΤ

Φωτογραφίες: anexartitos.gr

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα