Κομοτηνή: Οι φύλακες άγγελοι της «Βοήθειας στο σπίτι»

19:54 17/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Ελλάδα Ηρακλέους, είναι κοινωνική λειτουργός, στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» της Δομής Αιγείρου. Η κα Παρασκευή Ξανθοπουλίδου νοσηλεύτρια και η και Αιμιλία Χατζίδου οικογενειακή βοηθός. Και οι τρεις μαζί είναι οι φύλακες «άγγελοι» εκατό και πλέον πολιτών που επωφελούνται από το Πρόγραμμα. Τις συναντήσαμε στο Πολυδύναμο Κέντρο Ηλικιωμένων της Αιγείρου, εκεί όπου υλοποιείται η Κοινωνική Πολιτική και το καθημερινό πρόγραμμα της βοήθειας κατ’ οίκον.


100 άτομα κι ο αριθμός αυξάνει ανάλογα με τις ανάγκες

«Παρέχουμε

υπηρεσίες εξυπηρέτησης σε ωφελούμενους 3ης ηλικίας, εξήντα ετών και άνω. Λόγω των αυξημένων αναγκών έχουμε επεκταθεί και σε άλλου είδους κοινωνικές ομάδες, καθώς και σε άτομα με αναπηρία.» δηλώνει η κα Ηρακλέους και εξηγεί ότι επωφελούνται, εκτός από τους ηλικιωμένους,παιδιά, ενήλικες άτομα μέσης ηλικίας. «Προσφέρουμε παροχές νοσηλευτικής φροντίδας όπως είναι η ζάχαρο-μέτρηση, η μέτρηση χοληστερίνης, η συνταγογράφηση, η διεκπεραίωση συνταγών» δηλώνει η κοινωνική λειτουργός και σημειώνει ότι η οικογενειακή βοηθός προσφέρει εργασίες στο σπίτι, όπως σίδερο, σφουγγάρισμα, αποπληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ. «Ό,τι αφορά ένα σπίτι το αναλαμβάνουμε εμείς ως υπηρεσία» δηλώνει χαρακτηριστικά μιλώντας και για τα δικά της καθήκοντα. Υπηρεσίες, όπως: «Συμβουλευτική, ατομική υποστήριξη, διεκπεραίωση με τους ασφαλιστικούς φορείς, ραντεβού στα νοσοκομεία, συντάξεις, κοινωνική υποστήριξη ατόμου και οικογένειας.» Εκατό άτομα συνολικά συν οι προσωρινά ωφελούμενοι νιώθουν πως κάποιοι στέκονται δίπλα τους. Επίσης, όσοι είναι σε ανάγκη για ένα μικρό διάστημα νιώθουν πως τους απλώνεται ένα χέρι βοήθειας.

«Η ανάγκη κάνει τους ανθρώπους να ανοίγουν εύκολα την πόρτα τους»

Οι ωφελούμενοι είναι κάτοικοι στους οικισμούς: Αίγειρος, Παλιά Καλλίστη, Μελέτη, Μεσσούνη, Φανάρι. Λόγω των δυσκολιών της Κρίσης τα περιστατικά έχουν αυξηθεί. Πρόκειται κυρίως για άτομα ενεργά, οικογενειάρχες, γονείς μικρών παιδιών. «Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε απ΄ έξω.» δηλώνει η κα Ηρακλέους. Όσον αφορά στην στάση των ανθρώπων που έχουν ανάγκη αποκαλύπτει πως «Στην αρχή υπήρχε δισταγμός, τώρα δεν υπάρχει. Η ανάγκη κάνει τους ανθρώπους να ανοίγουν εύκολα την πόρτα τους, να πουν το πρόβλημα τους και να ζητάνε βοήθεια.» Καλεί παράλληλα όλους όσοι έχουν ανάγκη ή χρειάζονται βοήθεια να απευθύνονται στις Κοινωνικές Υπηρεσίες, να παίρνουν μέρος στα προγράμματα που παρέχει ο Δήμος δωρεάν. «Είναι πολύ σημαντικό να έρχονται και να ζητάνε βοήθεια, να μην μένουν μόνοι.» λέει στέλνοντας το μήνυμά της.
Φώτο: Εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα