Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 28-1-2018

19:56 28/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολιτική
Ρύθμιση δανείων του τ. ΟΕΚ

(EUROKINISSI//Γιώργος Κονταρίνης)

H Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, υπέγραψε την Υπουργική Απόφαση για τη ρύθμιση των δανείων του τ.ΟΕΚ. Όλοι οι δανειολήπτες από ίδια κεφάλαια του τ.ΟΕΚ, κάνοντας χρήση της ρύθμισης, θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το δάνειό τους με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 80.000 εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, ΑμΕΑ,

τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες και χήροι με προστατευόμενα μέλη, ωφελούνται συνολικά αλλά και με ειδικές ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν λάβει υπόψη τις ιδιαίτερες δυσκολίες των πιο ευάλωτων κοινωνικά και οικονομικά ομάδων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα. Η ρύθμιση των δανείων του τ.ΟΕΚ ήταν μία ακόμη δέσμευση προς αυτή την κατεύθυνση που γίνεται πράξη, αναφέρεται σχετικά. Μεταξύ άλλων, η ρύθμιση προβλέπει: Διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για όσους δανειολήπτες έχουν συνολικό χρέος μικρότερο των 6.000€. Διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για όσους δανειολήπτες έχουν καταβάλει ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από το 60% του Τελικού Ποσού Δανείου. Διαγραφή των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας για όλους τους δανειολήπτες. Αφαίρεση από το αρχικό ποσό δανείου των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας που έχουν καταβληθεί από τους δανειολήπτες. Διαγραφή των κεφαλαιοποιημένων τόκων. Έκπτωση 15% στο ποσό χορήγησης όλων των δανειοληπτών. Επιπρόσθετη έκπτωση 10% στο ποσό που προκύπτει από την παραπάνω μείωση για τις ευάλωτες ομάδες (πχ. τρίτεκνοι, συνταξιούχοι, περιπτώσεις χηρείας, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμΕΑ, σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι). Επιπρόσθετη έκπτωση 20% στο ποσό που προκύπτει από τη μείωση του 15% για τους πολύτεκνους. Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κατά δέκα έτη. Ειδικά μέτρα για τους άνεργους και τους έχοντες αδυναμία πληρωμής. Μέτρα γρήγορης αποπληρωμής.

Στην Κομοτηνή ο Υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου
Tην Κομοτηνή επισκέπτεται αύριο ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου. Το πρόγραμμα του υπουργού έχει ως εξής: 9.30 π.μ.-10.30 π.μ. – Αlfa beta Roto (Βιομηχανική Ζώνη) , 10.30-11.30 π.μ. – DIAXON, 11.30-12.30 π.μ. – Αχαϊκά Πλαστικά, 12.45-1.45 μ.μ. – Συνάντηση με δήμαρχο Κομοτηνής (Γιώργο Πετρίδη), 2.00-2.30 μ.μ. – Συνάντηση με περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο , 2.45-3.45 μ.μ. – Pharmeten (ΒΙ.ΠΑ. Σαπών Ροδόπης). Αμέσως μετά ο Υπουργός επιστρέφει στην Αλεξανδρούπολη όπου θα εγκαινιάσει στις 5.00-5.30 μ.μ. το Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών Αλεξανδρούπολης. Και στις 5.30-7.30 μ.μ. – Συνάντηση στο Εμπορικό Επιμελητήριο με τις επιχειρήσεις Έβρου.

Σαρία και Ιεροδίκης
Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου διοργανώνει δημόσια συζήτηση με θέμα «Σαρία και Ιεροδίκης: είναι επαρκής η νέα νομοθετική ρύθμιση;» τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 18:00, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Ακαδημίας 60). Ομιλητές θα είναι οι: Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Βουλευτής, Καθηγητής Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Ντόρα Μπακογιάννη, Βουλευτής, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, πρώην Δήμαρχος Αθηναίων. Μουσταφά Μουσταφά, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καλαντζής, Γενικός Γραμματέας θρησκευμάτων , Γιάννης Κτιστάκις, Επίκ. Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Τσάτσου.. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δήμος
Στρατολογικοί πίνακες από το Δήμο Κομοτηνής
Από το Δήμο Κομοτηνής ανακοινώθηκε ότι όσοι άρρενες γεννήθηκαν το έτος 2002 και είναι γραμμένοι στα μητρώα αρρένων:
1) Της δημοτικής ενότητας του Δήμου Κομοτηνής (Δ.Ε. Κομοτηνής, ΤΚ Θρυλορίου, ΤΚ Κάλχαντα, ΤΚ Καρυδιάς, ΤΚ Πανδρόσου, ΤΚ Γρατινής και ΤΚ Κοσμίου) πρέπει να προσέλθουν (οι ίδιοι ή οι γονείς τους) στο γραφείο μητρώο αρρένων του Δήμου, για συμπλήρωση των στοιχείων τους στους Στρατολογικούς Πίνακες, το αργότερο μέχρι 30-03-2018. 2) Της δημοτικής ενότητας Αιγείρου (ΤΚ Αιγείρου, ΤΚ Μέσης, ΤΚ Νέας Καλλίστης και ΤΚ Φαναρίου) πρέπει να προσέλθουν (οι ίδιοι ή οι γονείς τους) στο γραφείο μητρώο αρρένων του Δήμου ή στο ΚΕΠ Αιγείρου, για συμπλήρωση των στοιχείων τους στους Στρατολογικούς Πίνακες, το αργότερο μέχρι 30-03-2018. 3) Της δημοτικής ενότητας Νέου Σιδηροχωρίου (ΤΚ Νέου Σιδηροχωρίου και ΤΚ Αγίων Θεοδώρων) πρέπει να προσέλθουν (οι ίδιοι ή οι γονείς τους) στο γραφείο μητρώο αρρένων του Δήμου ή στο ΚΕΠ Νέου Σιδηροχωρίου, για συμπλήρωση των στοιχείων τους στους Στρατολογικούς Πίνακες, το αργότερο μέχρι 30-03-2018.

Πολιτισμός
Via Egnatia
Η Πολιτιστική Διαδρομή «VIA EGNATIA» διοργανώνει διάλεξη με θέμα : «Ταξιδεύοντας με άμαξα πολυτελείας (Carpentum) στην αρχαία Εγνατία οδό, από την Τόπειρο του Νέστου ως τη Δύμη και την Πλωτινόπολη του Έβρου, θα ανακαλύψουμε τα μνημεία της Θράκης». Ομιλητής θα είναι ο Διαμαντής Στ. Τριαντάφυλλος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου στις 19:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30. Μετά το πέρας της ομιλίας θα ακολουθήσει ένα μουσικό οδοιπορικό στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Συμμετέχουν: Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Χαλήλ Μουσταφά, Ευαγγελία Τζιαμπάζη, Γιώργος Φραντζολάς, Βασίλης Ευφροσυνίδης, Δημήτρης Ευφροσυνίδης, Τάσος Καπζάλας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ.

Καρναβάλι Σαπών
Ο πολυμήχανος Οδυσσέας φτάνει στις Σάπες. Εκεί με τη βοήθεια μικρών και μεγάλων φίλων του θα προσπαθήσει να λύσει όλους τους γρίφους και τις δοκιμασίες που του θέτουν οι Θεοί για να φτάσει στον προορισμό του. Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου η καρδιά της καρναβαλικής Ροδόπης χτυπά στις Σάπες έναν τόπο που παραδοσιακά τιμά το θεσμό και έχει ταυτοποιηθεί με το Καρναβάλι. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου και θα περιλαμβάνουν «Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού» για μικρούς και μεγάλους με θεματικό κέντρο το ταξίδι του Οδυσσέα και δοκιμασίες που θα συσχετίζουν τον τόπο με τον χρόνο, την ιστορία και τις γεύσεις του. Οι ομάδες θα περιλαμβάνουν παίκτες από 6 έως 12 οι παιδικές και από 13 και άνω μέχρι όσο αντέχει κάποιος των μεγάλων. Το δε έπαθλο για τους μεγάλους 500 ευρώ. Η βραδιά θα κορυφωθεί με αποκριάτικο γλέντι στην κεντρική πλατεία των Σαπών από τις 5 το απόγευμα με δωρεάν σουβλάκια και κρασί. Φτιάξτε τις ομάδες σας και δηλώστε από τώρα συμμετοχή στα τηλέφωνα του Δήμου 2532350100 και 693872619. Περισσότερες πληροφορίες στον δικτυακό τόπο του Δήμου www.dimosmaroneiassapon.gr και στο fb Δήμος Μαρώνειας Σαπών.

Αθλητικά
Ξάνθη – Λεβαδειακός 2-1
Η Ξάνθη αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ επικράτησε του Λεβαδειακού με 2-1 και εκμεταλλευόμενη και την ήττα του Πανιωνίου ανέβηκε στην 5η θέση της Super League. Nίκη Ευρώπης για την Ξάνθη που επικράτησε με 2-1 του Λεβαδειακού ανατρέποντας το εις βάρος της σκόρ καθώς βρέθηκε να χάνει με 1-0 αλλά με δυο γκολ σε επτά λεπτά οι Ακρίτες κατάφεραν να πάρουν το τρίποντο.
Καιρός
Γενικά αίθριος αύριο ο καιρός. Με τοπικές νεφώσεις στα δυτικά, περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί –βορειοδυτικοί 3-5 και στα νότια βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα