Κομοτηνή:8-8-2018 Πρωινή Ενημέρωση

06:45 8/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολιτική
Επιχορήγηση 674.782,02 ευρώ σε Δήμους της χώρας για την υλοποίηση προγράμματος κοινωνικής προστασίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, υπέγραψε την απόφαση έγκρισης για την χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ποσού 674.782,02 ευρώ σε Δήμους της χώρας, αποκλειστικά και μόνο για την υλοποίηση του προγράμματος κοινωνικής προστασίας, με σκοπό την κάλυψη δαπανών άμεσων βιοτικών αναγκών και αντικατάστασης οικοσκευής λόγω φυσικών καταστροφών. Η κατανομή της επιχορήγησης αφορά και τους δήμους: Αρριανών, για την πλημμύρα που σημειώθηκε στις 17/12/2017,

για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών αναγκών δίνονται 1.760,82 και Μαρωνείας-Σαπών για την ίδια πλημμύρα δίνεται το ποσό των 38.151,10.

Πρωτογενής τομέας
Υπουργική απόφαση για την αντιμετώπιση των αγριόχοιρων
Υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ζημιών από ημίαιμους χοίρους και αγριόχοιρους. Η απόφαση καθορίζει: Την άμεση έκδοση αποφάσεων σύστασης συνεργείων από τους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με λοιπές απαραίτητες λεπτομέρειες ανά περιοχή, οπότε και θα είναι δυνατή η έναρξη λειτουργίας των συνεργείων. Στα συνεργεία θα υπάρχουν ως υπεύθυνοι τουλάχιστον δύο δασικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων ένας θα είναι δασοφύλακας, που δύνανται να υποβοηθούνται από ιδιωτικούς φύλακες θήρας της οικείας κυνηγετικής οργάνωσης, οι οποίοι και θα επιτηρούν τη δράση.Στα συνεργεία θα συμμετέχουν έμπειροι κυνηγοί μέλη των συνεργαζόμενων με το ΥΠΕΝ κυνηγετικών συλλόγων, οι οποίοι θα είναι ασφαλισμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης. Πρέπει να τονιστεί ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος θα γίνει ιεραρχικά με δύο τρόπους: Εκδίωξη με τη μέθοδο της «παγάνας» και Ελεγχόμενη κάρπωση. Το συλλεγόμενο κρέας θα αποδίδεται δωρεάν σε κοινωνικά παντοπωλεία και σε ιδρύματα της περιοχής με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ύστερα από κατάρτιση καταλόγου τέτοιων ιδρυμάτων στην οικεία Δασική Αρχή.

Κόμματα – Κινήματα
Επιστολή του Συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης
Με μια ανοιχτή επιστολή ο Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, Γιώργος Χατζηθεοδώρου υπερασπίζεται το κυβερνητικό έργο αντιδιαστέλοντάς το με τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης. «Ο λαός δεν πείθεται από τις αθλιότητες που ξεστομίζει γιατί ξέρει ότι θα είναι η συνέχεια της καταστροφής του. Καμία ευθύνη δε θα φέρει γι’ αυτά που ίσως κληθεί να ξανακάνει.» τονίζει ο συντονιστής του Σύριζα αναφερόμενος στην αντιπολίτευση προσθέτοντας πως «Μεγάλη ευθύνη όμως έχει γι αυτά που έκανε και γι αυτά που δεν άφησε να γίνουν, στον τόπο. Και θα τιμωρηθεί ξανά και ξανά. Όπου κι αν είναι υποψήφιος. Στις εθνικές, στις αυτοδιοικητικές ή ακόμα και ως πρόεδρος του πιο μικρού χωριού, κάτω των 300 κατοίκων. Γιατί; Γιατί τον ξέρουν ποιος είναι. Αχόρταγος εξουσιομανής, αμετανόητος πασοκοδεξιός, εκπρόσωπος του συστήματος του ημετέρου, αλλά και λίγος για να καταλάβει τον πόνο και τις ανάγκες της κοινωνίας.»

Παιδεία
Πέντε νέα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών
Πέντε νέα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών ανακοίνωσε το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης τα οποία θα λειτουργήσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019. Συγκεκριμένα πρόκειται για το: Διιδρυματικό Π.Μ.Σ. «Κλινική Άσκηση και Εφαρμογές της Τεχνολογίας στην Υγεία» , το Π.Μ.Σ. «Λειτουργική διαχείριση τραυματισμών σε Αθλητές και Ασκούμενους» , το Π.Μ.Σ. «Δημιουργική και Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή», το Π.Μ.Σ. «Φυσιολογία της Άσκησης & Προπονητική» και το «Αθλητικός Τουρισμός, Οργάνωση Δρώμενων, Χορός» – (σε διαδικασία ίδρυσης). Για περισσότερες πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εισαγωγή στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα μπορείτε να απευθύνεστε στη Γραμματεία του Τμήματος για τα Π.Μ.Σ., τηλέφωνο 25310 39622 καθώς και στην ιστοσελίδα του κάθε Π.Μ.Σ.

Αναμόρφωση συστήματος Εισαγωγής στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης
Ψηφίστηκε την 1η Αυγούστου 2018 τροπολογία με την οποία αναμορφώνεται η διαδικασία εισαγωγής των σπουδαστών στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης, χωρίς να αίρεται ο χαρακτήρας των σχολών ως ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στο πλαίσιο της ευρύτερης νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με στόχο την αναβάθμιση της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης. Με την εν λόγω τροπολογία οι εισαγωγικές εξετάσεις θα γίνονται πλέον μόνο από τις Σχολές και με ευθύνη τους. Σπουδαστές στην Σχολή θα εγγράφονται μόνον οι επιτυχόντες σε αυτές. Ο αριθμός των εισακτέων προσδιορίζεται με βάση τα κριτήρια που θέτει ο νόμος και θα προκαθορίζεται στην προκήρυξη που εκδίδει ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Με τον τρόπο αυτό παύει ο άτυπος θεσμός των «ακροατών», μια χρόνια παθογένεια του προϋπάρχοντος συστήματος και επέρχεται ομοιογένεια των σπουδαστών κατά την διάρκεια της τριετούς φοίτησης, των εξετάσεων ανά έτος καθώς και στο πτυχίο. Επιπλέον οι υποψήφιοι απαλλάσσονται από περιττά δίδακτρα προετοιμασίας για τις εισαγωγικές εξετάσεις του Υπουργείου. Η εξέταση των σπουδαστών θα γίνεται από τις Επιτροπές του Υπουργείου με την ολοκλήρωση των σπουδών του τρίτου έτους.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στην Κομοτηνή

Φωτό αρχείου

Η οδός Πανόρμου θα ασφαλτοστρωθεί σήμερα στην Κομοτηνή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής.

Σύστημα Αγρο-μετεωρολογικών σταθμών
Ένα ολοκληρωμένο σύστημα Αγρο -μετεωρολογικών σταθμών εγκαθιστά ο Δήμος Αβδήρων. Σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Ο Δήμος Αβδήρων έχει προχωρήσει στην δημιουργία της απαραίτητης υποδομής για την τοποθέτηση και λειτουργία ενός πλήρους δικτύου Αγρο-μετεωρολογικών σταθμών. Στην παρούσα φάση έχει τοποθετηθεί ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, το απαραίτητο λογισμικό και ένας σταθμός στην περιοχή της Γενισέας, έδρα του Δήμου Αβδήρων. Στο άμεσο μέλλον το δίκτυο θα εμπλουτιστεί με άλλους πέντε σταθμούς για την πλήρη κάλυψη της περιοχής με σκοπό την δημιουργία ολοκληρωμένου τηλεμετρικού Αγρο-μετεωρολογικού δικτύου με σκοπό την υποβοήθηση μετάβασης από την συμβατική μορφή διαχείρισης αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην γεωργία ακριβείας.»

ΑμεΑ Πρόσβαση παραλίες
Τον μηχανισμό αυτόνομης πρόσβασης που έχει τοποθετηθεί στην παραλία ΙΟΥΛΊΑ στο Φανάρι θα παρουσιάσουν οι υπεύθυνοι το Σάββατο. «Αποτελεί παγκόσμια πατέντα που φτιάχτηκε από το πολυτεχνείο Πατρών .» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Ροδόπης.

Μητρόπολη
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο κ.κ. Παντελεήμων θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του εσπερινού και εν συνεχείᾳ του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος πρός τήν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον στόν Ἱερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ροδίτη αύριο Πέμπτη στις επτά το απόγευμα.

Κοινωνία
Ζωγράφισαν το πολιτιστικό κέντρο της Μέσης
Μαθήτριες του εργαστηρίου ζωγραφικής του Θρακικού ωδείου φιλοτέχνησαν το πολιτιστικό κέντρο της Μέσης υπό τις οδηγίες της δασκάλας τους, της κας Βαρβάρας Τσίτσιρα. Η όρεξη και το πάθος τους για την ζωγραφική αλλά και το πνεύμα του εθελοντισμού που τις διακατέχει δημιούργησαν ένα όμορφο αποτέλεσμα.

Πολιτισμός-Εκδηλώσεις
Θεατρική παράσταση
25 μαθητές του Λυκείου Βυρώνειας Σερρών παρουσίασαν την θεατρική παράσταση του Ανέστη Ακριτίδη «Ο Ραψωδός των Αβδήρων» στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δημαρχείου Αβδήρων σε σενάριο και σκηνοθεσία του φιλόλογου καθηγητή Ανέστη Ακριτίδη κερδίζοντας το χειροκρότημα του κοινού. Ο Ανέστης Ακριτίδης, υπηρέτησε την εκπαίδευση στο σχολείο των Αβδήρων για αρκετά χρόνια και κέρδισε την αγάπη των μαθητών, των γονιών και όλης της κοινωνίας της περιοχής, με τη θετική του ενέργεια, το εκπαιδευτικό του έργο και τη μοναδική προσέγγιση στις τέχνες και τα γράμματα.

Μουσική βραδιά live
Μια μουσική βραδιά με τους Ραχήλ Τσελεπίδου & Γιάννης Κυρατσός διοργανώνει το Σάββατο, 18 Αυγούστου στις 9:30 μ.μ. το ξενοδοχείο Δημόκριτος στην Κομοτηνή.

Η συνάντηση
Το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Travel οργανώνει εκδρομή στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων για τη μεγάλη συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου και της Άλκηστης Πρωτοψάλτη σε ένα πρόγραμμα που θα διευθύνει ο ίδιος και κατά την διάρκεια του οποίου θα ακουστούν τα ωραιότερα τραγούδια του, χρωματισμένα με την διακριτική και ακριβή ερμηνεία της ερμηνεύτριας. Μαζί τους και οκταμελής ορχήστρα αποτελούμενη από εκλεκτούς μουσικούς. Τιμή εισιτηρίου : 25,00 € (περιλαμβάνεται το εισιτήριο εισόδου και η μεταφορά προς/απο το θέατρο ) .Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 25310 84040.

Βιβλίο «Δύο διαφορετικές μέρες»
Το βιβλίο «Δύο διαφορετικές μέρες» του Τάσου Κωνσταντινίδη, πυροσβέστη από την Ξάνθη, που κυκλοφορεί από το βιβλιοπωλείο Πυργελή και έχει ως θέμα του το σχολικό εκφοβισμό παρουσίασε η ΕΡΤ Κομοτηνής στο κοινό της παρουσία του συγγραφέα. Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις θα δοθούν για την ενίσχυση του Ειδικού Σχολείου στη Γενισσέα Ξάνθης. Η επίσημη παρουσίαση θα γίνει τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου στις επτά το απόγευμα στο Λύκειο Ελληνίδων στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης.

Φιλανθρωπική βραδιά με μουσική
Μια φιλανθρωπική βραδιά στον αύλειο χώρο του ιδρύματος με τη συνοδεία μουσικής, χορού, τραγουδιού και φαγητού διοργανώνει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «Ο Μέγας Βασίλειος», φορέας διαχείρισης του Γηροκομείου Ξάνθης, την Πέμπτη 23 Αυγούστου στις 19:30.

Αστυνομικό Δελτίο
Δολοφονία Ξανθιώτη ασφαλιστή
Νεκρός βρέθηκε στο γραφείο του το απόγευμα της Τρίτης ένας Ξανθιώτης ασφαλιστής. Πρόκειται για τον Κώστα Δαλακούρα, 55 ετών, τον οποίο βρήκε νεκρό στο ασφαλιστικό του γραφείο, στην οδό Τσιμισκή και Καραολή, η κόρη του. Άμεσα κλήθηκε η αστυνομία, η οποία διαπίστωσε ότι πρόκειται για δολοφονία. Οι έρευνες συνεχίζονται.

Ένα νέο περιστατικό συνταράσσει την τοπική κοινωνία της Ξάνθης.
Νεκρός εντοπίστηκε χθες το βράδυ στο σπίτι του ο γνωστός Ξανθιώτης επιχειρηματίας Αγκόπ Μπαλατλιάν. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο 54χρονος επιχειρηματίας έδωσε τέλος στη ζωή του, οι έρευνες από την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης συνεχίζονται.

Καιρός
Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός με τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Τοπικές βροχές αναμένονται κυρίως στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο μέχρι 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα ανατολικά.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, εν λόγω, δραση, συριζα, νέα, αμεα, κας, travel, θεατρο, τηλ, ξανθη, βιβλιοπωλείο, ΕΡΤ, καιρος, αιγαιο, ert, υπουργειο εσωτερικων, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, σταυροι, κοινωνικος τουρισμος, τελος του κοσμου, αστυνομικο τμημα, γραφειο υπολογιστη, ξανα, κοινωνια, πολυτεχνειο, δημοκριτειο, αστυνομια, δημοκριτος, δωρεαν, εδρα, ζωγραφικη, θεμα, μουσικη, πλαισιο, προγραμμα, σχολες, τηλεφωνο, τραγουδια, φυσικη, αγαπη, αναπηρια, ασφαλιστικο, αχορταγος, βιβλιο, βραδια, βραδυ, γεωργια, γινει, γινεται, γινονται, δευτερα, διδακτρα, διευθυνση, δημος, δικτυο, αιθουσα, ευρω, εκπαιδευση, ενεργεια, εν λόγω, εξετασεις, επτα, ερευνες, εσωτερικων, ετων, ετος, ευθυνη, εφαρμογες, ζωη, ιδια, κας, λειτουργια, λεπτομερειες, λυκειο, λυκειο ελληνιδων, μορφη, μπορειτε, ξενοδοχειο, οδος, παθος, παρουσιαση, πεμπτη, πλημμυρα, προγραμματα, πτυχιο, πωλησεις, ραχηλ, σαββατο, σεναριο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σκηνοθεσια, σπιτι, σχολειο, σωματειο, τιμη, τηλ, τμημα, τουρισμος, ηλεκτρονικος υπολογιστης, υλοποιηση, φαναρι, μποφορ, εκδρομη, φυλακες, ηπειρωτικα, ιουλια, κρεας, ορχηστρα, travel, πληροφοριες, θερμοκρασια, κρεας αλογου
Τυχαία Θέματα