Κομοτηνή:30-8-2018 Πρωινή Ενημέρωση

05:42 30/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολιτική
Παραλαβή –Παράδοση με άρωμα Ξάνθης
Πραγματοποιήθηκε χθες η τελετή παραλαβής παράδοσης για τις θέσεις του αναπληρωτή υπουργού και του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στην οποία τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Ξάνθης Στάθης Γιαννακίδης. Σε ό,τι αφορά τα καθήκοντα του νέου υφυπουργού Στάθη Γιαννακίδη ο κ. Δραγασάκης είπε ότι μεταξύ άλλων θα αναλάβει την υλοποίηση του ΕΣΠΑ καθώς στο παρελθόν, ως βουλευτής, έχει συνεργαστεί με τις υπηρεσίες του υπουργείου για να δοθεί έμφαση στις περιφέρειες με ιδιαίτερα

προβλήματα. Ο νέος υφυπουργός Στάθης Γιαννακίδης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και σημείωσε ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια χρονικής προσαρμογής και ότι θα συνεχιστεί το έργο που ήδη έχει εκπονηθεί.

Δηλώσεις Γ. Χατζηθεοδώρου
Την πίστη του ότι θα είναι μια κυβέρνηση λειτουργική η οποία θα συνεχίζει το σημαντικό έργο εξέφρασε ο Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Γιώργος Χατζηθεοδώρου μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής. Σημειώνοντας σύντομα η κυβέρνηση θα επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θα προβεί στην αύξηση κατώτατων μισθών, «είναι τα πολύ –πολύ θετικά βήματα τα οποία θα δούμε άμεσα να γίνουν πραγματικότητα.» ανεφέρε χαρακτηριστικά.

Περιφέρεια
11η τακτική συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Α. Μ. Θ.
Συνεδριάζουν σήμερα στις έξι και μισή το απόγευμα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην αίθουσα συνεδριάσεων «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ» της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και το θέμα του ελέγχου δειγμάτων αίματος για τον Ιό του Δυτικού Νείλου και άλλων μολυσματικών ασθενειών.

Οικονομία –Επιμελητήρια
Φορολογικοί έλεγχοι
Αυξημένη είναι η παραβατικότητα που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια των φορολογικών ελέγχων των κλιμακίων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες της Βόρειας Ελλάδας στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο πρώτο εξάμηνο του 2018 πραγματοποιήθηκαν 2.902 προληπτικοί έλεγχοι και 102 έρευνες για απάτες ΦΠΑ έναντι 2.118 ελέγχων και 59 ερευνών στο πρώτο εξάμηνο του 2017 (αύξηση 37% και 73% αντίστοιχα). Η παραβατικότητα είναι φέτος αυξημένη καθώς έφθασε στο 62% επί των προληπτικών ελέγχων, έναντι 54% πέρυσι. Άξιο αναφοράς είναι πως μεταξύ των χαρακτηριστικών υποθέσεων, συγκαταλέγεται και επιχείρηση της Κομοτηνής. Πιο συγκεκριμένα, στην Κομοτηνή, εταιρία εστίασης, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 δεν εξέδωσε 1.800 αποδείξεις λιανικής πώλησης, συνολικής αξίας 87.000 ευρώ. Οι πελάτες δεν καταλάβαιναν το κόλπο αφού έπαιρναν αποδείξεις, που όμως δεν ήταν γνήσιες.

Απεργία
Στάση εργασίας στον όμιλο ΕΛΠΕ
Τα Σωματεία των Εργαζομένων στον όμιλο ΕΛΠΕ, προέβησαν σε κινητοποιήσεις αντιδρώντας στην πλήρη Ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας, και λόγω της επίσκεψης των «υποτιθέμενων επενδυτών» της Glencore στα Διυλιστήρια του Ομίλου, οι οποίοι ήλθαν να δουν τις εγκαταστάσεις. Το Σωματείο των Εργαζομένων στην DIAXON συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις, πραγματοποίησε τρίωρη στάση εργασίας. «Ύψιστο χρέος μας, είναι να υψώνουμε τη φωνή μας και να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας και όχι να σιωπούμε. Έτσι στέλνουμε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε με όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε, την καταστροφική για την Εθνική οικονομία, και τα συμφέροντα του Λαού, ολοκληρωτική Ιδιωτικοποίηση των ΕΛΓΙΕ.» αναφέρουν στην ανακοίνωση και σημειώνουν « Όλοι μαζί ενωμένοι, κλιμακώνουμε την αντίδρασή μας για να υπερασπιστούμε το εθνικό συμφέρον της χώρας μας, τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις μας καθώς και το μέλλον μας.»

Γεύσεις κι αρώματα Θρακικής γης
Έκθεση με τίτλο: «Γεύσεις και αρώματα της Θρακικής γης» τοπικών προϊόντων και οικοτεχνίας διοργανώνεται στο πλαίσιο των Γιορτών της Παλιάς Πόλης από 3 έως 6 Σεπτεμβρίου στο γήπεδο του ΑΟ Ξάνθης. Την έκθεση συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια ΑΜΘ και το Επιμελητήριο Ξάνθης. Κατά τη διάρκεια της έκθεση για πρώτη φορά στα Βαλκάνια θα μπορέσει κάποιος να γευτεί τον πεντανόστιμο χυμό από ζαχαροκάλαμο. Σε αυτήν την έκθεση η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Γενισέα θα διαθέσει με συμβολική τιμή, φρέσκο χυμό από ζαχαροκάλαμο, που θα παράγεται επί τόπου στο περίπτερο της Κοιν.Σ. Επ. Γενισέα με ειδική διαδικασία από φρεσκοκομένα καλάμια που καλλιεργούνται στον κάμπο της Ξάνθης.

ΑντιΠεριφέρεια
Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους
Το » Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους» θα πραγματοποιηθεί από σήμερα, 30 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου . Η Τελετή Έναρξης του «Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους» στην ΠΕ Ροδόπης, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 20: 30 , στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής.

Πρωτογενής Τομέας
Ψεκασμοί Κατά των κουνουπιών
Συνεχίζεται το πρόγραμμα ψεκασμών κατά των κουνουπιών, στην η Π.Ε. Ροδόπης. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από τη ΝΟΒΑΦΑΡΜ Α.Ε. κι έχει ως εξής για σήμερα Πέμπτη 30 Αυγούστου: Δουκάτα, Άγιοι Θεόδωροι, Αδριανή, Μαυρομάτι, εντός πόλεως. Και την Παρασκευή 31 Αυγούστου: Υπολ. Ακμαιοκτονίας Μέσης, υπολ. ακμαιοκτονίας Φανάρι, Πόρπη, Καλλίστη, Παλιά Καλλίστη, Γλυκονέρι, Υφαντές, Ήφαιστος, Καρυδιά, Κάλχας, Κικίδιο, Άμφια, Πρωτάτο, Τσιφλίκι, Μ. Πιστό, Μύστακας.

Περιβάλλον
Συστάσεις για τις θαλάσσιες χελώνες

EPA/Francisco Simerman

Με αφορμή αναφορές πολιτών για περιστατικά επιθέσεων θαλάσσιων χελωνών σε λουόμενους, σε διάφορες περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας, το Λιμεναρχείο προέβη σε συστάσεις προς αλιείς, λουόμενους, επιβάτες πλοίων και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη θάλασσα, τονίζοντας ότι η παροχή τροφής σε άγρια ζώα επηρεάζει την υγεία τους και τη συμπεριφορά τους και εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια τόσο των ανθρώπων (που ενδεχομένως έρθουν σε επαφή με αυτά ), όσο και των ίδιων των ζώων: «Οι θαλάσσιες χελώνες απαντώνται σε ολόκληρο το θαλάσσιο χώρο της Ελλάδος, όπου ζευγαρώνουν, τρέφονται και μεταναστεύουν.» τονίζεται μεταξύ άλλων.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ανανέωση αστικού εξοπλισμού
Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ξάνθης αναφέρεται στην ανανέωση του αστικού εξοπλισμού γνωστοποιώντας ότι ανανεώνει και τοποθετεί στο κέντρο της Ξάνθης νέο αστικό εξοπλισμό, που συνδυάζει την πρακτικότητα και την αντοχή, με την καλαισθησία και τη λειτουργικότητα. Περισσότερα από 60 επιδαπέδια μεταλλικά καλαθάκια απορριμμάτων αντικαθιστούν προοδευτικά τα παλαιότερα σε κεντρικές οδούς και πεζοδρόμους της πόλης. Παράλληλα, εξοπλίζεται η Υπηρεσία Καθαριότητας με περισσότερα από 20 ευέλικτα τροχήλατα καροτσάκια καθαριότητας νέου τύπου, για τη λειτουργικότερη περισυλλογή.

Πολιτισμός
1ο Θερινό σχολείο χρήσης νέων τεχνολογιών
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης, ο Δήμος Αβδήρων και η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ξάνθης, φιλοξενούν το 1ο θερινό σχολείο χρήσης νέων τεχνολογιών για την αποτύπωση μνημείων και χώρων πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Οι εργασίες θα διαρκέσουν έως αύριο στον Αρχαιολογικό Χώρο Αβδήρων. Αύριο στις 10.00 π.μ., μετά την ολοκλήρωση του κύκλου εκπαίδευσης, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων ενδιαφέρουσα εκδήλωση, ανοικτή στο κοινό, κατά την οποία θα παρουσιαστούν οι εργασίες αποτύπωσης των φοιτητών.

Δωρεάν ξενάγηση στα χάνια της παλιάς Ξάνθης
Ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με επαγγελματία ξεναγό στις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης την Παρασκευή 7/9 19:00 στα χάνια της παλιάς Ξάνθης. Δηλώσεις συμμετοχής: 6976 478073, 25410 91973 (Νατάσα Μιχαηλίδου, ξεναγός). Κόστος συμμετοχής ανά άτομο: 3 ευρώ. Η ξενάγηση επαναλαμβάνεται για οργανωμένες ομάδες καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών κατόπιν συνεννόησης.

Βιβλιοπαρουσίαση και σχολικός εκφοβισμός

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 1900, στο Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, παρουσιάζεται το βιβλίο ¨Δύο διαφορετικές μέρες¨ του Τάσου Κωνσταντινίδη με παράλληλη εκδήλωση και ομιλίες για τον σχολικό εκφοβισμό. Ένα βιβλίο που μιλάει μέσα από τα μάτια ενός παιδιού για τον σχολικό εκφοβισμό και την δύναμη που βρίσκει για να αντιδράσει. Έχει σκοπό να παροτρύνει τα παιδιά να μιλήσουν είτε δέχονται οποιαδήποτε μορφή βίας είτε βλέπουν κάποιο άλλο παιδί να δέχεται βία. Έχει σκοπό να βάλει τους μεγάλους σε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης. το βιβλίο δεν δημιουργήθηκε για βιοποριστικούς λόγους άλλα για να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και γι’αύτο το λόγο όλα τα έσοδα του θα διατεθούν στο Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στη Γενισέα Ξάνθης. Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια με τραγική πολλές φορές κατάληξη και μας αφορά όλους.

Πανηγύρι στη Νέα Καλλίστη
Πανηγύρι διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Νέας Καλλίστης «Ο Άγιος Δημήτριος» αύριο στις οκτώ και μισή το βράδυ με την ορχήστρα «Ακριτικός ήχος» στην πλατεία του χωριού.

Αστυνομικό δελτίο
Συλλήψεις στη Ροδόπη
Σε επαρχιακή οδό του νομού Καβάλας, κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών Ροδόπης, με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας, συνέλαβαν τους τρεις δράστες, ηλικίας 53, 44 και 33 ετών, διότι ο 53χρονος, οδηγώντας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μετέφερε παράνομα στην ενδοχώρα, πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες, ενώ οι άλλοι δύο, επιβαίνοντες σε έτερο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, λειτουργούσαν ως προπομπός για την αποφυγή αστυνομικών ελέγχων.

Καιρός
Καιρός: Αίθριος, με τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά της δυτικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από 3 μέχρι 5 και στο Αιγαίο μέχρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, σταση εργασιας, Τελετή Έναρξης, δραγασάκης, συριζα, ΕΡΤ, ελλαδα, ααδε, ΦΠΑ, αποδειξεις, ελπε, glencore, διυλιστήρια, χρεος, αμθ, επηρεάζει, βιβλιο, νέα, συλληψεις, καιρος, αιγαιο, ert, απεργια, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, αυξηση φπα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, απεργια μμε, απεργια 11 μαιου, απεργια ταξι, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, μειωση μισθων, θεμα εκθεσης 2012, Τελετή Λήξης, απεργια 26 σεπτεμβριου, Ημέρα του παιδιού, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, δημος ξανθης, δραγασάκης, το θεμα, αυτοκινητο, εθνικη, ζωα, ηφαιστος, θαλασσα, θεμα, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, υγεια, ωρα, glencore, αυξηση, αμθ, αρωματα, αρωμα, ατομο, αφορμη, βαλκανια, βιβλιο, βραδυ, γηπεδο, δυναμη, δημος, δηλωσεις, διυλιστήρια, δοθει, αιθουσα, ευρω, ειπε, εκθεση, ελπε, εξι, επηρεάζει, ερευνες, εταιρια, ετων, εφορεια, ζωων, υπηρεσια, υπηρεσιες, η τελετη, υφυπουργος, ιδρυμα, κυβερνηση, λυκειο, λογο, ματια, μορφη, οκτω, παιδι, παιδια, πεμπτη, πιστη, προβληματα, συγκεκριμενα, συντομα, σχολειο, σωματειο, τιμη, υλοποιηση, φαναρι, φεστιβαλ, φωνη, φορα, ασφαλεια, βηματα, μποφορ, δικαιωματα, εμφαση, εθνικο, ηπειρωτικα, ιδιαιτερα, ομαδες, ορχηστρα, θερμοκρασια, θεσεις, θετικα
Τυχαία Θέματα