Κομοτηνή:3-8-2018 Πρωινή Ενημέρωση

07:00 3/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολιτική
Υποχρεωτική συνταξιοδότηση Μουφτήδων
Με αυξημένη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία που συνταξιοδοτεί υποχρεωτικά τους Μουφτήδες στη Θράκη, οδηγώντας στην έξοδο τους δύο νυν Μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής. Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ, ΑΝΕΛ λευκό ΝΔ και ΚΚΕ και κατά η Χ.Α.

Στην ομιλία του ο βουλευτής Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά στη Βουλή

στη συζήτηση της τροπολογίας, επέρριψε ευθύνες σε μια σειρά από φορείς και ακραίες φωνές της περιοχής που έχουν αντιδράσει σε όλες τις μεταρρυθμίσεις του τελευταίου διαστήματος, όπως και σε αυτή που έφερε η κυβέρνηση και κινδυνολογούν κάνοντας λόγο για δάχτυλο της Άγκυρας. Όπως είπε, ο ίδιος και η Αριστερά επί δεκαετίες υποστηρίζουν την εκκοσμίκευση του ρόλου της θρησκείας. Αυτή είναι η άποψη της κοινωνίας της Θράκης, σύμφωνα με τον κύριο Μουσταφά, που θέλει τους θρησκευτικούς ηγέτες να εμμένουν στα αμιγώς πνευματικά τους καθήκοντα. Όπως είπε, οι υπάρχοντες Μουφτήδες υπήρξαν ξεκομμένοι από την κοινωνία και προσκολλημένοι στις πολιτικές ηγεσίες, στις οποίες επιχειρούσαν να γίνουν αρεστοί.

Ο Γαβρόγλου για την τροπολογία των Μουφτήδων

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στην τροπολογία που ορίζει ότι ο Μουφτής αποχωρεί υποχρεωτικά από τη θέση του μόλις συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του. «Και οι ίδιοι οι Μουφτήδες πρέπει να περιληφθούν σε όλες τις διατάξεις της κανονικότητας. Όπως οι δικαστικοί παίρνουν σύνταξη στα 67 τους, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τους Μουφτήδες. Μην δώσουμε μια άλλη διάσταση πέρα από αυτή. Και βεβαίως, προχωράμε αμέσως στον διορισμό τοποτηρητών από την αποκεντρωμένη διοίκηση, όπως ακριβώς λέει ο νόμος του 1991. Σήμερα, οι δύο Μουφτήδες, οι οποίοι πράγματι έχουν ευσυνείδητα εργαστεί, ο ένας είναι 80 ετών, αν δεν κάνω λάθος, και ο άλλος 81 ετών. Δεν είναι αμαρτία η ηλικία, αλλά όταν λέμε να κανονικοποίησουμε δομές, όλοι πρέπει να είναι το ίδιο στα μάτια του νόμου και είμαι σίγουρος ότι πρώτα οι ίδιοι οι Μουφτήδες θα θελήσουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία» ανέφερε ο Υπουργός. Μιλώντας για την εκπαίδευση των ιεροδιδασκάλων ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε: «Έχει μεγάλη σημασία οι ιεροδιδάσκαλοι να είναι μορφωμένοι και ένας από τους λόγους που ιδρύσαμε την κατεύθυνση των Μουσουλμανικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ είναι ακριβώς αυτός και θέλουμε να δώσουμε μια μικρή παράταση μέχρι να υπάρχουν οι πρώτοι απόφοιτοι από αυτό το τμήμα».

ΤΕΕ
Ανακοίνωση ΤΕΕ Θράκης για τη γέφυρα
Ανακοίνωση αναφορικά με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να ανακαλέσει την προηγούμενη απόφασή του για έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας ΑΜΘ, Δήμου Ιάσμου και ΤΕΕ – Θράκης για την εκτέλεση της υπηρεσίας «Πραγματογνωμοσύνη – διερεύνηση αιτιών κατάρρευσης της γέφυρας Κομψάτου και εκτίμηση τρόπου αποκατάστασής της» εξέδωσε το ΤΕΕ Θράκης στην οποία σημειώνει ότι ξεκίνησε τη διαδικασία για την αναζήτηση των κριτηρίων επιλογής των κατάλληλων επιστημόνων για να πλαισιώσουν την ομάδα των πραγματογνωμόνων με το κύρος και την εξειδικευμένη γνώση που θα έπρεπε να διαθέτουν. Η ομάδα αυτή θα αποτελούνταν από μηχανικούς σχετικού αντικειμένου για το συμβάν το οποίο θα εξέταζαν. Η Δ.Ε. του ΤΕΕ – Τμήμα Θράκης αφού αξιολογούσε τις προτάσεις ενδιαφέροντος μετά από αντίστοιχη δημόσια πρόσκληση, θα ενέκρινε την ομάδα πραγματογνωμόνων. Παράλληλα είχαν ετοιμαστεί για όλες τις ενέργειες που απαιτούνταν για την εκτέλεση των απαραίτητων ελέγχων και υποστηρικτικών ενεργειών. «Δυστυχώς τίποτε από όλα τα παραπάνω δε θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε. Και αν υπάρχει κάτι το οποίο θα προσφέραμε στην τοπική κοινωνία, πέραν των γνώσεων, είναι αυτό που με συνεχείς και διαρκείς αγώνες και δράσεις έχουμε διαχρονικά πετύχει και το οποίο διασφαλίζουμε με κάθε τρόπο. Την αξιοπιστία μας.»

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ στην Ξάνθη
Στην Ξάνθη θα συνεδριάσει στις 31 Αυγούστου το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος μετά από σχετική απόφαση που έχει ληφθεί στην ΚΕΔΕ. Παράλληλα, σύμφωνα με το site Xanthi2.gr, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ θα παραβρεθεί στην έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης την 1η Σεπτεμβρίου 2018. Αυτό ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου όταν και εγκρίθηκε η αύξηση του κονδυλίου για τη φιλοξενία αντιπροσωπειών για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Παράλληλα έκανε γνωστό ότι εκτός από την πόλη θα γίνουν επισκέψεις στη Σταυρούπολη και άλλες περιοχές του Δήμου.

Πρωτογενής Τομέας
Δυναμική ανάπτυξη του αγροτουρισμού
«Ανοίγει» ο δρόμος για τη δυναμική ανάπτυξη του αγροτουρισμού στην Ελλάδα. Με κοινή απόφαση της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Ευάγγελου Αποστόλου, θεσπίζεται Ειδικό Σήμα Αγροτουρισμού και πλαίσιο λειτουργίας των αγροτουριστικών επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις αγροτουρισμού ιδρύονται από εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ). Πρέπει υποχρεωτικά να έχουν κατάλυμα, μέχρι 40 κλίνες το ανώτερο, το οποίο κατάλυμα μπορεί να βρίσκεται εντός ή εκτός του αγροκτήματος ή της αγροτικής εκμετάλλευσης. Ειδικό Σήμα Αγροτουρισμού μπορούν να λάβουν αγροκτήματα, όπως επίσης και τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα, εφόσον έχουν προηγουμένως αποκτήσει Ειδικό Σήμα Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος, καθώς και οι αγροτικές και μικτές αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Επίσης, μέσα σε όρια κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων επιτρέπεται η ανέγερση μόνο μη κύριων καταλυμάτων.

Πολιτική
Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος»: 200 εκατ. ευρώ στους Δήμους για έργα αγροτικής οδοποιίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ενεργοποίησαν την Πρόσκληση ΙV του Προγράμματος «ΦιλόΔημος», συνολικού ποσού χρηματοδότησης ύψους 200.000.000 ευρώ για τον Άξονα Προτεραιότητας «Δράσεις για τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας». Κάθε Δήμος μπορεί να υποβάλει μία Πράξη με ανώτατο ποσό χρηματοδότησης, από το Πρόγραμμα, 700.000 ευρώ. Ημερομηνία έναρξης υποβολής των προτάσεων είναι η 17η Σεπτεμβρίου και λήξης η 31η Δεκεμβρίου 2018. Η ένταξη των προτάσεων γίνεται με άμεση αξιολόγηση.

Περιφέρεια
Πρόγραμμα τουριστικής προβολής
Διάλογο με τους 22 δήμους της Περιφέρειας αν Μ.Θ. με σκοπό να εκπονηθεί το νέο πρόγραμμα προβολής της περιφέρειας πραγματοποιεί ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κος Κ. Αντωνιάδης. Επίσης, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής, το επόμενο χρονικό διάστημα η Περιφέρεια θα έχει συμμετοχή σε έκθεση του Ντίσελντορφ που αφορά τον εναλλακτικό τουρισμό. Και θα συνεχιστεί η φιλοξενία δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων στην περιοχή. Είχε προηγηθεί η φιλοξενία δημοσιογράφων από τη Ρουμανία και την Αυστρία, θα ακολουθήσει η φιλοξενία δημοσιογράφων από την Ολλανδία, την Γερμανία, και τη Σερβία. Όσον αφορά στην κίνηση που σημειώνεται από την Τουρκία, σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη υπήρξε μια μικρή κάμψη το Μάιο και τον Ιούνιο από την πλευρά της Τουρκίας. «Λόγω της υποτίμησης της Τουρκικής λύρας και των εκλογών . Τον Ιούλιο σημειώθηκε μια αυξητική τάση. Προσπαθούμε να ανοίξουμε νέες αγορές, είχαμε για παράδειγμα Γάλλους και Ρουμάνους στο νησί της Σαμοθράκης.»

Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα το ΤΕΙ Καβάλας και το Δημοκρίτειο
Πρόταση πραγματοποίησης ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα το θέμα τη συνεργασία-συνένωση του Δ.Π.Θ. με το ΤΕΙ Καβάλας κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος Αν.Μ.Θ. κ. Βασίλης Τραϊφόρος. Πρόταση την οποία αποδέχτηκε ο Περιφερειαρχής και η πρόεδρος του Π./Σ.. υποσχόμενοι ότι θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο. «Θα πρέπει να συζητηθεί το ζήτημα των συνενώσεων του ΤΕΙ Καβάλας σε ένα ξεχωριστό περιφερειακό συμβούλιο γιατί το θέμα είναι σοβαρό και αφορά όλη την περιφέρεια» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κ. Βασίλης Τραϊφόρος.

Οικονομία
Συμμετοχή του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης στην 83η ΔΕΘ
Τη συμμετοχή με περίπτερο στην 83Η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), που θα πραγματοποιηθεί από 8 έως 16 Σεπτεμβρίου 2018 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO στη Θεσσαλονίκη διοργανώνει το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης. Το Επιμελητήριο θα συμμετέχει με δικό του περίπτερο και καλεί όλους τους επιχειρηματίες, μέλη του Επιμελητηρίου, που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτό και να προβάλλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους δωρεάν (στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας) να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 2531022547 και να δηλώσουν συμμετοχή.

Μητρόπολη
Πρόγραμμα Μητροπολίτη
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα Χοροστατήσει σήμερα στις επτά το απόγευμα κατά την ακολουθία του εσπερινού και εν συνεχεία του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο στον Ἱερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αετολόφου.

Πολιτισμός – Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις για την Πανσέληνο
Ο εορτασμός της Πανσελήνου του Αυγούστου 2018 θα κορυφωθεί την Κυριακή 26 Αυγούστου, ημέρα της Πανσελήνου, με εκδηλώσεις που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και εκκινούν από τις 24 Αυγούστου, συνεχίζονται στις 25 και ολοκληρώνονται στις 27 Αυγούστου. Σε 132 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της χώρας θα πραγματοποιηθούν 95 εκδηλώσεις (μουσικές συναυλίες, ποιητικές βραδιές, παρατήρηση του έναστρου ουρανού, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις χορού, ξεναγήσεις, προβολές ταινιών) ενώ θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό χωρίς τη διοργάνωση εκδηλώσεων 37 χώροι και μουσεία. Εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν και στο αρχαιολογικό μουσείο της Κομοτηνής, όπως και στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων.

Συναυλία με τον Χρήστο Χατζόπουλο
«Συναυλία κάτω από τον Βράχο» των Πετρωτών θα δώσει ο Χρήστος Χατζόπουλος και το μουσικό του σχήμα σήμερα στις οκτώ το βράδυ. Το ίδιο πρόγραμμα θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στις εννέα το βράδυ στην παραλία της Μέσης. Συμμετέχουν οι :Σοφία Χατζοπούλου – κανονάκι , Βαγγέλης Κοντόπουλος – μπάσο ,Μπάμπης Καρανίκας – κιθάρα , Αλπερέν Χατζηιμπραχήμ – σάζι, Ανδρέας Τσαραγκλής – κλαρίνο , Κώστας τσακλίδης – κρουστά! Κάτω από τον φωτισμένο βράχο ο γραφικός οικισμός των Πετρωτών θα γεμίσει μουσικά με ήχους Ελληνικής Έντεχης – Παραδοσιακής ,Βαλκανικής και Ανατολικής μουσικής.

Παράξενο ζευγάρι
Το έργο «Παράξενο Ζευγάρι» του Νηλ Σάιμον με τους Γιάννη Ζουγανέλη και Βλαδίμηρο Κυριακίδη ανεβαίνει σήμερα το βράδυ στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης. Το έργο θα ανέβει στην Κομοτηνή την Κυριακή στις εννέα το βράδυ.

Συναυλία της Αρβανιτάκη στη Μαρώνεια
Το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο, σε συνεργασία με το Dimokriteio Travel δίνει τη δυνατότητα μετακίνησης και συμμετοχής στο Φεστιβάλ Μαρώνειας-Σαπών για τη συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη , αύριο Σάββατο 4 Αυγούστου! Τιμή εισιτηρίου : 20,00 € (περιλαμβάνει το εισιτήριο εισόδου 12,00 € και μεταφορά προς / από το φεστιβάλ) Πληροφορίες: Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο Δημοκρίτου 7Α , Τηλ. 2531084040.

Αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών
Αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών στην παραλία Μέσης θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 4 Αυγούστου από τις 7 το απόγευμα στο δασάκι της περιοχής με πρωτοβουλία της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής.

Καλοκαιρινή γιορτή στο Γηροκομείο της Ξάνθης
Η οικογένεια του «Γηροκομείου της καρδιάς μας», του Γηροκομείου της Ξάνθης διοργανώνει την Πέμπτη 23 Αυγούστου στις 19:30 την καλοκαιρινή της γιορτή. Μία κόμη φιλανθρωπική βραδιά στήριξης του Γηροκομείου.

Περιβάλλον
Νεκρή εντοπίστηκε μια Καρέτα –Καρέτα
Μία θαλάσσια χελώνα είδους Καρέτα – Καρέτα, εντοπίστηκε νεκρή, στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας του “ΑΪ ΓΙΑΝΝΗ” Αβδήρων Ν. Ξάνθης.

Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθησαν 4 ημεδαποί για κατοχή ναρκωτικών
Συνελήφθησαν προχθές στην Κομοτηνή τέσσερις (4) ημεδαποί, ηλικίας 49, 32, 24 και 18 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκαν ξεχωριστές δικογραφίες για κατοχή ναρκωτικών και παράβαση του νόμου περί τελωνειακού κώδικα κατά περίπτωση. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής.

Συνελήφθησαν 2 διακινητές οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν προχθές (1-8-2018), τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Εθνική Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 44 και 28 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δράστες, διότι τους εντόπισαν να επιβαίνουν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρουν με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες.

Αθλητικά
Ενισχύεται ο ΓΑΣ
Ο ΓΑΣ Κομοτηνή ενισχύεται με τον Κομοτηναίο Δήμο Λαγαμτζή . Η ανακοίνωση της ομάδας έχει ως εξής: «Ο έφηβος αλλά πολλά υποσχόμενος Δήμος Λαγαμτζής θα ενισχύσει από φέτος το ρόστερ της ομάδας. Ο Δήμος είναι 17 ετών (2001 γεν.) έχει ύψος 1,98 και αγωνίζεται στη θέση του small και power forward. Ένα δυνατό παιδί με έφεση στο μακρινό σουτ, αθλητής της πόλης μας καθώς αγωνίστηκε στον Αίαντα και ΑΕΚ. Πέρσι συμμετείχε στο πρωτάθλημα εφήβων με την ομάδα της Ασπίδας Ξάνθης.»

Καιρός
Αρχικά αίθριος ο καιρός αλλά τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά και στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι από Βόρειες διευθύνσεις 3 με 5,στο Αιγαίο τοπικά 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα Ανατολικά

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, βουλη, συριζα, ΚΚΕ, αμιγώς, ΑΠΘ, τεε, αμθ, κεδε, ξανθη, site, ελλαδα, κος, ΕΡΤ, συμμετοχή, τει, ΔΕΘ, θεσσαλονικη, helexpo, νηλ, travel, τηλ, συλληψεις, γεν, power, forward, ΑΕΚ, καιρος, αιγαιο, ert, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, υπουργειο εσωτερικων, ομαδα διας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, αξιολογηση, αστυνομικο τμημα, γιορτη σημερα, κοινωνια, αυτοδιοικηση, ημερομήνια, ζουγανελη, δημοκριτειο, το θεμα, αυτοκινητο, γερμανια, γηροκομειο, γνωση, δωρεαν, εθνικη, θεμα, θρακη, κιθαρα, νησι, ολλανδια, πλαισιο, προγραμμα, ρουμανια, τεε, τηλεφωνο, υπουργειο πολιτισμου, υψος, χελωνα, αγωνες, αυξηση, αυστρια, αμθ, αμιγώς, αρβανιτακη, τει, βραδια, βραδυ, βρισκεται, γεν, γεφυρα, γινεται, δαχτυλο, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, δημος, διοικηση, δωσει, δρομος, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκθεσεις, εκπαιδευση, εκτιμηση, εργα, επρεπε, επτα, εσωτερικων, ετων, ετος, ιδιο, ηλικια, υπηρεσιες, ισχυει, θεολογικη σχολη, ομιλια, κεδε, κυβερνηση, κινηση, κλαρινο, κος, λαθος, λυρας, λογο, ματια, μνημεια, νηλ, ντισελντορφ, ομαδα, οικογενεια, οκτω, ορια, παιδι, πεμπτη, περιφερειακο, σαββατο, σερβια, σιγουρος, συζητηση, συνεχεια, συνταξη, σειρα, συμμετοχή, ταση, τιμη, τηλ, τμημα, τουρκια, υπουργος παιδειας, φεστιβαλ, χρηστος, ωρες, αγορες, μποφορ, εννεα, forward, γιορτη, helexpo, ηγετες, ηπειρωτικα, υπουργειο, κωστας, κυριακη, λευκο, travel, πληροφοριες, power, σημα, site, θερμοκρασια, βεβαιως, ξεκινησε, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα