Κομοτηνή:21-6-2018 Πρωινή Ενημέρωση

07:18 21/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολιτική
Αναφορά στο νέο νοσοκομείο Κομοτηνής από τον Έλληνα Πρωθυπουργό
Σύσκεψη με τους επικεφαλής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δύο μήνες μετά την υπογραφή της δωρεάς . « Είμαστε σήμερα εδώ για να οργανώσουμε τα επόμενα βήματα και να ελέγξουμε τα προηγούμενα.» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός έχει ήδη ολοκληρωθεί ο ορισμός εκπροσώπων του Ελληνικού Δημοσίου στην Ειδική Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία θα υποστηρίζει τη συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Έχει ολοκληρωθεί ο ορισμός μελών των ομάδων έργου και έχουν ήδη ξεκινήσει συναντήσεις.

Προχωρά η επεξεργασία της σύμβασης που θα καθορίζει τους βασικούς όρους υλοποίησης της δωρεάς του συνόλου των έργων. Και για κάθε έργο θα ακολουθήσει η σύναψη επιμέρους σύμβασης δωρεάς, η οποία και θα εξειδικευτεί. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κατασκευή του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. Ενώ παρόν στην σύσκεψη ήταν και ο αρχιτέκτονας Renzo Piano. «Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε όχι μόνο μια σημαντική συμβολή, καλύπτοντας ανάγκες του συστήματος Υγείας, αλλά και μια σημαντική αρχιτεκτονική συμβολή στον αστικό χώρο, όπου θα δημιουργηθούν σημαντικές παρεμβάσεις.» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δράσεις για την στήριξη και την προστασία των προσφύγων
Δράσεις για τη στήριξη και την προστασία των προσφύγων ανέπτυξε το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι δράσεις αυτές, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν: τη δυνατότητα εγγραφής των προσφύγων στο Μητρώο του ΟΑΕΔ και τον σχεδιασμό ένταξής τους στην εργασία. Την υποστήριξη των προσφυγικών δομών με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Την απόδοση ΑΜΚΑ σε δικαιούχους διεθνούς προστασίας και αιτούντες άσυλο. Την προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων με το σύστημα της επιτροπείας. Τη δυνατότητα ανάθεσης της διαβίωσης και φροντίδας ασυνόδευτων ανηλίκων σε ανάδοχους γονείς. «Η αλληλεγγύη και η στήριξη των προσφύγων είναι η καλύτερη απάντηση στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό, στις ακροδεξιές δυνάμεις και στη λογική των κλειστών συνόρων.» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Κόμματα – κινήματα
Εκδήλωση του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς διοργανώνει εκδήλωση στην Κομοτηνή, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου: «Οι οικονομικές πλευρές της υποχρεωτικής ανταλλαγής μειονοτήτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας» του Μεχμέτ Μιχρί Μπελί αύριο Παρασκευή, 22 Ιουνίου στις 7.30 μμ στην Αίθουσα Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Κομοτηνή. Ομιλήτρια θα είναι η Σία Αναγνωστοπούλου, καθηγήτρια Παντείου, βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης ομιλητές οι: Σεφέρ Γκιουβέντς, εκπρόσωπος του Συλλόγου Ανταλλαγέντων Συνθήκης Λωζάννης, Μουσταφά Μουσταφά, βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Ανακοίνωση ΝΟΔΕ Ξάνθης
«Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής της συμφωνίας για το Σκοπιανό, ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων αποκάλεσε τους κατοίκους της χώρας του «Μακεδόνες», μπροστά στον Έλληνα Πρωθυπουργό, δίνοντας το στίγμα των όσων άλλων διεκδικήσεων θα ακολουθήσουν και επιβεβαιώνοντας τις αντιρρήσεις της Νέας Δημοκρατίας για την υπογραφή της.» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ξάνθης και σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι καμία Ελληνική Κυβέρνηση πριν την τωρινή δε δέχτηκε την ύπαρξη «Μακεδονικής» Εθνότητας και «Μακεδονικής» γλώσσας. «Πρόκειται για μια πρωτοφανή υποχώρηση από την Εθνική Γραμμή.»

Ανοιχτή Νομαρχιακή Συνέλευση για το ΚΙΝΑΛ
Ανοιχτή Νομαρχιακή Συνέλευση – Πολιτική Εκδήλωση διοργανώνει στην Κομοτηνή σήμερα στις 19:30 στο Ξενοδοχείο «Ορφεας» η Ν.Ε. του Κινήματος Αλλαγής. «Καλούνται όλα τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής του νομού Ροδόπης, να συζητήσουν τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις και να προγραμματίσουν την περαιτέρω οργανωτική συγκρότηση, ιδιαίτερα των Τοπικών Οργανώσεων.» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οικονομία
Ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία
Υπογράφηκε από την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου απόφαση με την οποία διευρύνεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 120 δόσεις. Τα ευεργετήματα για όσους οφειλέτες ενταχθούν στη ρύθμιση έχουν ως εξής: Η οφειλή μπορεί να αποπληρωθεί σε έως και 120 δόσεις. Διαγράφονται οι προσαυξήσεις και οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής έως και 85%. Δεν υπολογίζονται περαιτέρω τόκοι και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Χορηγείται στον οφειλέτη αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας. Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων του οφειλέτη.

Πολιτισμός
Ευρωπαϊκή ημέρα μουσικής
Συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στο Εκκλησιαστικό Μουσείο – Ιμαρέτ, 8.30 μ.μ. «Μελωδία των Χρυσών Λυρών» με τους: Χρήστο Χατζόπουλο, Σοφία Χατζοπούλου, Παντελή Παυλίδη, Γκιόργκο Γκοσποντίνωφ. Στην Πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, στις 8.30 μ.μ. οι Λαλητάδες της Ροδόπης. Στην Πλατεία Ειρήνης, 8 μ.μ σύγχρονη μουσική από το Ωδείο Μενέλαου Συκάκη, θα εμφανιστούν καθηγητές, σολίστ και σύνολα του Ωδείου. Στο αμφιθέατρο Θρακικού Ωδείου, 8 μ.μ. συναυλία των τμημάτων του Θρακικού Πνευματικού Κέντρου – Θρακικού Ωδείου. Στο πάρκο της Αγίας Παρασκευής, 8.30 μ.μ. Ροκ συναυλία με τους Adrenaline Junkies. Στην οδό Βασιλέως Παύλου – Μαρώνειο Μέγαρο, 8.30 μ.μ. συναυλία με έντεχνα λαϊκά και ξένα . Στην Οδό Βενιζέλου, 8.30 μ.μ ελαφρολαϊκά τραγούδια με τον Δημήτρη Χριστοδουλάκη.

Συναυλία στην Ξάνθη
«δυο φτερά ν’ ανοίγεις, φως μου» είναι ο τίτλος της συναυλίας που θα δώσουν ο Γιώργος Βρανάς και ο Αντώνης Μουσαδές την Δευτέρα 25 Ιουνίου στις 21.00 στην αυλή με τα Χαμάμ στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

Εθελοντισμός
Σαββατοκύριακο προετοιμασίας και καλύψεων για τους Διασώστες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ροδόπης
Στα πλαίσια της προετοιμασίας για την προγραμματισμένη ανάβαση στη ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου (2918μ.), μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ροδόπης πραγματοποίησαν δύο αναβάσεις στην ορεινή Ροδόπη. Η πρώτη το βράδυ του Σαββάτου, με βάση το κέντρο εκπαίδευσης της ομάδας (Στρατιωτικό Φυλάκιο Μαχαίρα) προς την κορυφογραμμή του Καλόγερου σε μια μοναδική νυχτερινή διαδρομής 8χλμ. Το πρωί της Κυριακής ακολούθησε πορεία προς την κορυφή του Παπίκιου όρους (1487μ.) από διασώστες μέσα από δύσβατα μονοπάτια και πανέμορφα δάση ολοκληρώνοντας μία κυκλική διαδρομή 11 χιλιομέρων.
Το ίδιο απόγευμα 7μελες κλιμάκιο εθελοντών διασωστών κάλυψε την εκδήλωση του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS που έλαβε χώρα στο κεντρικό πάρκο της Αγίας Παρασκευής της Κομοτηνής με τη στήριξη και συμμετοχή των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των δημοτικών σχολείων της πόλης μας. Η εκδήλωση με την ονομασία » παίδες εν δράσει» ήταν αφιερωμένη στα παιδιά με πληθώρα δραστηριοτήτων και δράσεων.

Μητροπολίτης
Το πρόγραμμα του Σεβασμιώτατου
Στο ιερό Παρεκκλήσιο του Τιμίου Προδρόμου Νυμφαίας θα ιερουργήσει την Κυριακή το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων. Την ίδια μέρα στις επτά το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα Χοροστατήσει κατά την ακολουθία του εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Προσκηνυματικό Ναό Αγίου Ευγενίου Ρωμανίας Πετρωτών.

Κοινωνικά- Ευχαριστήριο
Ευχαριστήριο σε αυτούς που συνεισέφεραν στα εγκαίνια του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας του Συλλόγου Μέριμνας ΑμεΑ Νοητ. Υστέρησης Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι» έδωσε στην δημοσιότητα ο Σύλλογος Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι». « Η ανταπόκρισή και προσέλευσή του ήταν τιμητική και ελπιδοφόρα για το Σύλλογο, αποδεικνύοντας τη συνεχή στήριξη που δέχεται από την τοπική, και όχι μόνο, κοινωνία.» αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται «Η επιτυχία, ωστόσο, των εγκαινίων δε θα ήταν εφικτή χωρίς τη συμβολή και την πολύτιμη συνδρομή κάποιων ανθρώπων, επιχειρήσεων και φορέων, στους οποίους απευθύνονται ιδιαίτερες ευχαριστίες: Στο Δήμο Κομοτηνής, στη ΔΚΕΠΠΑΚ, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, στη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε., στην Ποτοποιία-Οινοποιία Θράκης Α.Β.Ε.Ε., στη Ζακώνης Α.Ε., στο ζαχαροπλαστείο «Το Σπίτι του γλυκού», στο αρτοποιείο «Ο φούρνος της γιαγιάς», στην εταιρία «2K Project», , στους Λαλητάδες της Ροδόπης, στο Dj Lagos, στα τοπικά Μ.Μ.Ε. (τύπο, ηλεκτρονικό τύπο, ραδιόφωνο και τηλεόραση), στους εθελοντές που προσέφεραν απλόχερα τις υπηρεσίες τους, και σε όλους όσους παρευρέθηκαν σε αυτήν τη γιορτή.»

Αστυνομικό δελτίο
Κάηκε το φυτώριο της Ξάνθης
Καταστροφές προκάλεσε στο φυτώριο του Δήμου Ξάνθης, η φωτιά που ξέσπασε χθες το πρωί. Η φωτιά κατέστρεψε περίπου 2 στρέμματα με θάμνους και καλλωπιστικά φυτά που διατηρεί ο Δήμος για τα πάρκα της πόλης. Για την κατάσβεση, σύμφωνα με το site xanthi2.gr, επιχείρησαν αρκετά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και δύο υδροφόρες του Δήμου Ξάνθης.

Εξιχνιάστηκαν 2 διαρρήξεις οχημάτων σε παραλία του Νομού Ξάνθης
Εξιχνιάστηκαν ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Αβδήρων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, δύο (2) διαρρήξεις οχημάτων, που διαπράχθηκαν χθες (19-6-2017) το μεσημέρι, στην παραλία Μυρωδάτου Ξάνθης. Συνελήφθησαν χθες (19-6-2018) το βράδυ, στο Πόρτο Λάγος Ξάνθης, από τους παραπάνω αστυνομικούς με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης, δύο ημεδαποί ηλικίας 42 και 31 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή και φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Χθες το μεσημέρι στην παραλία Μυρωδάτου Ξάνθης, οι δύο δράστες διέρρηξαν δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και αφαίρεσαν από το εσωτερικό τους, το χρηματικό ποσό των 20 ευρώ και 300 λέβα Βουλγαρίας, ένα κινητό τηλέφωνο, δύο τσάντες, τραπεζικές κάρτες, ένα ένδυμα και διάφορα καπνικά είδη. Μετά την καταγγελία των περιστατικών οι αστυνομικοί εξέδωσαν σχετικές έρευνες και αναζητήσεις, με αποτέλεσμα να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους δράστες.

Αθλητικά
Στο Μέγα Αλέξανδρο Ιάσμου ο Νίκος Μπαχαρίδης

C

Την ομάδα του «Μέγα Αλέξανδρου» Ιάσμου ανέλαβε ο Νίκος Μπαχαρίδης. Μετά την συνεργασία του στην Γ’ Εθνική με την ομάδα της Δόξας Προσκυνητών επιστρέφει στο τοπικό της ΕΠΣ Θράκης.

Καιρός
Λίγες τοπικές νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές προβλέπει για σήμερα η Ε.Μ.Υ.. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, αλέξης τσίπρας, συμμετοχή, τσιπρας, piano, οαεδ, αμκα, ελλαδα, ιουνίου, συριζα, νοδε, σκοπια, ορφεας, οφειλή, ροκ, βενιζελος, φως, sos, σχολεια, αμεα, project, site, αιγαιο, ert, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, ξανθη, οφειλετες δημοσιου, καιρος, η ημέρα της γης, φωτια, Ημέρα του παιδιού, νικος ρωμανος, αμκα μου, αστυνομικο τμημα, γιορτη σημερα, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, υπουργειο εργασιας, αμεα, αυτοκινητα, εθνικη, εργασια, μεγα, μουσικη, προγραμμα, ραδιοφωνο, τηλεφωνο, τραγουδια, φυτα, φως, αλληλεγγυη, αρχιτεκτονικη, ασυλο, ασφαλιστικα ταμεια, αφορμη, βραδυ, γονεις, δευτερα, δυνατοτητα, δημος, εγινε, αιθουσα, ευρω, επτα, επιτυχια, ερευνες, εταιρια, ετων, ζυθοποιια, χαμαμ, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, ιμαρετ, ιστορικο, κυβερνηση, κινητο, κλοπη, λαγος, ληψη, μαξιμου, μεχμετ, μηνες, νιαρχος, νοδε, ξενοδοχειο, ομαδα, οχηματων, οχηματα, παιδια, υπογραφη, προγραμματα, πρωι, ρυθμιση, ροκ, συμμετοχή, σια, σοφια, σπιτι, στιγμα, τσαντες, τιτλος, φθορα, φτερα, φυτωριο, ωδειο, κωνσταντινος, ωρες, οφειλή, αυλη, βηματα, μποφορ, ειδη, φιλοι, γιορτη, ηπειρωτικα, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, ιουνίου, κυριακη, μπροστα, νοσοκομειο, piano, site, sos, θερμοκρασια, υγειας, ζαχαροπλαστειο
Τυχαία Θέματα