Κομοτηνή:15-9-2018 Πρωινή Ενημέρωση

07:57 15/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Κινήματα
Αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία.
Το καθιερωμένο αντιφασιστικό συλλαλητήριο για την 5η επέτειο της δολοφονίας Φύσσα πραγματοποιείται σήμερα στις 12 στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης.

Η ΚΕΕΡΦΑ που κάνει το σχετικο κάλεσμα, αναφέρει: Στη φυλακή οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα. Σύνορα ανοιχτά, άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες. Στην Ευρώπη η ακροδεξιά σηκώνει κεφάλι, απειλεί, συμμετέχει σε κυβερνήσεις και οι φασιστές βγαίνουν ξανά στους δρόμους. Το ίδιο προσπαθούν και οι ναζί, οι ρατσιστές, οι εθνικίσταροι που σκόρπισαν την καταστροφή στους

δρόμους της Θεσσαλονίκης. Δεν θα τους αφήσουμε! Ούτε εδώ ούτε πουθενά! Το αντιφασιστικό κίνημα μεγαλώνει απ’ το Λονδίνο και το Μιλάνο ως το Κέμνιτς και το Πασάου, στα σύνορα της Αυστρίας… Είμαστε περισσότεροι! Οι δρόμοι μάς ανήκουν!»

Πολιτική
Εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ
Στην εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση των βλαπτικών συνεπειών που επιφέρει η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας. Γι΄ αυτό το σκοπό με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού συστάθηκε Ομάδα Εργασίας με αντικείμενα: α. την αποτίμηση της διεθνούς επιστημονικής εμπειρίας σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ β. τη μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης στη χώρα και γ. την επεξεργασία και εισήγηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση των βλαπτικών συνεπειών από την κατανάλωση αλκοόλ στον υπουργό Υγείας. Η Ομάδα Εργασίας, της οποίας ο ρόλος είναι συμβουλευτικός, αποτελείται από επιστήμονες με εμπειρία στον τομέα των εξαρτήσεων και στις επιπτώσεις που έχει στην υγεία η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, εκπροσώπους φορέων απεξάρτησης, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Υγείας και επιστημονικούς συμβούλους του Υπουργού. Πρόεδρος της Ομάδας θα είναι ο αναπληρωτής γενικός Γραμματέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), Σταμάτης Βαρδαρός με αναπληρώτρια την Εριφύλη Νταλιάνη, επιστημονική σύμβουλο του υπουργού Υγείας.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
«ΦιλόΔημος II»: Εντάξεις Πράξεων ύψους 6,8 εκατ. ευρώ
Νέες χρηματοδοτήσεις σε Δήμους της χώρας ύψους 6.865.773,12 ευρώ, στο πλαίσιο των Προσκλήσεων του Προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών, ενεργοποιούνται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, για τη συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων, την αναβάθμιση παιδικών χαρών και την προμήθεια μηχανημάτων έργου. Για τη συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων από τη Ροδόπη ο δήμος Αρριανών επιχορηγείται με το ποσό των 86.400,00 €.

Ανακοίνωση του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Κομοτηνής
Τίθεται σε εφαρμογή από 1 Νοεμβρίου η νέα κοινή υπουργική απόφαση( ΦΕΚ Τεύχος Β’ Αρ. Φύλλου 2281 άρθρο 6.) που αφορά το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης η οποία ορίζει ότι: οι δικαιούχοι ενήλικες έως 45 ετών που ΔΕΝ έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση υποχρεούνται είτε να συμμετάσχουν στις εξετάσεις απόκτησης απολυτηρίου δημοτικού σχολείου είτε να εγγραφούν σε α)σχολεία δεύτερης ευκαιρίας ή στα παραρτήματα αυτών, β) εσπερινά γυμνάσια. Οι κηδεμόνες των ανήλικων μελών του νοικοκυριού υποχρεούνται να εξασφαλίζουν την φοίτηση αυτών στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
Με ανακοίνωση του ο πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Μέριμνας κι Αλληλεγγύης του Δήμου Κομοτηνής, κ. Ιωάννης Γκαράνης ζητά από τους εμπλεκόμενους φορείς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να διευκολύνουν τους συμπολίτες μας, να αξιοποιήσουν κάθε υπάρχουσα και επιπλέον δυνατότητα για την απρόσκοπτη πρόσβαση των συμπολιτών μας στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις: Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά Δήμου Κομοτηνής: 2531032401

Μουσουλμανική Μειονότητα
Στο συμβούλιο Επικρατείας προσφεύγουν οι δύο πρώην Μουφτήδες

Ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας προσέβαλλαν την κυβερνητική απόφαση συνταξιοδότησής τους και απομάκρυνσής τους από τις Μουφτείες Κομοτηνής και Ξάνθης ο Μουφτής Κομοτηνής, Μέτσι Τζεμαλή και ο Μουφτής Ξάνθης Μεμέτ Εμίν Σινίκογλου ζητώντας την ακύρωση της. Με ανακοίνωσή τους οι δύο πρώην Μουφτήδες κοινοποιούν την απόφασή τους να γνωστοποιήσουν το ζήτημα στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση παύσης από τα καθήκοντά τους μέσω της συνταξιοδότησης προσβάλλει το ενωσιακό δίκαιο και κυρίως την Οδηγία 2000/78/ΕΚ για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία. «Η καθαίρεσή μας αποτελεί, δίχως αμφιβολία, προϊόν διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με την ηγεσία της γειτονικής χώρας και αποτελεί απαράδεκτο συμβιβασμό που υπονομεύει το εθνικό συμφέρον.» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη γραπτή δήλωσή τους.

Πρωτογενής Τομέας
«Πονοκέφαλος» για τους βαμβακοκαλλιεργητές
Την μείωση του πλαφόν στο βαμβάκι ζητούν οι βαμβακοκαλλιεργητές του Δήμου Μαρωνείας Σαπών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερης Άποψης» τα τελευταία χρόνια, λόγω των καιρικών συνθηκών, η παραγωγή του προϊόντος είναι κατά πολύ μειωμένη. Φέτος μερικά χωράφια έχουν έως και 80% καταστροφή και οι αποδόσεις του αναμένεται να είναι μηδενικές έως και ελάχιστες.

ΑμεΑ – seatrack
Εξακόσια άτομα επωφελήθηκαν από τον μηχανισμό της αυτόματης πρόσβασης που τοποθέτησε φέτος στην παραλία «Ιουλία» το Σωματείο ατόμων με αναπηρία Νομού Ροδόπης με την στήριξη του Δήμου Κομοτηνής σύμφωνα με τους επικεφαλής τους Σωματείου. Χθες το seatrack αποσύρθηκε από την παραλία Ιουλία. Το μηχάνημα εξυπηρετούσε σε καθημερινή βάση 10 άτομα σε σχέση με 5 πέρυσι αύξηση 100%. «Ευχαριστώ τον Δήμο Κομοτηνής και τον αντιδήμαρχο Ιωάννη Μουρτίδη για την πολύτιμη βοήθεια του στην διαμόρφωση του χώρου .Τα καλύτερα είναι μπροστά μας.» δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου, κ. Τρύφωνας Καρούντζος.

Εκδηλώσεις
Δωρεάν τεστ μνήμης
Ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υλοποιεί Εκστρατεία Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για το Alzheimer. Επισκέπτεται ακριτικές περιοχές και μεγάλες πόλεις της πατρίδας μας με στόχο την ανακούφιση του πόνου των συνανθρώπων μας, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις. Την 19η – 20η Σεπτεμβρίου 2018 η δράση θα βρεθεί στην Ξάνθη, όπου θα χορηγηθούν δωρεάν τεστ μνήμης σε άτομα άνω των 60 ετών από το επιστημονικό προσωπικό του «Καρέλλειου –Μονάδα Alzheimer» του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» με την συνεργασία την Μητρόπολη Ξάνθης & Περιθεωρίου, ενώ θα δοθεί ενημερωτική ομιλία σε σχέση με τη νόσο Alzheimer στο Ίδρυμα θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Εκδήλωση με το «Πολυδύναμο»
Εκδήλωση διοργανώνει το «Πολυδύναμο» φροντιστήριο σήμερα στις 18:00 στο αμφιθέατρο του ιδρύματος Παπανικολάου. Η είσοδος είναι ελεύθερη και σε αυτή ως κεντρικός ομιλητής θα παραστεί ο δρ. Χρήστος Ταουσάνης, διδάκτωρ ΑΠΘ, σύμβουλος σταδιοδρομίας, συγγραφέας του βιβλίου «επιλέγω σπουδές & επάγγελμα». Πρόκειται για μία διοργάνωση του φροντιστηρίου «Πολυδύναμο», με την επιστημονική υποστήριξη της Employ.

Αστυνομικό δελτίο
Σύλληψη ημεδαπού για πλαστογραφία και για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Συνελήφθη την 13-9-2018 το πρωί, στην Κομοτηνή, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας Ροδόπης, 22χρονος ημεδαπός, διότι κατελήφθη να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο έφερε πλαστή πινακίδα κυκλοφορίας, ενώ όπως προέκυψε τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος και η άδειας ικανότητας οδήγησης του 22χρονου, είχαν αφαιρεθεί από αστυνομική υπηρεσία.

Συνελήφθη διωκόμενος με ένταλμα σύλληψης
Συνελήφθη χθες (13-9-2018) το απόγευμα, σε χωριό της Ροδόπης, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιάσμου, 26χρονος ημεδαπός, ο οποίος διώκεται με Ένταλμα Σύλληψης, από τις Ελληνικές Δικαστικές Αρχές, για απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράνομη οπλοφορία.

Καιρός:
Λίγες νεφώσεις με τοπικές βροχές στα ανατολικά και στα ηπειρωτικά ορεινά και από το βράδυ στο Ιόνιο. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί, βορειοδυτικοί από 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, θεσσαλονικη, νέα, φεκ, διευκρινίσεις, αμεα, τεστ, αθηνα, alzheimer, δραση, ξανθη, ΑΠΘ, συλληψεις, ημεδαπός, καιρος, ert, τελη κυκλοφοριας, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, σχολεια, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, ξανα, ημεδαπός, βγαινουν, αυτοκινητο, δωρεαν, εργασια, ηγεσια, ιονιο, καθημερινη, λονδινο, μιλανο, πλαισιο, τεστ, υγεια, φεκ, αυξηση, αρθρο, αλκοολ, αναπηρια, ασυλο, βαμβακι, βοηθεια, βραδυ, δυνατοτητα, δημος, δηλωση, διευκρινίσεις, δοθει, δολοφονοι, ευρω, εκπαιδευση, εκστρατεια, εξετασεις, εσωτερικων, ετων, ευρωπη, ζητα, ιδιο, υπηρεσια, ιδρυμα, ομιλια, ιση, μειωση, ναζι, ομαδα, οπλοφορια, πρωι, ρομα, συντηρηση, σωματειο, υπουργειο υγειας, φυλακη, φροντιστηριο, χρηστος, ιωαννης, alzheimer, μποφορ, εφαρμογη, εθνικο, ηπειρωτικα, χωρα, ιουλια, υπουργειο, μελετη, μπροστα, οργανα, πληροφοριες, θερμοκρασια, υγειας
Τυχαία Θέματα