Κομοτηνή:10-8-2018 Πρωινή Ενημέρωση

07:05 10/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Επικαιρότητα
Προστασία για τις αγροτοδασικές πυρκαγιές
Ευνοϊκότερη καθίσταται η έναρξη και εξάπλωση αγροτοδασικών πυρκαγιών, το τελευταίο διάστημα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων που πνέουν κατά τόπους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Επιχειρήσεων και Πολιτικής Προστασίας «δεν επιτρέπεται το άναμμα της φωτιάς στην ύπαιθρο κατά την αντιπυρική περίοδο (έως την 30 Οκτωβρίου).»

Έτσι, για να μην προκληθεί πυρκαγιά από αμέλεια: «Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε στο δάσος. Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο. Δεν εκτελούμε

υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες). Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα. Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης. Σεβόμαστε τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κινδύνου. Μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά, τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο αριθμό κλήσης 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεσθε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά. Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται. Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.»

Πολιτική
ΟΑΕΔ: Εως 20/8 οι αιτήσεις για 30.333 θέσεις εργασίας σε Δήμους και περιφέρειες.
Ο ΟΑΕΔ καλεί τους ενδιαφερόμενους εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού, ηλικίας 18 ετών και άνω, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία τοποθετήσεων προσωπικού για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, στους Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας του άρθρου 9 του ν. 4109/2013 (Α’16) (Επιβλέποντες Φορείς) οι οποίοι ορίζονται στο Κεφάλαιο 4 (Παράρτημα I) της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης, να υποβάλουν με ηλεκτρονικό μόνο τρόπο αίτηση συμμετοχής έως και τις 20/08/2018 και ώρα 12η μεσημβρινή στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr, χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο καταχώρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Νέα υπουργική απόφαση για την αδήλωτη εργασία
Η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, υπέγραψε την απόφαση για την αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία. Συγκεκριμένα καθορίζεται το πρόστιμο των: 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο, της υποχρεωτικής αναδρομικής τρίμηνης ασφάλισης του αδήλωτου εργαζόμενου, της έκπτωσης του προστίμου, εφόσον ο εργοδότης προσλάβει τον αδήλωτο εργαζόμενο με σύμβαση πλήρους εργασίας: Για σύμβαση 3 μηνών το πρόστιμο μειώνεται στις 7.000 ευρώ. Για σύμβαση 6 μηνών το πρόστιμο μειώνεται στις 5.000 ευρώ. Για σύμβαση 1 έτους το πρόστιμο μειώνεται στις 3.000 ευρώ.

Περιφέρεια
Οι τελευταίοι επιλαχόντες Νέοι αγρότες
Ολοκληρώθηκε η ένταξη των τελευταίων επιλαχόντων νέων γεωργών της πρώτης πρόσκλησης του μέτρου με την καταβολή του 70% του ποσού της δημόσιας ενίσχυσης που προβλέπεται για την υποστήριξη της πρώτης τους εγκατάστασης για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Συγκεκριμένα καταβλήθηκε σε 696 δικαιούχους συνολικά το ποσό των 9.011.450 ευρώ στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Θεσσαλίας και Κρήτης. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης του συνόλου των επιλαχόντων νέων γεωργών στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Κεντρικής Μακεδονίας.

Ανακοίνωση της αντιπεριφέρειας Ξάνθης για τα κουνούπια
Ανακοίνωση με θέμα την καταπολέμηση των κουνουπιών εξέδωσε η Αντιπεριφέρεια Ξάνθης. “Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας είναι στην διάθεση των πολιτών για να παρέχει πληροφορίες, οδηγίες και σχετική ενημέρωση για το πως μπορούν οι πολίτες να προβούν στην αντιμετώπιση των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους, όπως αυλές, αγροί κτλ.” αναφέρεται στην ανακοίνωση της αντιπεριφέρειας Ξάνθης. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ΔΕΝ διανέμουν εντομοκτόνα ή άλλους είδους γεωπονικά φάρμακα, τα οποία μόνο πιστοποιημένοι γεωπόνοι μπορούν να διαθέσουν.» Τέλος, όπως σημειώνεται « Η Περιφέρεια διενεργεί ψεκασμούς σε δημόσιους χώρους και οι πολίτες μπορούν να καλούν στο 2541 350169 για να δηλώσουν δημόσιους χώρους που θεωρούν ότι είναι εστίες μόλυνσης (στάσιμα νερά, αρδευτικά κανάλια κτλ).»

Οικονομία
Συνεταιριστικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα
Με περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον προσεχή Σεπτέμβριο ο Δήμος Αβδήρων θα επιχειρήσει να προωθήσει τις τοπικές ιδιωτικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, της περιοχής. Όπως σημειώνει ο Δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης, σύμφωνα με το site Xanthi2.gr, στόχος είναι να προβληθούν επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός των ορίων του όπως η καινοτόμος ΚΟΙΝΣΕΠ της Γενισέας που παράγει πετιμέζι από ζαχαροκάλαμο και σύντομα λευκό ρούμι αλλά και οι αμπελώνες της περιοχής των Αβδήρων. Εκτός της ΚΟΙΝΣΕΠ της Γενισέας, θα συμμετάσχουν επίσης το Κτήμα Σγουρίδη, το Κτήμα Βουρβουκέλη, το Κτήμα Καρακώστα και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του Δήμου και προωθούν τον πρωτογενή τομέα.

Κοινωνία
1ο αντάμωμα Κατασκηνωτών & φίλων Κάμπινγκ Φαναρίου
Tο «1ο αντάμωμα Κατασκηνωτών & φίλων Κάμπινγκ Φαναρίου, από το 1970 έως σήμερα» θα πραγματοποιηθεί στις 25 Αυγούστου στις 19.00. Η εκδήλωση «5η Δεκαετία Κάμπινγκ Φαναρίου-Ήμουν Και Εγώ Εκεί» θα είναι ένα πάρτι με πολύ μουσική, μπάνιο, κέφι, χορό, ποτό, βεγγαλικά κ.α.

Ένας ξανθιώτης στην Apple
Ένας νέος φοιτητής από την Ξάνθη, ο Γίωργος Κακουλιάδης κατάφερε να γίνει δεκτός στην ακαδημία της Apple ανάμεσα σε χιλιάδες αιτήσεις, περνώντας από εξετάσεις, διαδικτυακή συνέντευξη και αξιολόγηση βιογραφικού. Ο Ξανθιώτης φοιτητής σκοπεύει να συνδυάσει την εκπαίδευσή του με τις σπουδές του ως μηχανικός υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Μητρόπολη
Ο Σεβασμιώτατος στο Γηροκομείο
Την ιερά ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος στην Υπεραγία Θεοτόκο, χάριν των τροφίμων, του προσωπικού και των φίλων του Γηροκομείου Κομοτηνής, θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων. Η ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα 13 Αυγούστου και ώρα 10:30 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ιδρύματος.

ΑμεΑ
Ξενάγηση στο βυθό και για ΑμεΑ
Στο σύστημα αυτόνομης εισόδου – εξόδου από την θάλασσα, στο Seatrack στην παραλία Ιουλία Φαναρίου, έγινε μία νέα προσθήκη, ώστε άτομα με αναπηρία ή κάποια κινητική δυσκολία να μπορούν πλέον να δουν πώς είναι μέσα ο βυθός της παραλίας. Πρόκειται για μία ενέργεια του σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης, οι υπεύθυνοι του οποίου θα παρουσιάσουν αύριο στις έντεκα το πρωί τον μηχανισμό.

Αστυνομικό δελτίο
Η βαλλιστική εξέταση θα δώσει απαντήσεις
Τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης που πιθανόν να συνδέσει τη δολοφονία του ασφαλιστή Κώστα Δαλακούρα στο γραφείο του την Τρίτη και την αυτοκτονία του επιχειρηματία Αγκόπ Μπαλατλιάν την ίδια μέρα, αναμένει η Αστυνομία της Ξάνθης. Σύμφωνα με το site Xanthi2.gr το εργαστήριο της Διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει ήδη στους πρώτους ελέγχους και οι αστυνομικές αρχές έχουν σχηματίσει μια πρώτη εικόνα για το όπλο του φόνου.

Αθλητικά
Ελληνική αποστολή της κολύμβησης
Από 15 αθλητές και αθλήτριες αποτελείται η ελληνική αποστολή της κολύμβησης που αναχώρησε χθες για το Δουβλίνο, προκειμένου να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί από 13 έως 19 Αυγούστου. Την ομάδα, αρχηγός της οποίας είναι o υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, Μιχάλης Ραγκούσης, συγκροτούν οι Κωνσταντίνος Καραούζας (Μεγαλόνησος), Δημήτρης Καρυπίδης (Ηρόδικος), Ιωάννης Κωστάκης (Αετοί Αθήνας), Γεράσιμος Λιγνός (Φιλόξενος), Αριστείδης Μακροδημήτρης (Αετοί Αθήνας), Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης (Ηρόδικος), Αλεξάνδρα Σταματοπούλου (Τυρταίος), Γεώργιος Σφαλτός (Αετοί Αθήνας), Χαράλαμπος Ταϊγανίδης (Μεγαλόνησος), Ηλίας Αρκουδέας (Αετοί Αθήνας), Χρήστος Μελέτης (Τυρταίος), Ευαγγελία-Χρυσούλα Χιώτη (Ζωοδόχος Πηγή), Ευθυμία Γκουλή (Ηρόδικος), Μαρία Τσάκωνα (Σπάρτακος) και Μαρία Γουργολίτσα (Μακεδονίας Θράκης Δόξα).

Καιρός
Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα και αύριο, Σάββατο, με τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο μέχρι 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, οαεδ, νέα, κρητη, ελλαδα, θεσσαλονικη, site, ξανθη, apple, αμεα, ραγκουσης, αθηνα, καιρος, αιγαιο, ert, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, ηλεκτρονικο τσιγαρο, θερινη ωρα, θεμα εκθεσης 2012, πυρκαγιες, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα, ψησταριες, αιτηση, αμεα, αστυνομια, βυθος, γηροκομειο, εργασια, θαλασσα, θεμα, μουσικη, ωρα, apple, αιτησεις, αλεξανδρα, αναπηρια, βεγγαλικα, γινει, δασος, δευτερα, διαστημα, διευθυνση, δημος, δωσει, δουβλινο, εγινε, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εκπαιδευση, ενεργεια, εξετασεις, ετων, ευαγγελια, ευθυμια, ιδια, ειδος, υπηρεσιες, θεσεις εργασιας, εικονα, καμπινγκ, καιγεται, κεφαλαιο, κτημα, μηνες, μηχανικος, μπανιο, μαρια, ομαδα, πανεπιστημιο αιγαιου, πεδιο, πρωι, σαββατο, συγκεκριμενα, συντομα, τριτη, τσιγαρα, φαρμακα, φοιτητης, χρηστος, ιωαννης, κωνσταντινος, αυλες, μποφορ, δημητρης, χιωτη, ιουλια, λευκο, πληροφοριες, ποτο, site, θερμοκρασια, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα