Κομοτηνή:01-10-2018 Πρωινή Ενημέρωση

07:13 1/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολιτική
Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας
Τον Υπουργό Παιδείας είδαν οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές μετά το ζήτημα που έχει προκύψει με τα βιβλία των μειονοτικών Δημοτικών σχολείων. Σύμφωνα με το site Xanthi2.gr την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου με τους βουλευτές Ροδόπης Αϊχάν Καραγιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά και τον βουλευτή Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπεκ με αντικείμενο τα βιβλία

και εκπαιδευτικά υλικά του ελληνόγλωσσου προγράμματος των μειονοτικών δημοτικών σχολείων της Θράκης. Οι βουλευτές πρότειναν στον Υπουργό τη συγκρότηση επιστημονικής ομάδας εργασίας που θα αξιολογήσει το εκπαιδευτικό υλικό και θα καταθέσει προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό και εμπλουτισμό του, καθώς και για πιθανές αλλαγές σε αυτό. Ο Υπουργός έκανε δεκτή την πρόταση των τριών βουλευτών.

Ανακοίνωση Συλλόγου εκπαιδευτικών
Ανακοίνωση για την αποχή των μαθητών από τα διδακτικά τους καθήκοντα και τις καταλήψεις γονέων στα μειονοτικά σχολεία εξέδωσε ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης. Αναλυτικά: Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης με αφορμή την αποχή των μαθητών των μειονοτικών σχολείων από τα μαθητικά τους καθήκοντα, την κατάληψη των σχολικών χώρων από τους γονείς των μαθητών με μοναδικό και κύριο αίτημα την αντικατάσταση των υπαρχόντων βιβλίων στα μειονοτικά σχολεία με αυτά των δημοσίων βιβλίων ως κύριο εκπαιδευτικό υλικό διδασκαλίας, αλλά και τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας στο θέμα των βιβλίων καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς των μειονοτικών σχολείων να μην προβούν σε σύνταξη πρακτικού. Καλεί το Υπουργείο Παιδείας ως αποκλειστικά υπεύθυνο για τη χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής να πάρει ξεκάθαρη θέση και να δώσει λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Οι εκπαιδευτικοί, όπως πάντα, με συνέπεια και ευσυνειδησία θα συνεχίσουν να εργάζονται απρόσκοπτα και να επιτελούν το έργο τους, όπως αυτοί γνωρίζουν καλύτερα και όπως το πράττουν μέχρι σήμερα.

Κόμματα – Κινήματα
Οι Επιτροπές Ειρήνης διαμαρτύρονται για την επίσκεψη του Πρέσβη των ΗΠΑ
Κάλεσμα απευθύνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Αν. Μακεδονίας Θράκης για συμμετοχή στη διαμαρτυρία την Τετάρτη στις έξι και μισή το απόγευμα στο Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης. Στις πεντέμισι θα αναχωρήσει λεωφορείο από το δημαρχείο της Κομοτηνής. Κύριο αίτημα της διαμαρτυρίας «Καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑΝΑΤΟ – ΕΕ. Έξω οι βάσεις και τα ορμητήρια θανάτου από τη χώρα μας.» Οι Επιτροπές Ειρήνης διαμαρτύρονται για την επικείμενη επίσκεψη του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη. «Κάθε άλλο παρά «χαράς ευαγγέλιο» δεν πρέπει να σημαίνει για το λαό της περιοχής μας.» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σε ετοιμότητα ο δήμος Κομοτηνής
Εντείνονται οι καθαρισμοί σχαρών φρεατίων όμβριων από την Υπηρεσία Καθαριότητας και Περιβάλλοντος καθώς και οι αποφράξεις φρεατίων από την ΔΕΥΑΚ. Οι εργασίες πραγματοποιούνται καθημερινά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής.Με ανακοίνωση καλούνται οι πολίτες να μην σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους πάνω στα φρεάτια ώστε να είναι δυνατός ο καθαρισμός τους. «Καλό θα είναι να φροντίζουμε όλοι μας ώστε τα φρεάτια μπροστά στις οικίες μας και τις επιχειρήσεις μας να είναι καθαρά από φύλλα και αντικείμενα τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων.» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του δήμου Κομοτηνής.

Δωρεάν μελέτες για το νέο νοσοκομείο
Σήμερα στις 10:00 το πρωί στα γραφεία της ΔΕΥΑ Κομοτηνής θα υπογραφεί η σύμβαση δωρεάς εκπόνησης μελετών για το Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Περιφέρεια
4ο Φεστιβάλ «Via Egnatia»
Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «Via Egnatia» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αν. Μ.Θράκης με το : “RODOPI RUN”, αγώνα δρόμου εντός πόλης 5 χλμ. Και ποδηλατικό γύρο 18 χιλιομέτρων. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν έλειψαν οι τολμηροί που συμμετείχαν στέλνοντας το μήνυμα της ενασχόλησης με τον αθλητισμό. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ με Μουσική Εκδήλωση από το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής και το μουσικό σχήμα «Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρούπολης»

Δ.Π.Θ.
Ανακοίνωση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για την κινητοποίηση στη φοιτητική μέριμνα
Νέα κινητοποίηση πραγματοποίησε η επιτροπή αγώνα Πολυτεχνικής Ξάνθης του ΜΑΣ, αυτή τη φορά στο γραφείο της φοιτητικής μέριμνας, στο κτήριο της Αρχιτεκτονικής. Αιτία το οξυμένο πρόβλημα της σίτισης των φοιτητών που βρίσκονται πάνω από το 7ο έτος, καθώς σε αυτούς δεν επιτρέπεται η σίτιση στη λέσχη της πόλης, διότι έχει λήξει το πάσο τους. Στην κινητοποίηση τέθηκε και το ζήτημα των φοιτητών που μένουν έξω απ’ τις εστίες επειδή είναι πάνω από 7ο έτος. Ζητήθηκε από τους φοιτητές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση οι φοιτητές που βρίσκονται στη πόλη και συνεχίζουν τις σπουδές τους να τρώνε δωρεάν και να μη διωχθεί κανένας απ’ τις εστίες. Ο αριθμός των δωματίων στις εστίες (547 κατοικήσιμα) είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με τον αριθμό των φοιτητών που σπουδάζουν στην πόλη που είναι περίπου 4000.

Μαθήματα εκμάθησης της Ποντιακής
Τα μαθήματα «Εκμάθησης της Ποντιακής Ι & ΙΙ» ξεκινούν σήμερα στο Δ.Π.Θ. Το μάθημα έχει προγραμματιστεί για να διδάσκεται ημέρα Δευτέρα στις 15:00 έως τις 18:00, ξεκινώντας από την 1η Οκτωβρίου με διδάσκοντα τον Αναπληρωτή Καθηγητή και Αναπληρωτή Προέδρου του Τμήματος, κ. Ηλία Κ. Πετρόπουλο, σε συνδιδασκαλία με την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ισπανικής και Ιστορικής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge, κα. Ιωάννα Σιταρίδου.

Υγεία
Ζώντας με την Επιληψία
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση «Ζώντας με την Επιληψία » χθες στην Κομοτηνή. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων και ασθενών με επιληψία Θράκης «Επισπεύδω». Σύμφωνα με τους ομιλητές η επιληψία είναι μία χρόνια νόσος, η οποία αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες, έχει ποικίλη έκβαση και επηρεάζει πολλές πτυχές της καθημερινότητας. Η συχνότητα της στο γενικό πληθυσμό υπολογίζεται σε 1% συνεπώς αφορά σημαντικό ποσοστό ατόμων είτε άμεσα, είτε έμμεσα ανέφερε στην ΕΡΤ Κομοτηνής η Χαριτωμένη Πιπερίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Νευρολογίας Δ.Π.Θ.

Πολιτισμός
Βιβλιοπαρουσίαση

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Το βιβλίο «Ο άνθρωπος που έκαψε την Ελλάδα» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου » στις επτά και μισή το απόγευμα στη Λέσχη Κομοτηναίων παρουσία του συγγραφέα.

Αστυνομικό Δελτίο
Συνελήφθη 23χρονος ημεδαπός ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθη προχθές (29-9-2018) το πρωί, στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης, 23χρονος ημεδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας πενήντα έξι (56) μη νόμιμους μετανάστες. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα πενήντα έξι (56) μη νόμιμους μετανάστες. Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης.

Σύλληψη 49χρονου αλλοδαπού για αποδοχή – διάθεση προϊόντων εγκλήματος και παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Συνελήφθη προχθές (28-9-2018) το πρωί, στην Εγνατία Οδό Ξάνθης – Κομοτηνής, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 49χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για αποδοχή – διάθεση προϊόντων εγκλήματος και παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 49χρονο να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης, ενώ όπως προέκυψε το όχημα έφερε πινακίδες κυκλοφορίας, για τις οποίες είχε δηλωθεί κλοπή την 13-09-2018 σε αστυνομική υπηρεσία της Αττικής. Κατασχέθηκαν οι παραπάνω πινακίδες κυκλοφορίας. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Ιάσμου Ροδόπης.

Συνελήφθη 26χρονος αλλοδαπός για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Συνελήφθη, την 29-9-2018 το πρωί, στην Επαρχιακή Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, 26χρονος αλλοδαπός, διότι εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης. Από τον Ιανουαρίου ως τα μέσα Σεπτεμβρίου 38.687 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν μέσω Τουρκίας στην ΕΕ, 43% δηλαδή περισσότεροι σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Από αυτούς 36.423 πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Το ένα τρίτο εξ αυτών, δηλαδή 12.147, επέλεξαν να έρθουν μέσω στεριάς. Άλλες χώρες στις οποίες θέλησαν να κατευθυνθούν μετά την Τουρκία, ήταν η Ιταλία (1.965), η Βουλγαρία (239) και η Κύπρος (71).

Σύλληψη 43χρονου ημεδαπού για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών
Συνελήφθη στην Κομοτηνή, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, 43χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών. Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, οι αστυνομικοί εντόπισαν στην οικία του δράστη, σε κτήμα που διατηρεί και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο πλησίον αυτού, δενδρύλλια κάνναβης και ποσότητες ναρκωτικών.

Αθλητικά
Αποτελέσματα 1ου Ομίλου Γ’ Εθνικής

C

Τελικά Αποτελέσματα 1ου ομίλου Γ’ Εθνικής κατηγορίας:
Εθνικός Σιδηροκάστρου – ΠΑΟΚ Κοσμίου 1-0
Αετός Ορφανού – Ορφέας Ξάνθης 2-3
Άρης Αβάτου – Εθνικός Αλεξανδρούπολης 3-0
Απόλλων Παραλιμνίου – Καβάλα 0-1
Κεραυνός Πέρνης – Ασπίδα Ξάνθης 0-1
Πανσερραϊκός – ΑΕ Καλαμπακίου 4-0
Αλέξανδρος Κιλκίς – Νέστος Χρυσούπολης 0-0

Μπάσκετ με αμαξίδιο
Πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ομοσπονδίας Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο η κλήρωση του 20ου κυπέλλου Ελλάδος, με τον Ηρόδικο Κομοτηνής να έχει δύσκολη αποστολή καθώς θα παίξει στην Θεσσαλονίκη κόντρα στον Μέγα Αλέξανδρο. Το πρώτο τζάμπολ της διοργάνωσης είναι προγραμματισμένο για τις 10 και 11 Νοεμβρίου. Έπειτα από την κλήρωση, που πραγματοποιήθηκε, τα ζευγάρια της Α΄ Φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος είναι τα εξής: Μαρούσι – Άτλας. Ήφαιστος – Δωδεκάνησος. ΠΑΣΚΑ – Ίρις Καβάλας. Μέγας Αλέξανδρος – Ηρόδικος. Αετοί ΚρήτηςΗράκλειο. Πανσερραϊκός – Αστέρας Τρικάλων.

Καιρός

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές με σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 3 με 5 με 8 και στο Ιόνιο τοπικά, μέχρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, υπουργείο παιδείας, σχολεια, site, λύση, απρόσκοπτα, συμμετοχή, ηπα, νατο, βασεις, αλεξανδρουπολη, σημαίνει, δευακ, δευα, egnatia, χλμ, νέα, cambridge, επηρεάζει, ΕΡΤ, βιβλιο, ελλαδα, ημεδαπός, συλληψεις, κυπρος, ΠΑΟΚ, καβαλα, θεσσαλονικη, κρητη, ηρακλειο, καιρος, ert, τελη κυκλοφοριας, βιβλια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, κλειστα σχολεια, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, αποτελεσματα, βουλευτες, ημεδαπός, κληρωση, πασο, καταληψεις, χωρες, αυτοκινητα, αυτοκινητο, βουλγαρια, δωδεκανησα, δωρεαν, ηπα, ηφαιστος, θεμα, ιονιο, ιρις, ιταλια, κοντρα, μεγα, μουσικη, νησια, πλαισιο, υπουργείο παιδείας, αετοι, ανθρωπος, απρόσκοπτα, ασπιδα, ατλας, αφορμη, βιβλιο, βορεια, βραδυ, γονεις, γραφεια, δευα, δευακ, δευτερα, δημος, δωσει, εγνατια, εκβαση, εμμεσα, εξι, επηρεάζει, επιληψια, επτα, επιτυχια, ετος, ζευγαρια, υπηρεσια, υπηρεσιες, ιωαννα, κιλκις, κλοπη, κτημα, λεωφορειο, λεσχη, λύση, μεγας αλεξανδρος, μεριμνα, νατο, νεστος, παντα, οικια, ορφεας, οχημα, πρωι, συνταξη, συμμετοχή, σιτιση, συχνοτητα, σχολειο, τμημα, τουρκια, φεστιβαλ, φυλλα, φορα, χλμ, μποφορ, cambridge, χωρα, υπουργειο, μπροστα, νοσοκομειο, ομαδες, σημαίνει, site, θερμοκρασια, υλικα, υλικο
Τυχαία Θέματα