Κομοτηνή: Το αίμα δεν παράγεται τεχνητά, μόνο δωρίζεται

12:02 21/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Στη χώρα μας δεν υπάρχει έλλειμμα ανθρωπιάς και κοινωνικής αλληλεγγύης , αυτό που λείπει είναι ένα οργανωμένο σύστημα προώθησης της εθελοντικής αιμοδοσίας σε εθνικό επίπεδο ανέφερε στην Ε.ΡΑ. Κομοτηνής ο εκπρόσωπος του Συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης, κ. Τάσος Κοντακίδης από την Κομοτηνή όπου βρέθηκε συμμετέχοντας στην ενημερωτική προσπάθεια της Πρωτοβουλίας Πολιτών « Τοπική Οικονομία Ροδόπης Αλλάζω».

Τάσος Κοντακίδης: «Έχουμε έλλειψη μεγάλη από αίμα»
« Το ανώτατο που μπορεί να προβλέπει κανείς και μέσα στο πλαίσιο της πρόσληψης το ιδανικότερο είναι να φτάσουμε στα όρια της αυτάρκειας. Η εξέλιξη λέει ότι αν δεν τα καταφέρουμε σύντομα στη χώρα μας να έχουμε αυτάρκεια, ίσως, κάποιοι άλλοι να μας βάλουν να έχουμε ακριβό αίμα και τότε πού θα το βρούμε;» σημείωσε ο κος Κοντακίδης μην κρύβοντας τον προβληματισμό του. Παράλληλα πρόσθεσε πως «Υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν ή να ανοίξουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τότε θα παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο, όχι η εθελοντική προσφορά, αλλά δυστυχώς το χρήμα. Αυτό δεν μπορώ να το αποδείξω, αλλά γνωρίζω πως υπάρχουν ήδη τέτοιου είδους σκέψεις». Σύμφωνα με τον έμπειρο εθελοντή αιμοδότη μέλημα θα πρέπει να είναι οι συνεχείς ενημερώσεις για την αυτάρκεια της χώρας από εθελοντές αιμοδότες στη δημόσια τράπεζα, στα δημόσια χέρια. «Το αίμα το ελέγχουμε στη χώρα μας από δημόσια εργαστήρια και έχουμε όλα αυτά τα χρόνια το ασφαλέστερο αίμα βοηθώντας τους ασθενείς μας. Αυτόν τον καιρό είχαμε πολύ μεγάλη έλλειψη και κινητοποιήθηκαν όλοι . Έχουμε έλλειψη μεγάλη.» κατέληξε καλώντας όλους να συνδράμουν.

Ανθή Ρωμανά: «Είναι καθήκον του καθενός από εμάς να αιμοδοτεί»
Σύμφωνα με την κα Ανθή Ρωμανά, βιοπαθολόγο- μικροβιολόγο (μια από τις ομιλήτριες της εκδήλωσης) η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια ανάγκη, καθώς το 75% του πληθυσμού κάποια στιγμή στη ζωή του πιθανόν να χρειαστεί να μεταγγιστεί. Εθελοντές αιμοδότες είναι το 1,5% και, όπως σημείωσε η κα Ρωμανά, δεν βγαίνουν τα νούμερα. «Δεν έχουμε τις τράπεζες αίματος γεμάτες ώστε να κοιμόμαστε με ασφάλεια ξέροντας ότι ό,τι και να συμβεί σε μας και σε προσφιλείς μας ανθρώπους θα μπορούμε να καλυφθούμε.» τόνισε επισημαίνοντας πως «Είναι θέμα παιδείας. Πρέπει να αρχίσουμε από τα σχολεία, από την οικογένεια, να εκπαιδεύουμε τους νέους ανθρώπους και να τους λέμε δεν είναι κάτι που κάνουμε μια στο τόσο, αλλά μια υποχρέωση μας. Σαν άνθρωποι έχουμε υποχρέωση να αιμοδοτούμε.» Όπως τόνισε η κα Ρωμανά το αίμα δεν μπορούμε ούτε να το παράξουμε, ούτε να το πάρουμε από τη φύση. Το προσφέρει μόνο ο άνθρωπος σε άνθρωπο και άρα «είναι καθήκον του καθενός από εμάς να αιμοδοτεί. Δυστυχώς ακόμη σαν κοινωνία δεν έχουμε φθάσει σ’ αυτό το επίπεδο εθελοντισμού.»
Φώτο: Στιγμιότυπα από την εκδήλωση της ΤΟ.Ρ.Α. Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords