Κομοτηνή: Τα νηπιαγωγεία στην εποχή του Covid 19

09:47 28/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης του Covid 19 όλοι οι εκπαιδευτικοί σε όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες ήρθαν αντιμέτωποι με μια καινούργια πραγματικότητα, καθώς αναπτύχθηκαν νέες μαθησιακές, εκπαιδευτικές, επιμορφωτικές ανάγκες. «Οι νηπιαγωγοί από την πρώτη στιγμή προσπάθησαν να διατηρήσουν μια επαφή με τους μαθητές ώστε να μην απομακρυνθούν από τη μαθησιακή διαδικασία χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους.» ανέφερε η κα Σουλτάνα (Τάνια) Τσιγγίδου, συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου νηπιαγωγών Ροδόπης και Ξάνθης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ

Κομοτηνής η κα Τσιγγίδου αποκάλυψε πως στην αρχή όλοι οι εκπαιδευτικοί επικοινώνησαν μέσω email με τους γονείς. Στη συνέχεια δημιούργησαν ιστοσελίδες, διαδικτυακές σελίδες, ανέπτυξαν πολλές ψηφιακές δεξιότητες ασχολούμενοι με πολλά καινούργια ψηφιακά εργαλεία. «Χρησιμοποίησαν κάθε πρόσφορο μέσο που εξυπηρετούσε τους γονείς, για παράδειγμα ομάδες σε κοινωνικά δίκτυα, ώστε να ενημερώνονται άμεσα , τους έστελναν κάποιο υλικό, που συνήθως είχε την μορφή προκλήσεων. Ανέθεταν οι νηπιαγωγοί στα παιδιά εργασίες, προκειμένου με τη βοήθεια των γονιών τους να τις πραγματοποιήσουν και στη συνέχεια οι γονείς έστελναν αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό ή το παραγόμενο έργο στην νηπιαγωγό. Αυτού του είδους η διάδραση υπήρχε μεταξύ των εκπαιδευτικών, των νηπιαγωγών και των παιδιών των νηπιαγωγείων και των γονιών τους.» εξηγεί η κα Τσιγγίδου μην κρύβοντας την ικανοποίησή της για την αντίδραση των συναδέλφων της.

Η κα Σουλτάνα (Τάνια) Τσιγγίδου

Παραδέχεται, ωστόσο, πως δεν ήταν όλοι έτοιμοι. «Υπήρχαν», όπως λέει, « συνάδελφοι οι οποίοι είχαν καλύτερη εξοικείωση με την ψηφιακή τεχνολογία, ειδικότερα όσοι είχαν παρακολουθήσει την επιμόρφωση Β επιπέδου που είναι για την αξιοποίηση της Τεχνολογίας μέσα στην Τάξη, ωστόσο, αυτό που με εντυπωσίασε είναι ότι όλοι οι συνάδελφοι υποστήριξαν αυτή τη δυνατότητα και έψαξαν να βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν εργαλεία και να ενημερωθούν. Νυχθημερόν ασχολούνταν με αυτό το θέμα προκειμένου να παράγουν ένα υλικό και να δουν με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να βοηθήσουν και να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά. Για το λόγο αυτό και εγώ ως συντονίστρια πραγματοποίησα πάρα πολλές τηλεδιασκέψεις με τους συναδέλφους, τους έδειξα πάρα πολλά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και από εκεί και πέρα ασχολήθηκαν και οι ίδιοι για να παράγουν υλικό γιατί δεν αρκεί μόνο να τους το δείξεις πρέπει και ο άλλος να ασχοληθεί με αυτό και όντως ασχολήθηκαν και έχουμε πολύ ωραίες δραστηριότητες.»

Όσον αφορά στην ανταπόκριση των γονέων; «Υπήρχε διάδραση, όχι όμως από όλους» απάντησε η κα Τσιγγίδου εξηγώντας πως υπήρχαν γονείς σε κάποια σχολεία που δεν είχαν ούτε υπολογιστή, ούτε email. «Σ’ αυτή την περίπτωση χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική επικοινωνία και τις δυνατότητες κινητού τους. Έμπαιναν στην ιστοσελίδα του νηπιαγωγείου μέσω κινητού και έβλεπαν τις δημιουργικές δραστηριότητες με τα παιδιά τους και στη συνέχεια τις έκαναν και οι ίδιοι στο σπίτι. Αυτό προέτρεψαν οι νηπιαγωγοί. Πάρα πολλοί γονείς προσπάθησαν και με αυτό τον τρόπο, με τα κινητά τους τηλέφωνα να ανταποκριθούν σε αυτά που τους έλεγαν οι νηπιαγωγοί. Υπήρχε όμως και μια μερίδα που δεν μπορούσε.»

Ένα άλλο «εμπόδιο» ήταν ο κατειλημμένος υπολογιστής από τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας. «Από την στιγμή που είχαν ξεκινήσει και τη σύγχρονη εκπαίδευση οι υπόλοιπες βαθμίδες ο Υπολογιστής ήταν κατειλημμένος από τα υπόλοιπα παιδιά, αν υπήρχαν στο σπίτι, οπότε πολλές φορές δεν προλάβαιναν να πραγματοποιήσουν τις εργασίες. Όμως υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μέρος των γονιών που έχει ανταποκριθεί, χαρήκαν πάρα πολύ και μάλιστα από κάποια νηπιαγωγεία, μου είπαν κάποιοι νηπιαγωγοί ότι δεν το περίμεναν οι γονείς ότι θα επικοινωνήσουν οι νηπιαγωγοί μαζί τους. Χάρηκαν και ακολούθησαν αυτά ακριβώς που τους έλεγαν, πραγματοποίησαν τις δραστηριότητες από εκεί και έπειτα έχουμε και κάποια σχολεία τα οποία συμμετείχαν σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το etwinning στο οποίο συμμετέχουν σχολεία από όλη την Ελλάδα, πάνω από 600 εκπαιδευτικοί και 200 νηπιαγωγεία, και πραγματοποιούν συγκεκριμένες δραστηριότητες και αυτό είχε μεγάλη ανταπόκριση στους γονείς. Το σίγουρο είναι ότι οι νηπιαγωγοί προσπάθησαν πάρα πολύ σε σύντομο χρονικό διάστημα να καλύψουν οποιοδήποτε έλλειμμα είχαν στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, στα ψηφιακά εργαλεία, στις ψηφιακές δυνατότητες – ικανότητες και σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό το έχουν καταφέρει πλήρως.»

Τέλος, όπως τόνισε η κα Τσιγγίδου θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί όλη αυτή την εμπειρία να μην την αφήσουν. Και το ίδιο το Υπουργείο δεν πρέπει να τη αφήσει. Θα μπορούσε όλο αυτό το υλικό, όλα αυτά τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν παράλληλα να λειτουργούν παράλληλα και με τη δια ζώσης διδασκαλία. «Ήταν πάρα πολύ θετικό ότι σχεδόν όλα τα νηπιαγωγεία δημιούργησαν ιστοσελίδες, όπου μπορούν να ανεβάζουν υλικό, εργασίες που έχουν κάνει. Για να πετύχει αυτό το άνοιγμα προς την κοινωνία θα πρέπει τα εργαλεία που έχουν γνωρίσει και οι ψηφιακές δεξιότητες που ανέπτυξαν να εξακολουθήσουν να τα χρησιμοποιούν γιατί είδαν ότι υπάρχει ανταπόκριση και από τα παιδιά και βοηθάει πολύ περισσότερο το έργο τους. Οπότε, θεωρώ ότι όλη αυτή την εμπειρία δεν θα πρέπει να την αφήσουν, θα πρέπει να την αξιοποιήσουν. Πιστεύω ότι και οι ίδιοι οι νηπιαγωγοί που έχουν καταφέρει πάρα πολλά πράγματα, έχουν δει και ποιο είναι το όφελος.»κατέληξε στέλνοντας έτσι και το μήνυμά της στους 274 νηπιαγωγούς των 104 νηπιαγωγείων σε Ροδόπη και Ξάνθη.
Φώτο: Σουλτάνα Τσιγγίδου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα