Κομοτηνή: 28-4-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις

08:59 28/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Υγεία- Κορονοϊός
Κατέληξε μια 59χρονη από τον Κότινο του δήμου Μύκης
Μία γυναίκα από την Ξάνθη, 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα, η οποία νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κατέληξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, προσβεβλημένη από τον κορονοϊό. Η γυναίκα από το Κότινο του Δήμου Μύκης πήγε στο νοσοκομείο πριν από μία εβδομάδα. Είναι το 8ο θύμα από τον Covid-19 στην Ξάνθη.

Λήξη των επιπλέον

περιοριστικών μέτρων στην Ξάνθη
Την λήξη των επιπλέον περιοριστικών μέτρων που διήρκεσαν 4 εβδομάδες ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαραδαλιάς για το Δήμο Ξάνθης, από σήμερα  το πρωί. Αυτό σημαίνει ότι σταματά η απαγόρευση κυκλοφορίας και η αναστολή κάποιων κωδικών κίνησης για τους πολίτες και ισχύουν τα συνήθη μέτρα προφύλαξης. Παρατείνονται για μια ακόμη εβδομάδα οι περιορισμοί στο Δήμο Μύκης, όπου υπάρχει επίσης η καραντίνα στους οικισμούς Ζουμπούλι και Αρναούτ.
Οδηγίες του Δημάρχου Ξάνθης
«Συνεχίζουμε να μένουμε σπίτι, να μετακινούμαστε σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις που ισχύουν για όλη τη χώρα, να παίρνουμε όλα τα μέτρα προστασίας, να στέλνουμε μήνυμα στο 13033 για όλες τις περιπτώσεις.» τονίζει σε μήνυμά του ο δήμαρχος Ξάνθης κος Μανόλης Τσέπελης. «Με υπομονή, ευθύνη και αυτοσυγκράτηση να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην επόμενη ημέρα. Από κάθε έναν από εμάς εξαρτάται ο περιορισμός της διασποράς του ιού και κατ επέκταση η επιβολή η όχι, πρόσθετων μέτρων.» σημειώνει ο δήμαρχος Ξάνθης και προτρέπει: «Μένουμε σπίτι. Κάνουμε τη σωματική μας άσκηση. Τηρούμε τις αποστάσεις. Απομακρυνόμαστε άμεσα από χώρους που αρχίζουν να παρουσιάζουν συνωστισμό.»
Ανακοίνωση για τους παραγωγούς της Λαϊκής Αγοράς
Εντάσσονται και οι παραγωγοί των Λαϊκών Αγορών της Ξάνθης στο βοήθημα προστασίας και στήριξης των 800 ευρώ μετά την κοινή προσπάθεια που κατέβαλαν τόσο ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης όσο και ο Βουλευτής Ξάνθης κ. Σπύρος Τσιλιγγίρης με παρεμβάσεις τους στο Υπουργείο Οικονομικών.

Βουλή
Απάντηση Κωστή Χατζηδάκη για τους παρόχους ενέργειας
«Η ΔΕΗ και άλλοι ιδιωτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ανακοίνωσαν και ήδη εφαρμόζουν μέτρα για την οικονομική διευκόλυνση και τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των καταναλωτών, με προτεραιότητα τις πιο ευάλωτες κατηγορίες.» αναφέρει σε απάντησή του σε επιστολή του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου και της κοινοποιούμενης επιστολής της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης. Στην ίδια απάντηση  ο κος Χατζηδάκης σημειώνει πως: «Παραμένει σε ισχύ το πλαίσιο για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, και μπορούν να εντάσσονται σε αυτό και όσοι καθίστανται ευάλωτοι εξ αιτίας της κρίσης στη δημόσια υγεία.»
Απάντηση υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην επιστολή του βουλευτή Δημήτρη Χαρίτου
«Είναι θετικό το γεγονός ότι ο υπουργός ανταποκρίθηκε άμεσα στην επιστολή μου, όμως είναι αρνητικό το ότι δεν απαντάει στα ερωτήματα που του έθεσα για την επιθετική πολιτική διεκδίκησης οφειλών από εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας εις βάρος των επαγγελματιών εν μέσω πανδημίας.» δήλωσε ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, κος Δημήτρης Χαρίτου σημειώνοντας ότι: «Πρόκειται για επαγγελματίες οι οποίοι δεν ανήκουν στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά βρέθηκαν σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους είτε γιατί τα καταστήματά τους έκλεισαν λόγω της πανδημίας, είτε γιατί έχουν τεράστια πτώση τζίρου λόγω των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας των πολιτών.»

Απάντηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών
«Εν αναμονή της ολοκλήρωσης της διαδικασίας αυτοψιών των πληγέντων κτηρίων από τους αρμόδιους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, προκειμένου στη συνέχεια το Υπουργείο να προβεί στη σύνταξη Κοινής Υπουργικής Απόφασης περί οριοθέτησης των πληγεισών, λόγω της πλημμύρας στις 10.07.2019, περιοχών», βρίσκεται το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με σχετική απάντηση που δόθηκε από τον υπουργό κ. Κ. Α. Καραμανλή προς τον βουλευτή Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ, μετά από αναφορά που είχε υποβάλει ο ίδιος μεταφέροντας στις 4 Φεβρουαρίου το ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών.

Ερώτηση για τα προγράμματα Τηλεκατάρτισης
Ο Βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ συνυπογράφει ερώτηση που κατατέθηκε την Παρασκευή 24.4.2020 από τους βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, προς τους υπουργούς Επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτη, Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κ. Πιερρακάκη, Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αδ. Γεωργιάδη και Δικαιοσύνης, κ. Κ. Τσιάρα, σχετικά με το Πρόγραμμα Τηλεκατάρτισης των επιστημόνων της χώρας.

Περιφέρεια
Ξεκίνησαν οι δράσεις καταπολέμησης κουνουπιών στην ΠΕ Ροδόπης
Σε πλήρη εξέλιξη είναι από χθες οι δράσεις καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης. Οι ενέργειες καταπολέμησης υλοποιούνται με επίγεια μέσα από ειδικά συνεργεία ψεκασμών καθώς επίσης με εναέρια μέσα. Πρόκειται δε, να ενταθούν περαιτέρω τις προσεχείς ημέρες με τη διενέργεια αεροψεκασμού προνυμφοκτονίας στο φυσικό και αγροτικό περιβάλλον της ΠΕ Ροδόπης, την Πέμπτη, 30 Απριλίου. Ιδιαίτερα αποφασιστική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κουνουπιών, είναι η συνδρομή των πολιτών, οι οποίοι είναι σκόπιμο να λαμβάνουν μέτρα για την αποφυγή δημιουργίας εστιών στους ιδιωτικούς χώρους.

Ανακοίνωση της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας»
Δριμεία κριτική στην απόφαση της Περιφέρεια ΑΜΘ να μοιράσει 24.800 € σε εννέα (9) Περιφερειακά Κανάλια και 24.800 € σε 40 Sites ασκείται  με ανακοίνωση από την Περιφερειακή Παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία». Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται: «Μέχρι στιγμής μοίρασε ισόποσα τα 24.800 € στα εννέα (9) κανάλια της ΠΑΜΘ – εκτός από της Ορεστιάδας που πήρε κάτι λιγότερο – με 2.850 € το καθένα, ανεξάρτητα από το αν απασχολεί 1 – 2 ή 20 εργαζόμενους, τι τηλεθέαση έχει και τι οικονομικά στοιχεία εμφανίζει. Μέχρι στιγμής δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τα μέχρι 40 sites. Θα είναι 40 ή καμιά δεκαριά; Και με τι κριτήρια θα κατανεμηθούν;» Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι από τη διανομή εξαιρέθηκαν  εφημερίδες και ραδιόφωνα που  έχουν μεγάλο μερίδιο στην ενημέρωση, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θεωρεί πως «είναι προκλητικό και απαράδεκτο το γεγονός ότι για ακόμη μια φορά η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου προγραμματίζεται χωρίς συζήτηση για το κρίσιμο ζήτημα της Υγείας του λαού μας, των μέτρων προστασίας, την κατάσταση στην περιοχή». Και επαναλαμβάνει σε ανακοίνωσή της ότι: «Η θέση που σταθερά έχουμε από την έναρξη της πανδημίας είναι ότι οι συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου πρέπει να γίνονται με τηλεδιάσκεψη, κάτι που η πλειοψηφία αρνείται.»
Οικονομία
Π.Γκόγκας:Αν γυρίσουμε στην κανονικότητα σε 1 με 2 μήνες δεν θα καταρρεύσει η οικονομία
Αν καταφέρουμε να γυρίσουμε στην κανονικότητα σε 1 με 2 μήνες δεν θα έχουμε κατάρρευση της οικονομίας τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής ο καθηγητής Οικονομικών του ΔΠΘ Περικλής Γκόγκας . «Θα τονωθεί ο τουρισμός από την διαφήμιση που έγινε στην Ελλάδα για τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση, θα τονωθεί η αγορά γιατί όλοι θα βγουν έξω να ψωνίσουν ενώ θα έχουμε και παράταση της τουριστικής σεζόν που προ κρίσης στην Ελλάδα διαρκούσε μέχρι τέλη Αυγούστου, τώρα θα παραταθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο μπορεί κι Οκτώβριο.» Ερωτηθείς πως βλέπει μια πιθανή μείωση μισθών ο κ Γκόγκας ήταν κατηγορηματικός λέγοντας η μείωση μισθών θα κάνει το πρόβλημα μεγαλύτερο.

Εργασία
24ωρη απεργία την 1η Μαΐου

Φωτογραφία αρχείου

Την προκήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας για την Παρασκευή 1η Μαΐου 2020 αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ  προκειμένου η εργατική τάξη να αποτίσει φόρο τιμής στην ιστορία, τους αγώνες και τους νεκρούς της. « Καλούμε τις οργανώσεις μέλη μας να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής (κατάθεση στεφάνων σε μνημεία αγωνιστών, κ.λ.π), τηρουμένων αυστηρά και με συνέπεια των μέτρων προστασίας και των αποστάσεων στην κοινωνική ζωή που έχει αποφασίσει η πολιτεία και οι υγειονομικές αρχές για την προστασία της δημόσιας υγείας.» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Κοινωνία
Αυξήθηκαν κατά 150% οι κλήσεις στο Χαμόγελο του Παιδιού
Αυξήθηκαν κατά 150% οι κλήσεις στο 1056 του Χαμόγελου του Παιδιού (που λειτουργεί 24ώρες το 24ωρο) τις ημέρες του εγκλεισμού λόγο κορονοϊου δήλωσε στην ΕΡΑ Κομοτηνής ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος. «Οι κλήσεις δεν αφορούσαν μόνο την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών αλλά και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη για την οποία είναι ανάγκη να κινητοποιηθούν δυνάμεις» τόνισε ο κ Γιαννόπουλος. Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε άλλες δράσεις που πραγματοποιεί το Χαμόγελο του Παιδιού όπως πχ κατ οίκον νοσηλεία για τα παιδιά με σοβαρές ασθένειες. Το Χαμόγελο του παιδιού στηρίζει πολλά παιδιά και στην Θράκη ενώ αυτές τις ημέρες πρόκειται να πραγματοποιήσει εθελοντική αιμοδοσία στην Καβάλα.

«COVID-19 & Καρκίνος Μαστού»
Δωρεάν διαδικτυακά σεμινάρια (webinars) για γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού
Με οδηγό τις ανάγκες των ασθενών, τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, όπως αυτές διαμορφώνονται εν μέσω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του Covid-19, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» διοργανώνει μια σειρά δωρεάν διαδικτυακών σεμιναρίων (webinars) με θέμα: COVID-19 & Καρκίνος Μαστού. Τα web σεμινάρια πραγματοποιούνται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» και ειδικούς επιστήμονες και απευθύνονται σε κάθε γυναίκα με εμπειρία καρκίνου μαστού.
Παρατείνεται η αναστολή της λειτουργίας του ωραρίου όλων των επισκεπτηρίων
Παρατείνεται η αναστολή της λειτουργίας του ωραρίου όλων των επισκεπτηρίων έως και την Παρασκευή 8 Μαίου στον «Οίκο Ευγηρίας Ξάνθης, ο Μέγας Βασίλειος». «Τα μέτρα είναι προληπτικά και επικουρικά σε σχέση και με τις ανακοινώσεις και υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, προκειμένου να θωρακιστεί υγειονομικά το γηροκομείο «της καρδιάς μας» κάτι που το πράξαμε από τις 27 Φεβρουαρίου.» αναφέρει η διοίκηση του γηροκομείου. Οι συγγενείς των παππούδων και των γιαγιάδων  που φιλοξενούνται στο χώρο μπορούν να συνεχίσουν να ενημερώνονται και να επικοινωνούν τηλεφωνικά στο 2541023114 από τις 10:00πμ έως τις 14:30μμ και από τις 17:00μμ έως τις 18:30μμ.

Δημόσιο ευχαριστήριο δωρητών μηνός Μαρτίου 2020
Το Διοικητικό Συμβούλιο, οι εργαζόμενοι και οι φιλοξενούμενοι του ιδρύματος του Γηροκομείου Ξάνθης ευχαριστούν και δημοσίως, συμπολίτες και φορείς της περιοχής μας και όχι μόνο, οι οποίοι  συνέδραμαν σε χρήματα, υλικά και υπηρεσίες και για το μήνα Μάρτιο του 2020. « Με τη χειρονομία τους αυτή συμπαραστέκονται και κάνουν το έργο της σημερινής διοίκησης ευκολότερο, η οποία διοίκηση προσπαθεί πάντα για την καλύτερη αξιοποίηση όλων αυτών των προσφορών.» αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Δωρεά προς το Σωματείο ΑμεΑ ΠΕ Ροδόπης από τη Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής.
Ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής Σελήμ Ισά μαζί με τα μέλη διοικητικού συμβουλίου Σαλή Σαλή και Ριτβάν Εμίν Ναζίφ, παρέδωσαν στο Σωματείο ΑμεΑ ΠΕ Ροδόπης υλικό προφύλαξης για την αντιμετώπιση του COVID-19.

Πολιτισμός Εκδηλώσεις
Αναβάλλεται το 12ο Πανελλήνιο Πανθρακικό Αντάμωμα
Αναβάλλεται το προγραμματισμένο για τις 26, 27 και 28 Ιουνίου 12ο Πανελλήνιο Πανθρακικό Αντάμωμα λόγω κορονοϊου. Το Πανθρακικό Αντάμωμα μεταφέρεται τον Ιούνιο του 2021 σε ημερομηνίες που θα οριστούν τους αμέσως επόμενους μήνες.

Αθλητικά
Αναβολή διεξαγωγής του 5ου Διεθνούς Αγώνα Δρόμου VIA EGNATIA RUN

Η Οργανωτική Επιτροπή του VIA EGNATIA RUN ανακοίνωσε την αναβολή διεξαγωγής του 5ου Διεθνούς Αγώνα Δρόμου VIA EGNATIA RUN, ο οποίος ήταν προγραμματισμένος για την Κυριακή 10 Μαΐου 2020.

Καιρός- ΤΡΙΤΗ 28-04-2020
Στη Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης μεμονωμένες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα και πιθανώς ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 4 και από το μεσημέρι στα νότια πελάγη δυτικοί έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, ιλχάν αχμέτ, μειωση μισθων, ξανθη, σημαίνει, κος, βουλη, χατζηδακης, δεη, συριζα, ισχύ, αμθ, sites, ερα, δπθ, ελλαδα, απεργια, μαΐου, ΓΣΕΕ, καβαλα, web, ΕΟΔΥ, προσφορες, αμεα, ιουνίου, egnatia, run, τριτη, καιρος, ert, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, εφημεριδες, νουμερα τηλεθεασης, σταση εργασιας, απεργια μμμ, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργιες σημερα, ωραριο καταστηματων, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια 7 απριλιου, απεργια 11 μαιου, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, αδωνις γεωργιαδης, απεργια 1 δεκεμβριου, υπουργειο δικαιοσυνης, η ημέρα της γης, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, κοινωνικος τουρισμος, απεργια 26 σεπτεμβριου, Ημέρα του παιδιού, απεργια γσεε, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, βουλευτες, τηλεθεαση, αιμοδοσια, αμεα, γηροκομειο, γυναικα, δπθ, δωρεαν, θεμα, θρακη, πλαισιο, προγραμμα, το χαμογελο του παιδιου, υγεια, υπουργειο οικονομικων, χαμογελο του παιδιου, egnatia, αγορα, αγωνες, αδυναμια, αμθ, ασθενειες, αχμετ, εβδομαδες, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινονται, διοικηση, δοθηκε, εγινε, εθελοντικη αιμοδοσια, ευρω, υπαρχει, εβδομαδα, ενημερωση, εξελιξη, εξυπηρετηση, ερα, ετων, ευθυνη, ζωη, ιδια, υπηρεσιες, υπομονη, υφυπουργος, θετικο, διαφημιση, ιλχάν αχμέτ, καρκινος, κος, ληξη, λογο, μαΐου, μακεδονια, μηνες, μειωση, μνημεια, παντα, παιδια, πεμπτη, περιβαλλον, πολιτεια, προγραμματα, πρωι, σεζον, σεμιναρια, συζητηση, συνεχεια, συνταξη, σειρα, σπιτι, σωματειο, τουρισμος, τριτη, ισχύ, φυσικο, φορα, χαμογελο, ωρες, μποφορ, δημητρης, εννεα, web, ηπειρωτικα, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, ιουνίου, κωστας, κυριακη, μια φορα, νοσοκομειο, run, σημαίνει, sites, σπυρος, θερμοκρασια, υγειας, υλικα, υλικο
Τυχαία Θέματα