Κομοτηνή: Στο πόδι για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

13:16 24/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο κίνδυνος της απώλειας του ανθυγιεινού επιδόματος προκαλεί ανησυχία στον κλάδο των νοσηλευτών. «Είναι η πρώτη φορά φέτος μετά από έξι χρόνια σκληρών μνημονίων που ο Κλάδος μας διαμαρτύρεται για θέμα οικονομικής φύσεως, λόγω του κινδύνου απώλειας του ανθυγιεινού επιδόματος» δηλώνει ο κ. Κοσμάς Φιλιππίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κομοτηνής προσθέτοντας ότι «Δεν μπορεί να κοπεί αυτό το επίδομα με πρόσχημα τις επιταγές της κοινής γνώμης».

Κοσμάς Φιλιππίδης και Μαρία Ντικούδη

Όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος

των εργαζομένων «Από την συνεχόμενη επαφή με τον ασθενή ελλοχεύουν κίνδυνοι. Γνωρίζει αλήθεια το Υπουργείο πόσα νοσοκομειακά ατυχήματα έχουν γίνει; Ή πόσοι νοσηλευτές έχουν ασθενήσει;» αναρωτιέται ο κος Φιλιππίδης και στο ερώτημα αν υπάρχουν παρόμοια περιστατικά στο Νοσοκομείο Κομοτηνής απαντά: «Πολλά με θύματα γιατρούς και νοσηλευτές μένοντας εκτός εργασίας έξι και οκτώ μήνες. Μια δίκαιη ανταμοιβή για όλα αυτά είναι το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας».

Για μια πάλη ανάμεσα στο καθήκον και στη συνείδηση και σ’ αυτά που θα πρέπει να διαφυλάξει ο εργαζόμενος στην ψυχή και στο σώμα του κάνει λόγο η κα Μαρία Ντικούδη εκπρόσωπος επίσης των εργαζομένων σημειώνοντας ότι η καθημερινότητα είναι πολύ δύσκολη. Γιατί, όπως εξηγεί, «έχει να κάνει με τον άνθρωπο στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής του. Ο ασθενής χρειάζεται ειδικές συνθήκες για να νοσηλευτεί. Ο εργαζόμενος καθημερινά έχει να κάνει με τον ανθρώπινο πόνο. Ο κίνδυνος του τρυπήματος είναι καθημερινός και η ψυχολογική πίεση είναι μεγάλη. Είναι αδιαπραγμάτευτο για εμάς τους εργαζόμενους».

Αλέκος Σπανός

Καθησυχαστικός για την τύχη του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας εμφανίζεται στις δηλώσεις του ο κος Αλέκος Σπανός, εργαζόμενος στο Νοσοκομείο, επίσης εκπρόσωπος των εργαζομένων. «Βγήκε δημόσια το Υπουργείο και είπε ότι δεν τίθεται θέμα ανθυγιεινού επιδόματος, μέχρι το 2017 έχει «κλειδώσει» η καταβολή του» δηλώνει. Μάλιστα περνά στην αντεπίθεση σημειώνοντας πως η ανησυχία εκπορεύεται από τους γνωστούς κύκλους οι οποίοι θέλουν να επισκιάσουν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, που γίνεται στην υγεία. «Για πρώτη φορά βλέπουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να διατηρείται, να αναβαθμίζεται. Για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια Μνημονίων βλέπουμε προσλήψεις, προμήθειες να πληρώνονται κανονικά, όπως και τα δεδουλευμένα. Στηρίζεται το Δημόσιο Σύστημα Υγείας κι αυτό κάποιους θορυβεί, τα δεκανίκια της ΠΟΕΔΗΝ που στήριζαν τις πολιτικές του Άδωνη Γεωργιάδη και του Ανδρέα Λοβέρδου» τονίζει σημειώνοντας πως «Από το 2017 θα εξεταστεί ποιοι και πώς θα το παίρνουν. Μπορεί να γίνει μια συζήτηση τότε γιατί υπάρχουν κάποιοι που το παίρνουν και δεν θα έπρεπε να το παίρνουν».
Φώτο:Αλέκος Σπανός, Κοσμάς Φιλιππίδης –Μαρία Ντικούδη Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα