Κομοτηνή: Οι Έλληνες δεν γνωρίζουν την Ιστορία τους

08:53 8/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια Κομοτηναία, η κα Σούλη Τσέτλακα, ιστορικός-ξεναγός, θα πραγματοποιήσει ξεναγήσεις στη Κομοτηνή. «Ήταν μια δική μου επιθυμία» δηλώνει σημειώνοντας ότι κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης, Βορείου Ελλάδος και Νήσων Βορείου Αιγαίου, οργανώνει μια σειρά δωρεάν ξεναγήσεις σε μνημεία που οι ίδιοι επιλέγουν.

«Επέλεξα την Κομοτηνή,

από τη Θεσσαλονίκη όπου ζω, γιατί είναι η πατρίδα μου και γιατί θέλω κάποια πράγματα να προβληθούν » δηλώνει κι εξηγεί ότι στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να αποκτήσουν οι πολίτες σχέση με τα μνημεία της πόλης, άρα και με την ιστορία της πόλης. «Πάντα προσπαθώ να ανοίγω διάλογο με τον κόσμο, αυτό θα γίνει και σ΄ αυτές τις ξεναγήσεις εντάσσοντας τα όλα σε ένα ιστορικό πλαίσιο» δηλώνει η κα Τσέτλακα αναφερόμενη στον τρόπο ξενάγησης που ακολουθεί.

«Είναι χαρακτηριστικό όλων των Ελλήνων. Δεν γνωρίζουμε την ιστορία μας, δεν γνωρίζουμε τα μνημεία μας.»

Στις 19 Φεβρουαρίου πρώτα θα ξεναγήσει το κοινό στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κομοτηνής και στη συνέχεια στο Εκκλησιαστικό. «Είναι τα δύο βασικά μουσεία που έχουμε στην πόλη μας. Τα επέλεξα γιατί είναι δύο τελείως διαφορετικές οι περίοδοι που καλύπτουν, με μια ιστορία πολύ μεγάλη και στις δύο περιπτώσεις, είτε μιλάμε για την αρχαιότητα, είτε μιλάμε για την Οθωμανική Περίοδο» εξηγεί η κα Τσέτλακα. Είναι ταυτόχρονα και δύο χώροι που είναι άγνωστοι ακόμη και στους ντόπιους παρατηρούμε και η Κομοτηναία ξεναγός σχολιάζει πως αυτό δεν είναι μόνο χαρακτηριστικό των κατοίκων της περιοχής. «Είναι χαρακτηριστικό όλων των Ελλήνων. Δεν γνωρίζουμε την ιστορία μας, δεν γνωρίζουμε τα μνημεία μας. Η Θεσσαλονίκη που είναι ένας θησαυρός για μένα σε όλες τις περιόδους, έχει συνεχή κατοίκηση αστικού κέντρου 25 αιώνες, είναι άγνωστη στους κατοίκους. Είναι τόσο στρεβλό το σύστημα της παιδείας, από εκεί ξεκινούν όλα. Γίνονται κάποια πράγματα τόσο τυποποιημένα, που ξεφεύγουμε από την ουσία. Με ένα πολύ όμορφο τρόπο θα μπορούσαν τα παιδιά να μάθουν κάποια πολύ όμορφα πράγματα βιωματικά, αυτό δεν γίνεται ή γίνεται περιορισμένα».

Γνωστή η Κομοτηνή για τη νυχτερινή της ζωή

Τι ξέρουν για την Κομοτηνή οι κάτοικοι της υπόλοιπης χώρας; Ρωτάμε την κα Τσέτλακα «Η Κομοτηνή είναι γνωστή για τη ζωή της, τη φοιτητική της ζωή. Το Πανεπιστήμιο μας είναι από τα μεγάλα της Ελλάδας, με πάρα πολλούς φοιτητές, οπότε γνωστά είναι η νυχτερινή ζωή, το φαγητό, η διασκέδαση» δηλώνει η κα Τσέτλακα παρουσιάζοντας την εικόνα που έχουν οι εκτός Θράκης Έλληνες για τη Θράκη. «Δεν γνωρίζουν σημαντικά πράγματα για τον τόπο τους, θα γνωρίζουν για τη Θράκη;» αναρωτιέται. Και στο ερώτημα τι πρέπει για να αντιστραφεί η κατάσταση αυτή; απαντά: «Θεωρώ πως πρέπει να προβάλει την μοναδικότητά της. Το κάθε μέρος έχει συγκεκριμένα στοιχεία. Τίποτα δεν είναι όμοιο. Υπάρχουν άγρια τοπία στη Θράκη που είναι μοναδικά, υπέροχα, τα οποία δεν τα ξέρει ο κόσμος, δεν τα ξέρουμε κι εμείς εδώ. Χρειάζονται έργα, υποδομές, προβολή» και καταλήγει προβληματισμένη «Είναι τόσο κακή η συγκυρία σήμερα που δεν ξέρω τι θα μπορούσε να γίνει.»
Φώτο:Σούλη Τσέτλακα Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα