Κομοτηνή: Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας σήμερα στο προαύλιο της ΕΡΤ

12:33 24/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Με Γκαϊφύλλια ξεκινά το Φεστιβάλ της ΕΡΤ στο Ραδιομέγαρο
Ξεκινούν από σήμερα το βράδυ οι θεματικές βραδιές-συναυλίες στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, οι οποίες είχαν αναβληθεί λόγω των φονικών πυρκαγιών στην Δυτική Αττική.
Πρώτος που ανοίγει τις συναυλίες είναι ο τραγουδοποιός από την Κομοτηνή, Θανάσης Γκαϊφύλλιας, σε

μια συνάντηση του Ροκ με την παράδοση.
Οι συναυλίες θα μεταδίδονται και από τις συχνότητες της ΕΡΤ Κομοτηνής.
Ο κόσμος και οι ακροατές της ΕΡΤ περιμένουν τις συναυλίες από το ραδιομέγαρο, όπου θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια πλειάδα ποιοτικών και νέων δημιουργών, μαζί με τους γνωστούς και αγαπημένους καλλιτέχνες…πολλοί είναι συντονισμένοι και σε καθημερινή βάση με το δεύτερο πρόγραμμα και ενημερώνονται για τις συναυλίες.
Η ΕΡΤ Κομοτηνής θα μεταδώσει τις συναυλίες και σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα, καθώς ένας δικό μας Τραγουδοποιός, με την δική του σφραγίδα σε στίχους, μουσική και ερμηνεία, με αυτή την χαρακτηριστική φωνή, που ξεχωρίζει και είναι ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, απλά ένας θρύλος όπως λέει και το σχετικό τρέιλερ

Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας που ήταν κοντά μας στα δύο χρόνια του μάυρου και πάντα μας εμψύχωνε με τα λόγια και κυρίως τα τραγούδια του και έδινε το παρόν του σε όλες μας τις εκδηλώσεις τότε…
Ότι και να πω είναι λίγα από μόνος του συστήνεται ο Θανάσης Γκάϊφύλλιας, απλά να τονίσουμε το απίστευτο ταίριασμά του με τους νέους καλλιτέχνες, που έχουν να επιδείξουν κάτι το ποιοτικό και το ελπιδοφόρο.
Είναι γνωστό πως πάντα βοηθούσε και βοηθάει τους νέους καλλιτέχνες..
Δεν μας απομένει παρά να τον απολαύσουμε και να μας απογειώσει με την συνάντηση της ΡΟΚ μουσικής και της Παράδοσης σήμερα το βράδυ.
Να υπενθυμίσω πως φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από εκείνη την συναυλία στην μπουάτ της Πλάκας, ήταν το 1968 και τον πρώτο του δίσκο που είχε ηχογραφήσει στην εταιρεία Λύρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως έχει συγκροτηθεί ομάδα θαυμαστών από όλη την Ελλάδα, με τον τίτλο: «Οι φίλοι του Θανάση Γκαϊφύλλια», όπου τη φτιάξανε νέοι άνθρωποι από διάφορα σημεία της Ελλάδας, λόγω της μεγάλης μας αγάπης για τον άνθρωπο και καλλιτέχνη, Θανάση Γκαϊφύλλια!

Παραθέτουμε το κείμενο που έγραψε και έστειλε στην ΕΡΤ, ο ίδιος ο τραγουδοποιός Θανάσης Γκαϊφύλλιας:

«Όταν η παράδοση συνάντησε τη ροκ. Η πρόταση ήρθε από τον Πάνο Χρυσοστόμου και την αποδέχθηκα αμέσως αφού από τα πρώτα δισκογραφικά βήματά μου είχα ερμηνεύσει παραδοσιακά τραγούδια με τη συνοδεία του Γιάννη Σπάθα, του Αντώνη Τουρκογιώργη και του Γιώργου Τρανταλίδη.

Καθώς όμως έψαχνα το ρεπερτόριό μου, συνειδητοποίησα πώς η παράδοση διαπερνούσε υποδόρια πολλά τραγούδια μου και ήταν εκεί, παρούσα. Ξεσκόνισα, λοιπόν, παλιά τραγούδια, τα οποία είχα χρόνια, δεκαετίες να τραγουδήσω. Ένα από αυτά, μάλιστα, δεν το τραγούδησα ποτέ ζωντανά.Και είναι τόσο όμορφο! Είναι «Τα Γεροντάκια» του Λίνου Κόκοτου και του Άκου Δασκαλόπουλου. Ένας μπάλος, που αρχικά ήταν το soundtrack της ταινίας «Βαβυλωνία» και στη συνέχεια ο Άκος Δασκαλόπουλος πρόσθεσε λόγια και το τραγούδησα το 1972 στο δίσκο του Λίνου Κόκοτου «Ο κήπος».

Διάλεξα τραγούδια που μιλούν για τις ρίζες μας, για τους χορούς στα φαρδιά αλώνια και τα ανακάτεψα με ποιήματα του Μάνου Ελευθερίου, του Μιχάλη Γκανά, του Αντώνη Παπαϊωάννου, του Λάκη Τεάζη, του Βασίλη Ευφροσυνίδη, του Άκου Δασκαλόπουλου και δικά μου, που περιγράφουν σημερινές καταστάσεις κι έτσι έγινε ένα υπέροχο patchwork.

Στην αρχή η πρότασή μου ξένισε τους συνεργάτες μου αλλά μετά από μερικές πρόβες, η υπεράσπιση αυτού του πολύχρωμου προγράμματος έγινε προσωπική υπόθεση του καθενός.

Κατεβαίνουμε από την Κομοτηνή για να το παρουσιάσουμε στην αυλή της ΕΡΤ και να μοιραστούμε τη χαρά και τη συγκίνηση, που προσφέρει τo πάντρεμα της παράδοσης με τη ροκ μουσική.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα