Κομοτηνή: Ο Αύγουστος της Μαρώνειας

21:05 10/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στους πρόποδες του Ισμάρου. Σε μια μεγάλη έκταση απλώνεται η Μαρώνεια, από τα βάθη των αιώνων έως σήμερα. Η ιστορία της ξεκινάει από τα ελληνιστικά χρόνια. Ακόμη και σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να δει διάφορα κομμάτια εκείνης της πόλης εξερευνώντας την περιοχή.

Βασιλική Περβανά

«Η Μαρώνεια έχει μια ιστορία αιώνων πίσω της, από τον 7ο αιώνα π.Χ. με τους πρώτους αποίκους Χιώτες και από εκεί και πέρα συνεχίζει. Έχει Ιστορία, πολιτισμό, πλούτο, αίγλη. Την γνωρίζει όλος ο κόσμος. Είναι πόλος έλξης για τις φυσικές της ομορφιές.» δηλώνει η Βασιλική Περβανά, πρόεδρος του Συλλόγου «Ιππαρχία» και

σημειώνει πως θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις ουσιώδεις , αναφέροντας ως παράδειγμα το σπήλαιο της Μαρώνειας, το δρόμο προς το αρχαίο θέατρο, την καλύτερη πρόσβαση. Επίσης, όπως σημειώνει η κα Περβανά, ουσιώδης κρίνεται η παρέμβαση στην πλατεία, στο Λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους, στα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού.

Νατάσα Κιτιρτζίκη

Νέοι και νέες από κάθε σημείο της Θράκης αναζητούν τις ομορφιές της Μαρώνειας. Όλοι τους κάτι έχουν ακούσει για τον τόπο αυτό που ιδρύθηκε από τον Μάρωνα, τον ιερέα του Απόλλωνα. Όπως η Νατάσα Κιτιρτζίκη, δικηγόρος από την γειτονική Αλεξανδρούπολη που την επισκέπτεται συχνά με την παρέα της.

«Είναι ιδανικός προορισμός για όποιον θέλει την ηρεμία του, την γαλήνη, την χαλάρωση, τις ωραίες παραλίες, τους χαμογελαστούς ανθρώπους. Ανοίγει η καρδιά σου. Έχει πλατάνια που μπορείς να φας, να ξεκουραστείς, να χαλαρώσεις με την παρέα σου. Μπορείς να κάνεις ένα απολαυστικό μπάνιο στη θάλασσα. Την συστήνω ανεπιφύλακτα, χειμώνα- καλοκαίρι είναι καταπληκτικά. Ελλάδα δεν είναι μόνο τα γνωστά νησιά και τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά κι αυτές οι περιοχές που αξίζει κανείς να τις γνωρίσει.» δηλώνει ενθουσιασμένη.

Νεκταρία Γκολέ

Οι πρώτες μέρες του Αυγούστου κυλούν ικανοποιητικά για τους ασχολούμενους με τον τουρισμό. Η κίνηση που σημειώθηκε ήταν καλύτερη από ότι στους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού. Ο Αύγουστος φαίνεται πως αποζημιώνει την Μαρώνεια με τον ερχομό επισκεπτών από την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Σύμφωνα με την Νεκταρία Γκολέ, επαγγελματία – κάτοικο της περιοχής . «Έρχεται κόσμος από παντού, από Ευρώπη, από την Τουρκία και από Βουλγαρία περισσότεροι. Τους αρέσουν πολύ τα παραδοσιακά σπίτια, θέλουν να γνωρίσουν τον τόπο.» Στη Μαρώνεια βέβαια ο επισκέπτης μένει ενθουσιασμένος από τις γαστριμαργικές προκλήσεις που συναντά. Παραδοσιακά θρακιώτικα πιάτα, αλλά και φρέσκο ψάρι στις ταβέρνες της περιοχής ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό. Σίγουρα πολλά για το θέμα έχει να πει η Θεοδώρα Φρατζίδου, εστιάτορας πολλά χρόνια και ειδική πια στη Μαρωνίτικη κουζίνα.

Θεοδώρα Φρατζίδου

«Η Μαρώνεια έχει δικά της προϊόντα. Όλα με εξαιρετική ποιότητα. Κατσίκια που βόσκουν στον Ίσμαρο και πίνουν νερό από τη θάλασσα και είναι πιο νόστιμα. Το βραβευμένο ελαιόλαδο, τα προϊόντα από τον μπαξέ. Φρέσκο ψάρι, όλα της ώρας. Ντόπια κρέατα, από τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.» δηλώνει και προτείνει τα πιάτα της περιοχής :«Κατσικάκι στη σούβλα, κοκορέτσι, τζιγεροσαρμά, στιφάδο με κυδώνι και δαμάσκηνο. Λαχανοντολμάδες , γίδα βραστή, ντόπια λουκάνικα, σουτζουκάκια. Ξένοι από την Ουκρανία, την Ουγγαρία, τη Ρωσία, την Αγγλία, την Ιταλία, αλλά και Έλληνες από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο ζητάνε τα παραδοσιακά πιάτα.»

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών κερδίζουν και τα σπίτια της περιοχής που σεβάστηκαν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Όπως και οι αρχαιολογικοί χώροι, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν αναδειχθεί όπως θα έπρεπε. Μικρά ξωκλήσια που καλωσορίζουν τον επισκέπτη. Δρόμοι που χάνονται στους απέραντους ελαιώνες, αλλά και ανασκαφικές έρευνες που φέρνουν στο φως μνημειώδες έργα μιας άλλης εποχής, όπως το Ρωμαϊκό Πρόπυλο, όλα συνθέτουν το ξεχωριστό «ψηφιδωτό» της Μαρώνειας. Μια σίγουρα ενδιαφέρουσα καλοκαιρινή επιλογή η Μαρώνεια, η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη απ΄ όλες τις αρχαίες ελληνικές αποικίες των παραλιών της Δυτικής Θράκης, ζωντανή, όμορφη και γεμάτη εκπλήξεις ακόμη και σήμερα.
Φώτο: Η Μαρώνεια και οι άνθρωποί της ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα