Το Βρετανικό Μουσείο επιστρέφει λεηλατημένες αρχαιότητες στο Ιράκ

18:19 10/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε πως θα επιστρέψει μια συλλογή αρχαιοτήτων από το Ιράκ, που λεηλατήθηκε μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν. Τα οκτώ αντικείμενα της συλλογής βρέθηκαν στην κατοχή ενός εμπόρου στο Λονδίνο και κατασχέθηκαν το Μάιο του 2003 από την αστυνομία.

Η συλλογή που βρισκόταν για 15 χρόνια στα χέρια του κράτους, έχει πλέον αποδειχθεί ότι προέρχεται από το Tello, στο αρχαίο Girsu του νοτίου Ιράκ, που είναι μια από τις παλιότερες πόλεις στις οποίες έχει καταγραφεί μια μορφή γραπτής γλώσσας.

Η συλλογή που χρονολογείται

από το 3000 π.Χ., περιλαμβάνει κοσμήματα, κούπες, μία διακοσμημένη σφραγίδα, μία κεφαλίδα και τρείς πήλινους κώνους με σφηνοειδή γραφή, μεταφέρθηκαν στην ιδιοκτησία του Στέμματος και στη συνέχεια στο Βρετανικό Μουσείο.

Χάρις στην ανάγνωση των επιγραφών που φέρουν κάποια από τα αντικείμενα, οι εμπειρογνώμονες ήταν σε θέση να καθορίσουν όχι μόνο από ποια περιοχή προέρχονται, αλλά και από ποια τμήματα συγκεκριμένων κτιρίων. Οι σφηνοειδείς επιγραφές αναφέρονται στον Σουμέριο βασιλιά που ανέθεσε την κατασκευή τους καθώς και τον θεό στον οποίο ήταν αφιερωμένος ο ναός.

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτγουίγκ Φίσερ, δήλωσε ότι ο οργανισμός «είναι απόλυτα αφοσιωμένος στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου και της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά όλους μας. Είμαι ευτυχής που είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε στην επιστροφή αυτών των σημαντικών αντικειμένων στο Ιράκ, μέσω της Πρεσβείας του Ιράκ στο Λονδίνο. Είναι σύμβολο των πολύ ισχυρών σχέσεών μας με τους Ιρακινούς συναδέλφους μας, που αναπτύχθηκαν εδώ και πολλά χρόνια και επεκτάθηκαν μέσω του προγράμματος του Βρετανικού Μουσείου που λειτουργεί στο Ιράκ».

Σύμφωνα με άρθρο του BBC, τα αρχαία θα επιστραφούν στην Βαγδάτη την επόμενη εβδομάδα. Ο πρεσβευτής του Ιράκ στο Ηνωμένο Βασίλειο, Δρ Σαλί Χουσέιν Αλί εξέφρασε τις ευχαριστίες και την εκτίμησή του προς το μουσείο, προσθέτοντας ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών ήταν «ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση και την προστασία της ιρακινής κληρονομιάς».

ΠΗΓΗ: BBC

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα