Κομοτηνή: Μαθήματα επί σκηνής

21:05 19/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Βλέπουν το αρχαίο ελληνικό δράμα ως παραστατική τέχνη, λένε ότι έτσι… διαφέρει. Για μέρες τώρα θα δίνουν καθημερινά ραντεβού επι σκηνής διδάσκοντες και διδασκόμενοι. Πιστός στο ραντεβού του με την Κομοτηνή ο Μίχαελ Ζαϊμπελ, καθηγητής υποκριτικής και φωνητικής, σκηνοθέτης όπερας και θεάτρου και καλλιτεχνικός διευθυντής του Όπερα Στούντιο Πάτρας που ανέλαβε το πρακτικό μέρος του σεμιναρίου. Το Θερινό Σχολείο «Αρχαίο Ελληνικό Δράμα» διοργανώνεται

ξανά από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας σε σύμπραξη με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Γ. Τσομής, Μ. Ζαϊμπέλ, Ζ. Γαβριηλίδου

« 10 διδάσκοντες, θεατρολόγοι, καθηγητές από την Ελλάδα και την Ευρώπη προσπαθούν να δώσουν νέα ώθηση στους 25 διδάσκοντες -φιλόλογοι στην πλειοψηφία τους, να βρουν νέες διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης» δηλώνει ενθουσιασμένος ο καθηγητής του Δ.Π.Θ. κ. Γιώργος Τσομής και ο κ, Ζάϊμπελ αναφέρεται σε όλα εκείνα που διδάσκονται οι συμμετέχοντες: «Ανάπτυξη δεξιοτήτων, φωνητικές και σωματικές, ώστε να έχουν τόσο μια διαφορετική αντιμετώπιση του αντικειμένου, όσο και της παρουσίασης του εαυτού τους ειδικά μπροστά σε μαθητές σχολείων που έχουν αποφασίσει μ’ αυτό να ασχοληθούν.» Παράλληλα, σημειώνει πως «Παίρνουν καινούργια ερεθίσματα οι φοιτητές για το πώς θα μπορούσαν αργότερα και να το διδάξουν και να το ανεβάσουν στο σχολείο με μαθητές της τάξης τους.» Διδάσκεται το θέατρο; θα μπορούσε να απορήσει κάποιος. «Όλα διδάσκονται πάνω σ’ αυτό το κομμάτι.» απαντά με βεβαιότητα κι ενθουσιάζει ήδη τους μαθητές του με τις πρώτες οδηγίες.

«Το Θερινό Σχολείο έχει γίνει ένας θεσμός που εξελίσσεται, που δεν μένει στατικός κι αυτό είναι το εχέγγυο για τη διατήρησή του.» δηλώνει η αντιπρύτανης του Δ.Π.Θ. κα Ζωή Γαβριηλίδου και σημειώνει «Αυτές οι καινοτομίες που παρουσιάζονται κάθε χρόνο δίνουν μια νέα ώθηση και το ανανεώνουν. Είναι πάντα μια πολύ καλή ευκαιρία στο θερινό σχολείο να υπάρξει ώσμωση μεταξύ των καθηγητών και των φοιτητών, ώστε να αποκομίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα και οι δύο πλευρές.»

Παρακολουθώντας και η ίδια τα πρώτα μαθήματα διαπίστωσε πως «είναι πολύ ωραίο να βλέπει κανείς κάτι να μεγαλώνει. Παράλληλα, είναι και ένας σημαντικός τρόπος για την προβολή του ΔΠΘ, βασικό εργαλείο εξωστρέφειας κάτι το οποίο χρειάζεται.» Γι αυτό άλλωστε συνεχίζεται η προσπάθεια, χωρίς καμία χρηματοδότηση, με το ΔΠΘ να βοηθά σε στέγαση και σίτιση.
Φώτο: Γ. Τσομής, Μ. Ζαϊμπέλ, Ζ. Γαβριηλίδου ρεπορτάζ –κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα