Κομοτηνή: Μαραζώνει η κτηνοτροφία στη Ροδόπη

09:21 28/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Χρόνια τώρα αποθαρρύνονται οι κτηνοτρόφοι και κυρίως οι νέοι. Οι παλιοί αποσύρονται γιατί υπάρχει και το βιολογικό όριο, έρχεται η κόπωση. Το ζήτημα είναι ότι δεν μπαίνουν νέοι κτηνοτρόφοι στο επάγγελμα, στην δουλειά και καταλαβαίνετε ότι χρόνο με το χρόνο τα χωριά μας αδειάζουν από νέους, αδειάζουν από κτηνοτρόφους και προφανώς πλήττεται ο πρωτογενής τομέας που είναι ο πρώτος παραγωγικός τομέας της χώρας.» δηλώνει φανερά προβληματισμένος ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Π.Αν.Μ.Θράκης κ. Αχιλλέας Σαχπατζίδης. Όχι τυχαία, ένας μετά τον άλλον οι κτηνοτρόφοι αποσύρονται από τον χώρο

όχι απλά εγκαταλείποντας τα κοπάδια τους στα χέρια άλλων συναδέλφων, αλλά οδηγώντας τα στη σφαγή, καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον ενασχόλησης με το αντικείμενο. «Δεν ενδιαφέρεται να τα αγοράσει κανείς. Κι αυτοί που ενδιαφέρονται, δεν έχουν χρήματα.» δηλώνουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι.

«Κάποιος για να μπορεί να κάνει ένα επάγγελμα θέλει να έχει κίνητρα και θα πρέπει να δούνε όλοι οι αρμόδιοι την ιδιαιτερότητα του κτηνοτροφικού επαγγέλματος, που πρακτικά σημαίνει ότι 365 μέρες το χρόνο, πρωί- βράδυ, θα πρέπει να είσαι σε ετοιμότητα κι επαγρύπνηση. Τα ζώα δεν ξέρουν αν είναι γιορτή, Πάσχα, Χριστούγεννα ή Κυριακή, θα πρέπει οι κτηνοτρόφοι να βρίσκονται εκεί.» δηλώνει ο άνθρωπος που τους γνωρίζει, ίσως, καλύτερα από όλους. «Επιπλέον», όπως σημειώνει ο κ. strong>Σαχπατζίδης «οι κτηνοτρόφοι δεν απολαμβάνουν τις ευκολίες και τα προνόμια μιας ζωής στην πόλη που σημαίνει ευκολότερη πρόσβαση στη μάθηση για τα παιδιά τους ή για όλες τις άλλες δραστηριότητες. Η ταλαιπωρία είναι οικογενειακή.» Το σκηνικό γίνεται ακόμη πιο δύσκολο, καθώς και το όποιο κέρδος δεν είναι ικανοποιητικό. «Δυστυχώς, έχει μειωθεί πάρα πολύ. Ακόμη και αυτά που είναι να πληρωθούν, πολλές φορές αργούν μήνες για να τα πάρουν. Καταλαβαίνετε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχουν τα κίνητρα, δεν υπάρχει και το ενδιαφέρον και παλιών και κυρίως νέων ανθρώπων να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία, τότε τίποτα δεν είναι ευοίωνο για το χώρο».

Απογοήτευση από τις τιμές πώλησης

«Χτύπημα» για τους κτηνοτρόφους της Ροδόπης αποτελούν και οι χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους, ειδικά τα τελευταία χρόνια το γάλα, το κρέας πωλούνται πάμφθηνα. «Τα «εργαλεία» για το μεγάλωμα και την βελτίωση της εκμετάλλευσής τους από την πλευρά της Πολιτείας δεν υπάρχουν καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά δημιουργούν ένα πλέγμα που κάνουν μη ελκυστική την ενασχόληση με την κτηνοτροφία.» δηλώνει ο κύριος Σαχπατζίδης. Έτσι, χρόνο το χρόνο τα κοπάδια μειώνονται. Τι σημαίνει αυτό για την Ροδόπη; « Όταν ένας κτηνοτρόφος θανατώνει ένα κοπάδι η ζημιά δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι αυτός χάνει τη δουλειά του, δεν είναι μια τυπική σχέση ενασχόλησης. Χρειάζεται προσπάθεια χρόνων να στήσεις ένα κοπάδι. Δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη.» δηλώνει στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς όλους τους υπευθύνους.

Φώτο: Ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Π.Αν.Μ.Θράκης Αχιλλέας Σαχπατζίδης- Κοπάδι στη Ροδόπη. Ρεπορτάζ-Κείμενο – Φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα