Κομοτηνή: Ισχυρή η φιλία μεταξύ Ελλήνων και Αυστριακών

09:01 11/12/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Υπάρχει μια ιστορική κληρονομιά πολύ ιδιαίτερη από Έλληνες στη Βιέννη.» δηλώνει η κα Έβελιν Παπαδοπούλου, επίτιμη Πρόξενος της Αυστρίας στην Βόρειο Ελλάδα και σημειώνει πως Έλληνες, άνθρωποι του εμπορίου ή του Πανεπιστημίου, ακόμη και αριστοκράτες από τη Βόρειο Ελλάδα, πριν διακόσια χρόνια, επένδυσαν στην Βιέννη και ζούσαν εκεί.

Η κα Έβελιν Παπαδοπούλου, επίτιμη Πρόξενος της Αυστρίας στην Βόρειο Ελλάδα

Τέτοια πετυχημένα παραδείγματα ήταν ο φημισμένος

Ντούπης και η οικογένεια Καραγιάννη. «Δημιούργησαν μια μεγάλη Κοινότητα, η οποία έχει μεγάλη αναγνώριση στην Βιέννη ακόμη και σήμερα. Αυτό αποτελεί ιστορική πραγματικότητα κι αναγνωρίζεται από τους Βιεννέζους και τους Αυστριακούς.» δηλώνει η κα Παπαδοπούλου η οποία, όπως λέει, φροντίζει αυτό να γίνει γνωστό, να λειτουργεί ως παράδειγμα η συμβολή των Ελλήνων στην πρόοδο της Αυστρίας «και είναι κάτι που το χαίρομαι πάρα πολύ. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολλοί Έλληνες στην Αυστρία, οι περισσότεροι είναι φοιτητές.»

Σύμφωνα με την κα Παπαδοπούλου πολλοί Έλληνες επέστρεψαν στην Ελλάδα έχοντας επιλέξει σύζυγο από την Αυστρία, οπότε οι δεσμοί ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο. «Δημιουργήθηκε έτσι μια αυστριακή κοινότητα γυναικών από την Αυστρία, η οποία ήρθε στην Ελλάδα με τους συζύγους τους.» Τα χρόνια της κρίσης πολλοί νέοι έφυγαν στην Αυστρία. «Φροντίζουμε να τους υποστηρίξουμε στο καινούργιο τους ξεκίνημα, να τους στηρίξουμε. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι πιο εύκολο γι αυτούς στην Αυστρία από ότι στην Γερμανία» δηλώνει γνωρίζοντας καλά τις δυσκολίες μιας τέτοιας επιλογής.

Τέλος, δεν παραλείπει να σημειώσει τη σιγουριά της ότι υπάρχει μια βάση μιας πολύ- πολύ ισχυρής φιλίας μεταξύ Αυστρίας κι Ελλάδας. «Από τις χώρες της Μεσογείου η Ελλάδα έρχεται στην επιλογή των Αυστριακών πρώτη και με διαφορά από τις υπόλοιπες.» δηλώνει και σημειώνει «Ξέρω πάρα πολύ καλά τι ωραία αισθήματα έχουν οι Αυστριακοί για τους Έλληνες.»
Φώτο: Η κα Έβελιν Παπαδοπούλου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα