Κομοτηνή: Ιαπωνικές τεχνικές για δημιουργία στα χρόνια της κρίσης

08:01 5/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στα χρόνια της κρίσης, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αποφάσισαν πολλά πράγματα να τα κάνουν μόνοι τους. Όπως δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις εκείνες, γυναικών κυρίως, που στράφηκαν προς την δημιουργία, προς την χειροτεχνία, την οικοτεχνία και την παρασκευή αναζητώντας διεξόδους από τα άγχη της καθημερινότητας, αλλά και τρόπους για να νιώσουν καλύτερα.

Κοσμήματα με «Κουίλινγκ » και «Origami»
Παράδειγμα τέτοιο αποτελεί η κα Μαργαρίτα Θανόγλου, που ασχολείται με τα κοσμήματα και τα διακοσμητικά για το σπίτι και τον κήπο. Χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά, ξύλο, χαρτί κ.α. ακολουθεί ιαπωνικές

τεχνικές φτιάχνοντας θαυμαστές δημιουργίες, τεχνικές όπως «Κουίλινγκ » και «Origami». Κοσμήματα και διακοσμητικά αντικείμενα «ξεπηδούν» από τα χέρια της με υλικά που στα μάτια άλλων, ,ίσως, να φάνταζαν και άχρηστα. Η λέξη origami προέρχεται από τις λέξεις χαρτί «Kami» και δίπλωμα «ori», δηλαδή «διπλωμένο χαρτί». Μια παραδοσιακή ιαπωνική τέχνη όπου διπλώνοντας ένα κομμάτι χαρτί δημιουργούνται σχήματα ζώων, φυτών και άλλων.

Δημιουργίες με ξύλο, χαρτί και κοχύλια
«Εργάζομαι πολύ, ιδιαίτερα με το χαρτί, χρησιμοποιώντας το ως λωρίδες, το σκληραίνω φτάνοντας σε ένα πρωτότυπο αποτέλεσμα.» δηλώνει η κα Θανόγλου σημειώνοντας πως «είχα πάντα μανία με τα υλικά. Ακόμη κι όταν δεν είχα χρόνο πάντα συνέλεγα κάποια υλικά γιατί μου άρεσαν το ξύλο, το χαρτί, τα κοχύλια, αντικείμενα τα οποία συγκεντρώθηκαν κάποια στιγμή πολλά και άρχισα να τα δουλεύω.» όσον αφορά στα οφέλη που προκύπτουν για την ίδια από αυτή την ενασχόληση σημειώνει πως ανακάλυψε διαφορετικούς τρόπους δουλειάς. Γνώρισε πολύ κόσμο που ασχολούνται επίσης στον χώρο της δημιουργίας. Εκφράζεται με τρόπο που της αρέσει διαπιστώνοντας ότι αυτό αρέσει και σε άλλους.

100% διαφυγή η δημιουργία
«Χρειάζομαι απόλυτη ησυχία και χρόνο. Δεν κάθομαι ποτέ να σχεδιάσω από πριν τι θα βγει. Βγαίνει με τα υλικά που θα βρω μπροστά μου. Με τις ιδέες που θα «κατεβάσω» εκείνη τη στιγμή κι αυτό είναι που μου αρέσει. Αυτή η διαδικασία.» δηλώνει η ίδια τονίζοντας πως είναι μια διαφυγή 100%! «Έχει δημιουργικότητα η ενασχόληση αυτή και εμένα με βοηθάει πάρα πολύ.» παραδέχεται καλώντας κι άλλους να ασχοληθούν.
Φώτο:Μαργαρίτα Θανόγλου Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα