Κομοτηνή: Η προληπτική ιατρική ζητούμενο στη Ροδόπη

06:45 10/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Ελλάδα βρέθηκε μπροστά στον εφιάλτη της εξάπλωσης της ιλαράς γεγονός το οποίο θορύβησε ειδικούς και μη. Πολλά ζητήματα από το χώρο της Υγείας άρχισαν να συζητιούνται εκ νέου. Έτσι, το αυτονόητο της προληπτικής ιατρικής και του εμβολιασμού μπήκε ξανά στην ατζέντα των συζητήσεων. «Είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της ιατρικής η προληπτική ιατρική γιατί μπορεί και προλαμβάνει ή να ανιχνεύει με μικρές βλάβες διάφορες παθήσεις. Όταν ανιχνεύουμε κάτι το οποίο είναι ακόμη στην αρχή του, μπορούμε και να το θεραπεύουμε πολύ εύκολα,

μπορούμε να επουλώνουμε όλες τις βλάβες και να δίνουμε στον άνθρωπο μια καλύτερη ποιότητα υγείας. Οι πνεύμονες είναι πάρα πολύ σημαντικοί στη ζωή μας, η αναπνοή είναι ζωή, άρα πρέπει να προλαμβάνουμε όσο είναι δυνατόν τις παθήσεις των πνευμόνων. Τέτοια μέτρα πρόληψης είναι η αποφυγή του καπνίσματος, η αποφυγή της παραμονής σε χώρους καπνιζόντων, ο ετήσιος εμβολιασμός για τη γρίπη και ο ετήσιος εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο. Αυτά δεν τηρούνται.» δηλώνει ο πνευμονολόγος Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος και σημειώνει πως αυτό που κυρίως δεν τηρείται στη χώρα μας είναι η απαγόρευση του καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους.

Το παθητικό κάπνισμα είναι μια μορφή καπνίσματος
«Είναι κάτι πάρα πολύ βαρύ για τη χώρα. Το παθητικό κάπνισμα είναι μια μορφή επίσης καπνίσματος για τους ανθρώπους που είναι τριγύρω μας. Ειδικά για τους υπερήλικες και τα μικρά παιδιά και προκαλεί εξίσου βλάβες και το παθητικό κάπνισμα, άρα η παραμονή σε τέτοιους χώρους είναι βλαπτική για την υγεία μας.»

Ο καπνός επιδεινώνει τις αναπνευστικές παθήσεις
Όπως δηλώνει ο κ. Χαριτόπουλος στα χρόνια της κρίσης πολλοί προσπάθησαν να εξασφαλίσουν την θέρμανση τους καίγοντας ό,τι ξύλο έπεφτε στα χέρια τους. Με αποτέλεσμα στην Κομοτηνή, ειδικά τα βράδια, όταν φυσούσε Βοριάς, ήταν πάρα πολύ έντονη η μυρωδιά του καπνού στην πόλη. «Ο καπνός είναι αιθαλομίχλη, μια κατάσταση η οποία δημιουργεί επιδείνωση των αναπνευστικών παθήσεων και επιδείνωση των βλαβών που προκαλούνται στο αναπνευστικό σύστημα.»

Οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, ίσως, θα δώσουν λύση
« Πιστεύω ότι για τις ειδικές ομάδες, όπως οι Ρομά το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο. Δεν είναι εύκολο να τους εντάξεις μέσα σε μια λογική λειτουργίας, διότι ο δικός τους ο πολιτισμός στέκεται πρώτα και κύρια αντιμέτωπος. Γι αυτό, ίσως, χρειάζεται να βρίσκονται κίνητρα και αντικίνητρα για να μπορέσεις τουλάχιστον σταδιακά και με πολύ επίμονη δουλειά να το πετύχεις. Αυτό μπορεί να το κάνουν οργανωμένα οι κρατικές δομές κι όχι ευκαιριακά για να μπορέσουν να καταφέρουν τουλάχιστον να εντάξουν την πλειοψηφία στη λογική της πρόληψης.» δηλώνει ο κύριος Κοσμάς Παπαχρήστου, πνευμονολόγος. Παράλληλα, σημειώνει «Είμαστε μάρτυρες της δημιουργίας των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, ο πρωταρχικός τους ρόλος θα πρέπει να είναι αυτός, η πρόληψη. Τώρα, πόσο αισιόδοξοι είμαστε το αν θα πετύχει, έχει ο καθένας τις δικές του επιφυλάξεις γιατί ζούμε στη χώρα αυτή και δεν έχουμε μάθει σαν σύνολο τη λογική της πρόληψης και του οικογενειακού γιατρού. Όχι μόνο οι ειδικές ομάδες και εμείς οι ίδιοι κάνουμε πρώτα τον οικογενειακό γιατρό εμείς και μετά απευθυνόμαστε στους ειδικούς γιατρούς.Το στοίχημα είναι δύσκολο, αν αγκαλιαστεί από την κοινωνία και τους πολίτες, θα έχουμε να ελπίζουμε κάτι καλύτερο.»

Οι περισσότεροι πολίτες δεν εμπιστεύονται τις υπεύθυνες δηλώσεις

Όσον αφορά στις αντιεμβολιαστικές πρακτικές; Ο κύριος Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος σημειώνει πως «όλα αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό αναδεικνύουν, ότι οι περισσότεροι πολίτες δυστυχώς δεν έχουν εμπιστοσύνη στις υπεύθυνες δηλώσεις, είτε κρατικών εταιρειών, είτε επιστημονικών ομάδων κι αυτό είναι το πολύ μεγάλο πρόβλημα της κοινωνίας μας δεν μπορεί να μην εμπιστεύεσαι αυτά που λέει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, αυτά που λένε οι Πανευρωπαϊκές, Επιστημονικές Εταιρείες της Ιατρικής. Αν δεν εμπιστευόμαστε, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη πουθενά και για τίποτα, άρα πρέπει να ζήσουμε εκτός όλου του Συστήματος που ζούμε. Δεν μπορεί να λέμε ότι εμπιστευόμαστε αυτό το εμβόλιο κι αυτό το εμβόλιο δεν το εμπιστευόμαστε.»

215 θάνατοι λόγω γρίπης κάθε χρόνο στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον κύριο Κοσμά Παπαχρήστου. « Η κρίση που περνάει η Ελληνική Κοινωνία είναι σε όλους τους τομείς. Δεν είναι μια κρίση μόνο πολιτική. Ήταν μια κρίση πολιτική, πολιτισμική κι επιστημονική. Άλλωστε, βλέπουμε πολλές φορές, κακές πρακτικές και από τον επιστημονικό τομέα. Δυστυχώς την δυσπιστία γύρω από τον εμβολιασμό την καλλιέργησαν κάποιοι επιστήμονες που θεωρώ ότι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα main practice που έκαναν στη ζωή τους. Διότι δεν στηρίχτηκαν σ’ αυτό που οι ίδιοι λένε ότι εκπροσωπούν, την επιστήμη και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ότι ο απλός πολίτης να λέει ότι «αυτός λέει την αλήθεια κι όχι αυτοί οι καθεστωτικοί, οι επιστημονικές επιτροπές κ.τ.λ.» δηλώνει και καταλήγει «Εν πολλοίς, το πρόβλημα ξεπερνιέται. Ο κόσμος βλέπει με μεγαλύτερη ευαισθησία τον εμβολιασμό. Καλό είναι να εμβολιάζεται τουλάχιστον το 30% του πληθυσμού. Γι αυτό και οι οδηγίες που κατά καιρούς βγαίνουν για το ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται, ώστε να μην έχουμε επιδημίες. Το πρώτο εμβόλιο είναι η γρίπη και η γρίπη κάθε χρόνο κατά μέσο όρο σκοτώνει 215 ανθρώπους στη χώρα μας. Αυτούς τους θανάτους, μπορούμε να τους αποφύγουμε.»
Φώτο:Κοσμάς Παπαχρήστου – Κώνσταντίνος Χαριτόπουλος Ρεπορτάζ-κείμενο – φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα