Κομοτηνή: «Η ΕΝ.ΚΛΩ δεν θα γίνει Πειραϊκή Πατραϊκή»

23:35 4/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με την κατακλείδα ότι «Η ΕΝ.ΚΛΩ δεν θα γίνει Πειραϊκή Πατραϊκή» οι πρώην Εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας επανέρχονται με νέα μακροσκελή ανακοίνωσή τους γνωστοποιώντας ότι ζήτησαν από το Υπουργείο Εργασίας την σύγκλιση τριμερούς συνάντησης (σύνδικος , εργαζόμενοι , Πολιτεία) σχετικά με τις «απαράδεκτες», όπως τονίζουν, καθυστερήσεις που έχουν διαπιστωθεί στην εξέλιξη των πτωχευτικών διαδικασιών της ΕΝ ΚΛΩ. «Οι καθυστερήσεις αυτές προκαλούν ανεπανόρθωτη βλάβη στα συμφέροντα των πιστωτών – εργαζομένων , καθώς από τον

Σεπτέμβριο του 2016 έχει κατατεθεί επίσημο επενδυτικό ενδιαφέρον και συγκεκριμένη πρόταση προς εισηγήτρια , σύνδικο και συμβούλιο πιστωτών , που εμπεριέχει με την σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων , παραγωγική χρήση βιομηχανικών μονάδων της πτωχής εταιρίας μετά από την εξαγορά τους με δημόσιο πλειστηριασμό.» τονίζουν.

Δεν έχει υπάρξει ακόμη αποτίμηση αξίας για τις τρεις εγκαταστάσεις που θα λειτουργήσουν

Όπως σημειώνουν η διαδικασία αποτίμησης της αξίας των ακινήτων (οικόπεδα κτίρια) της πτωχής δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί καθώς αναμένεται να αποσταλεί τουλάχιστον μία αποτίμηση ακόμα για να προωθηθεί σε κρίση του Πτωχευτικού δικαστηρίου , ενώ άλλες δύο θα προωθηθούν ή έχουν προωθηθεί προς κρίση. Σε σύνολο τριών κρίσιμων εγκαταστάσεων , που είναι αυτές που θα λειτουργήσουν για τον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου των εργαζομένων , δεν έχει υπάρξει ακόμη αποτίμηση αξίας. Η κατατεθειμένη επενδυτική πρόταση αφορά το σύνολο των εγκαταστάσεων και όχι μόνο τις τρεις. Προβλεπόμενος χρόνος για να φτάσουν τα τρία ακίνητα σε δημόσιο πλειστηριασμό – αρχές 2018- . όσον αφορά για το μηχανολογικό εξοπλισμό αυτών , σύμφωνα με την δήλωση της συνδίκου , αυτός όπως και ο υπόλοιπος των άλλων εργοστασίων έχει τελειώσει η αποτίμηση της αξίας του . «Στην εύλογη απορία μας γιατί πέντε χρόνια μετά την πτώχευση δεν έχουμε ακόμη αποτίμηση αξίας ακινήτων η απάντηση είναι ‘’δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό’ . Με βάση την παραπάνω δρομολογημένη πορεία εκποιήσεων , παρατηρούμε ότι πωλούνται πρώτα τα μηχανήματα (τα οποία αποδεδειγμένα πλέον θα μπορούσαν να υποστηρίξουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας) και μετά τα ακίνητα . Όπως είναι κατανοητό , οι μόνοι αγοραστές είναι μεταπράτες μηχανολογικού εξοπλισμού όπως και γίνεται μέχρι σήμερα. Αυτή η πρακτική των εκποιήσεων μόνο παραγωγική ανασυγκρότηση δεν λέγεται.» τονίζουν οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ μην κρύβοντας τη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό τους.

Όπως τονίζουν στην ίδια ανακοίνωση έθεσαν υπ’ όψην της πολιτείας ότι η τακτική εκποιήσεων που ακολουθείται εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την επιβολή προστίμων από την Ε.Ε.Α καθώς δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ η πτώχευση (βλέπε Πειραϊκή Πατραϊκή) . «Η θέση της συνδίκου σχετικά με το θέμα αυτό ήταν ότι ευθύνεται η Κυβέρνηση που έπαυσε τους πλειστηριασμούς επί εξάμηνο . Για τα τρία τουλάχιστον χρόνια καθυστέρησης στην αποτίμηση άραγε ποιος φταίει και ποιος το ελέγχει αυτό;»

«Οι άνεργοι που βλέπουν τους γερανούς αποξήλωσης εργοστασίων να περνούν.»

Όπως σημειώνεται η σύνδικος δεσμεύθηκε ότι οι επόμενες εκποιήσεις –των τριών κρίσιμων εγκαταστάσεων ‘θα μεριμνήσει’ ώστε να πλειστηριαστούν ταυτόχρονα οικόπεδο κτίριο και εξοπλισμός. « Εμείς όλα αυτά τα γνωρίζαμε γιατί είμαστε ‘’οι άνεργοι που βλέπουν τους γερανούς αποξήλωσης εργοστασίων να περνούν’’ . Χαιρόμαστε που τα άκουσε και η Πολιτεία ώστε να μην χαρακτηριζόμαστε γραφικοί . Περιμένουμε να δούμε την αντίδραση της καθώς βλάπτονται ήδη τα συμφέροντα του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου.» επισημαίνουν προσθέτοντας με νόημα «Ελπίζουμε να έχει γίνει κατανοητό ότι εξαγγελίες ‘’Δίκαιη Ανάπτυξη’’ , ‘’Παραγωγική Ανασυγκρότηση’’ ,‘’Επενδύσεις’’ , ‘’Αξιοπρεπής εργασία , μείωση ανεργίας’’ αποτελούν κενό γράμμα με βάση την εξέλιξη της υπόθεσης ΕΝ ΚΛΩ.»

Αποφασισμένοι να στραφούν στην νόμιμη διεκδίκηση των συμφερόντων τους

Τέλος, δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι θα στραφούν στην νόμιμη διεκδίκηση των συμφερόντων τους, «όσο μακριά και αν φτάνει αυτή η διεκδίκηση.» όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν στέλνοντας μήνυμα με πολλούς αποδέκτες «Αν νομίζουν κάποιοι ότι θα μας εξαντλήσουν και θα τα παρατήσουμε τότε δεν ξέρουν τι σημαίνει εργαζόμενος ΕΝ ΚΛΩ .»

Keywords
Τυχαία Θέματα