Κομοτηνή: Γάλλοι φιλέλληνες γνωρίζουν την Ροδόπη

15:46 16/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αγαπούν την Ελλάδα. Θέλουν να μάθουν κάθε ξεχωριστή γωνιά της, κάθε ιδιαίτερη λεπτομέρεια γι αυτήν. Μέλη του Συλλόγου «Οδύσσεια Περίπλοι κι Ανακαλύψεις», ενός Συλλόγου με στόχο την διάδοση των νέων ελληνικών στη Γαλλία. 46 Φιλέλληνες Γάλλοι που αναζητούν κάθε χρόνο την άλλη Ελλάδα. Μια εβδομάδα το χειμώνα την αφιερώνουν πάντα σε κάποια επαρχιακή πόλη. Φέτος επέλεξαν την

Κομοτηνή για να δουλεύουν κάθε μέρα, βελτιώνοντας τα ελληνικά τους, αλλά και για να πραγματοποιήσουν ξεχωριστές επισκέψεις σε έναν όμορφο τόπο.

«Σε μια τέτοια επαρχιακή πόλη δεν θα πήγαιναν μόνοι τους για να περάσουν μια εβδομάδα. Σε μια πόλη που δεν είναι τουριστική το χειμώνα» δηλώνει ο συνοδός καθηγητής κ. Γιώργος Κωστακιώτης κι εξηγεί πως εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι να δουν πώς ζουν οι Έλληνες. «Ίσως να γνωρίζουν την Ελλάδα καλύτερα από εμάς » δηλώνει κι αποκαλύπτει πως βρίσκουν την Κομοτηνή έναν τόπο με πολιτικό, ιστορικό, φιλολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Τους συναντήσαμε να κάθονται στα θρανία σαν μικροί μαθητές και να δουλεύουν μελετώντας κείμενα του Μισέλ Φαϊς μαθαίνοντας για τον τόπο και τους ανθρώπους.

46 ενήλικες Γάλλοι που έχουν ένα μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Άνθρωποι που έχουν σχέση με άλλους Έλληνες. Που ταξίδεψαν στην Ελλάδα, που αγάπησαν αυτό που η Ελλάδα χαρίζει απλόχερα, όμορφο φυσικό περιβάλλον, γεύσεις και φιλοξενία.

«Είναι ενθουσιασμένοι. Βλέπουνε μια άλλη Ελλάδα που δεν τη γνωρίζουν. Βρίσκουν πως οι Έλληνες είναι πάρα πολύ ζεστοί, πολλοί φιλόξενοι» δηλώνει ο κος Κωστακιώτης και σχολιάζει καλόκαρδα τις αντιδράσεις των ντόπιων στη θέα των Γάλλων τουριστών «Τους φαίνεται περίεργο που οι Γάλλοι έρχονται εδώ. Αλλά, αν φαίνεται περίεργο στους Έλληνες, τι να πουν οι Γάλοι;»
Φώτο: Οι Γάλλοι φιλέλληνες την ώρα των μαθημάτων Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα