Κομοτηνή: Φιλοσοφίες μιας ζωής…

07:43 1/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Είναι σίγουρο ότι είμαστε περαστικοί. Οπότε, θα πρέπει να κοιτάμε, όσο μπορούμε, να περνάμε καλά.» δηλώνει και γελά παρέα με τους φίλους του. Στη σύνταξη πια έχουν το χρόνο να φιλοσοφούν την καθημερινότητα, τη ζωή, ακόμη και το θάνατο. Στα δικά τους μάτια, ένα ούζο παρέα με φίλους, ένα ταξίδι σε μια άλλη χώρα ή σε ένα άλλο μέρος της Ελλάδας αποκτά άλλη αξία.

«Κάποτε μπορούσαμε αυτά τα απλά να τα κάνουμε πιο συχνά, αυτή τη στιγμή, όταν ένας παίρνει σύνταξη και μ’ αυτή ζουν άλλοι δύο -τρεις από πίσω, δυστυχώς δεν γίνεται»

δηλώνει εις εξ αυτών σημειώνοντας πως «αυτό που μένει είναι ένα ουζάκι κι εκείνο, όταν παίρνουμε τη σύνταξη.»

Οι εμπειρίες της ζωής τους έχουν κάνει σοφότερους, τόσο που κάνουν χιούμορ ακόμη και για τον θάνατο. «Από τους εργολάβους κηδειών, κανείς δεν ξεφεύγει» δηλώνουν και γελούν δυνατά και πάλι. «Τι είναι αυτό που μένει μετά την «φυγή» των ανθρώπων;» τους ρωτάμε «ένας καλός λόγος» απαντούν χωρίς δεύτερη σκέψη «Ένας καλός λόγος.» Όπως λένε είναι δύσκολο να ειπωθεί. «Να ειπωθεί και να είναι αληθινός. Δεν είναι απλά να ειπωθεί, αλλά και να τον πιστεύουν κιόλας και να τον λένε γι αυτόν που φεύγει.» δηλώνουν και μιλούν για τους πέντε φίλους που μένουν στο τέλος.

Χωριά, αγροτικές φυλακές
Έχοντας χρόνο ελεύθερο, κάποιοι από τους συνταξιούχους της παρέας μας, επισκέπτονται τα χωριά τους και με λύπη μετρούν απουσίες. «Πάω στο χωριό και στο καφενείο κάθομαι μόνος. Το καλοκαίρι μόνο έχουν τα χωριά μας κίνηση. Δυστυχώς έχουν καταντήσει αγροτικές φυλακές. Τώρα το χειμώνα είσαι μόνος.»

Ένας φίλος είναι υπέρ αρκετός
Αυτό που πια έχει σημασία για εκείνους είναι να περνούν όσο το δυνατόν καλύτερα, αποδεικνύοντας ότι μπορούν και ικανοποιούνται και με τα λίγα. « Καλά σημαίνει και μια απλή βόλτα με δυο φίλους, η επιστροφή από το καφενείο μέχρι το σπίτι με τα πόδια συνοδεία καλής κουβέντας. Λες δυο κουβέντες, μοιράζεσαι δύο λέξεις κι αυτό καλά είναι, δεν χρειάζεσαι τίποτα περισσότερο. Ό,τι ευχαριστεί την ψυχή σου, αυτό έχει αξία. Ο καλός φίλος, η καλή παρέα, δύο άτομα, ένας φίλος είναι υπέρ αρκετός.»

Keywords
Τυχαία Θέματα