Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 5-03-2018

09:00 5/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτογενής Τομέας-Μεταποίηση

Δεκτή από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής έγινε η αίτηση αναστολής που κατέθεσε η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ
Δεκτή από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής έγινε η αίτηση αναστολής που κατέθεσε η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ κατά των ασφαλιστικών μέτρων είσπραξης του προστίμου – μαμούθ, συνολικού ύψους 45 -πλέον- εκατ. ευρώ, που της επεβλήθη για υπόθεση λαθρεμπορίας του 2009.
Η εταιρεία

κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα και, έτσι, δεν είναι απαιτητό το υπέρογκο πρόστιμο. Η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα . Για την ισχύ του προστίμου ή όχι, θα αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), που θα συνεδριάσει σε περίπου δύο μήνες.

Εργαζόμενοι: «’Περιμένουμε τη Λειτουργία της ΣΕΚΑΠ»
Ο Κώστας Γαβριηλίδης, πρόεδρος των εργαζομένων στην ΣΕΚΑΠ χαρακτήρισε την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου “μια καλή ανάσα για τη ΣΕΚΑΠ” .
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εργαζόμενοι περιμένουν να λειτουργήσει κανονικά η καπνοβιομηχανία καθώς το διάστημα αυτό της αναμονής υπήρχε διστακτικότητα από τους πελάτες της. Όπως και στις προηγούμενες δίκες που αφορούσαν την ΣΕΚΑΠ, οι εργαζόμενοι και οι τοπικοί φορείς υποστηρίζουν την αδιάκοπη λειτουργία της ΣΕΚΑΠ στην περιοχή της Θράκης, καθώς και τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών των καπνοπαραγωγών, αγροτών και εργαζομένων.
Υγεία
Ξεκίνησε η πρώτη ΤΟΜΥ στην Κομοτηνής

Ξεκίνησε την λειτουργία της στην Κομοτηνή, η μία από τις 4 Μονάδες Τοπικής Υγείας στην Κομοτηνή, η οποία βρίσκεται στο ΚΕΦΙΑΠ στην Νέα Μοσυνούπολη-περιοχή Εκτενεπόλ-.
Η νέα μονάδα που θα αποτελεί πια Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, ενταγμένο στην Πρωτοβάθμια Υγεία, καλείται να αποσυμφορήσει το Νοσοκομείο, στο οποίο θα απευθύνονται μόνο για τα επείγοντα περιστατικά.
Η Μονάδα Τοπικής Υγείας, θα διαθέτει 3 Γενικούς Ιατρούς, 3 Παθολόγους , 2 Παιδιάτρους , 2 Κοινωνικούς Λειτουργούς, 4 Διοικητικούς Υπαλλήλους και 2 Επισκέπτες Υγείας.
Θα παρέχει φροντίδες σε απλά ιατρικά περιστατικά-κρυολογήματα, εμβόλια, συνταγογραφήσεις φαρμάκων και πιστοποιητικά για δημόσιες υπηρεσίες.
Η λειτουργία της μονάδας θα είναι από τις 7 το πρωΐ έως τις 11 το βράδυ.
Τις επόμενες μέρες θα λειτουργήσει και το δεύτερο ΤΟΜΥ, στο πρώτο ΚΑΠΗ του Δήμου Κομοτηναίων.
Οι υπόλοιπες δύο Μονάδες θα λειτουργήσουν μόλις τοποθετηθούν οι γιατροί, καθώς από την πρώτη προκήρυξη δεν υπήρξε ενδιαφέρον για την κάλυψη των προβλεπόμενων θέσεων.
Υπενθυμίζεται πως από τις 17 ΤΟΜΥ στην ΑΜ-Θ λόγω του προβλήματος της έλλειψης γιατρών, θα λειτουργήσουν τελικά τα 5, από ένα σε Αλεξ/πολη, Ξάνθη και Καβάλα και δύο στην Κομοτηνή.

Κυβέρνηση-Πολιτική
Πρόσκληση για το Πρόγραμμα «Στέγη και εργασία για τους άστεγους»
Η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους», καλεί Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, εποπτευόμενα από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης να υποβάλουν, μεμονωμένα ή συνεργαζόμενοι, αιτήσεις για την χρηματοδότηση σχεδίων με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου έλλειψης στέγης σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, όπου το πρόβλημα παρουσιάζεται εντονότερο.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην μετάβαση από τις δομές επείγουσας στέγασης και τους κοινωνικούς ξενώνες σε αυτόνομες στεγαστικές λύσεις, με παράλληλες δράσεις υποστήριξης και εργασιακής επανένταξης.

Φορέας Διαχείρισης του προγράμματος είναι το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑ∆).
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των Αιτήσεων Χρηματοδότησης είναι η 30η Μαρτίου 2018.

ΔΠΘ
Επιστολή προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας από τον Καραμπίνη
Με επιστολή προς τα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας ο Πρύτανης του ΔΠΘ, Αθανάσιος Καραμπίνη, επισημοποιεί την επιστροφή του στα καθήκοντά του μετά την απόφαση του ΣτΕ και ασκεί κριτική στην ενδιάμεση διοίκηση του πανεπιστήμιου
«Όλους εκείνους οι οποίοι μεθόδευσαν και υπηρέτησαν πιστά αυτή την ακαδημαϊκή εκτροπή τους παραδίδω στην κρίση σας», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Καραμπίνης.
Επι πλέον προσθέτει πως το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε το ΔΠΘ, όχι μόνο δεν συνέχισε την αναπτυξιακή δυναμική του αλλά βρέθηκε στο στόχαστρο κύκλων, οι οποίοι επιθυμούν την συρρίκνωση του, αναφερόμενος στην ίδρυση Νομικής και στις συνενώσεις με τα ΤΕΙ.
Ο κ. Καραμπίνης απευθύνει στην Ακαδημαϊκή κοινότητα ένα προσκλητήριο αγώνα για την διάσωση αλλά και την αναβάθμιση του ΔΠΘ.

Εκπαίδευση
Διημερίδα για την εκπαίδευση της μειονότητας από ΔΟΕ
Διήμερο συνέδριο με θέμα «Η εκπαίδευση της μειονότητας και το σχολείο των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών και δικαιωμάτων στο περιβάλλον συνύπαρξης πλειονότητας και μειονότητας στη Θράκη» διοργανώνει την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Μαρτίου στην Κομοτηνή η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, σε συνεργασία με τους συλλόγους εκπαιδευτικών της Θράκης.

Πρωτογενής Τομέας
Υποβολή αιτήσεων για άδεις φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου

Ως τις 27 Μαρτίου θα διαρκέσει η υποβολή αιτήσεων για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη ΑΠοστόλου.
Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου, www.minagric.gr και είναι αποδεκτή όταν σ’ αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ικανοποίηση του κριτηρίου επιλεξιμότητας.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων τους.

Αυτοδιοίκηση
Ειδική συνεδρίαση για την εκλογή νέου προέδρου του ΠΣ ΑΜ-Θ

Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, θα γίνει σήμερα στις 19.00 μ.μ. , στην αίθουσα συνεδριάσεων «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ, στην Κομοτηνή.
Μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης θα είναι η : «Αποδοχή Παραίτησης Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και Εκλογή νέου Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης, όπως αυτό προβλέπεται από τα σχετικά άρθρα.

56 θέσεις εργασίας στο δήμο Κομοτηνής
Λήγει την ερχόμενη Τετάρτη η προθεσμία για τις 56 θέσεις εργασίας που προκήρυξε ο δήμος Κομοτηνής.
Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας, Γιάννης Μουρτίδης, πρόκειται για 10 θέσεις χειριστών και οδηγών και 46 θέσεις για συνοδούς απορριμματοφόρων.
Στο μεταξύ ο δήμος Κομοτηνής πήρε την έγκριση, προκειμένου,να ξεκινήσει ομιλίες στα σχολεία για τα αδέσποτα .

Στρατός
Παραμένουν ταξίαρχοι οι Λάζαρος Καμπουρίδης και Γιώργος Χατζηγεωργίου
Διατηρητέοι κρίθηκαν στο βαθμό τους οι δύο Ταξίαρχοι της ΧΧΙ ΤΘΤ ( 21ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας) και της 29ης ταξιαρχίας πεζικού. Οι ταξίαρχοι Λάζαρος Καμπουρίδης και Γιωργος Χατζηγεωργίου μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 3 Μαρτίου παραμένουν στις θέσεις και θα συνεχίσουν το έργο τους για έναν ακόμη χρόνο στην περιοχή.

Δίκες-Δικηγόροι
Ο Γ. Πανούσης ομιλητής σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου
Την ερχόμενη Τετάρτη ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης διοργανώνει, εκδήλωση –συζήτηση με θέμα, « Τέταρτη Νομική, Ακαδημαϊκή αναγκαιότητα ή λύση από το παρελθόν;».
Ομιλητής θα είναι ο πρώην πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Γιάννης Πανούσης.
Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης-ΕΒΕΡ-

Πολιτισμός

Το «Bookfest»ξανα στην Ξάνθη
Το Bookfest», «η βιβλιογιορτή των μεγάλων προσφορών επιστρέφει ξανά στην Ξάνθη για ένα μήνα από τις 14 Μαρτίου έως 14 Απριλίου.
Η διοργάνωση θα γίνει στο εμπορικό πάρκο «Flamingo» με ελεύθερη είσοδο, δωρεάν στάθμευση και δωρεάν μεταφορά.
Θα λειτουργεί από τις 10.00 ως τις 21.00 (Σάββατα: 09.00-20.00).
Ενδεικτικά από τα βιβλία που θα διατεθούν φέτος:
ΤΟ 50% ΕΧΕΙ ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 3 ΕΥΡΩ
ΕΝΩ ΤΟ 90% ΕΧΕΙ ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 5 ΕΥΡΩ.

Θεατρικές Παραστάσεις από την Πολιτιστική Κίνηση

«Ένα παιδί μετράει τα άστρα» του Μενέλαου Λουντέμη της Παιδικής Σκηνής του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστεί στην Κομοτηνή, την ερχόμενη Τετάρτη 7 & την Πέμπτη σε πρωινές παραστάσεις (Ώρα 9.00 π.μ. & 11.00 π.μ.) στο Πολιτιστικό ΚύτταροΡΕΞ, για να το παρακολουθήσουν οι μαθητές, μέσα στο διδακτικό ωράριο, με μειωμένο εισιτήριο 6 ευρώ καθώς και με εισιτήρια του Ο.Γ.Α. που χορηγούνται δωρεάν από τα Κ.Ε.Π.
Το έργο με βάση και πάλι το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί θα παρουσιαστεί και σε απογευματινή παράσταση την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018 (Ώρα 7.00 μ.μ.) στο Πολιτιστικό ΚύτταροΡΕΞ,

Αστυνομικό Δελτίο
Συνελήφθη 43χρονος υπήκοος FYROM, που προωθούσε 4 μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη στην παλαιά Εθνική Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 43χρονος αλλοδαπός, υπήκοος FYROM, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Πακιστάν.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαππών.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, σεκαπ, εταιρεία, ισχύ, γαβριηλίδης, νέα, καπη, ξανθη, καβαλα, δπθ, τει, ελλαδα, σχολεια, τθτ, κυσεα, λύση, προσφορες, τιμη, ευρω, θεσσαλονικη, κύτταρο, ρεξ, εισιτήρια, fyrom, συλληψεις, βιβλια, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, αστυνομικο τμημα, γιορτη σημερα, δικαιολογητικα, ξανα, τθτ, ημερομήνια, αδεσποτα, αιτηση, δπθ, δωρεαν, εθνικη, εργασια, θεμα, πλαισιο, προγραμμα, υγεια, fyrom, αρθρα, αιτησεις, απλα, ασφαλιστικα μετρα, τει, βραδυ, βρισκεται, γαβριηλίδης, γινει, γιατροι, δευτερο, διαστημα, δημος, διοικηση, εγινε, αιθουσα, ευρω, εισιτήρια, εκπαιδευση, εμβολια, εβδομαδα, εταιρεία, ιδιο, ιδρυση, υπηρεσιες, υποθεση, θεσεις εργασιας, καπη, κυσεα, κύτταρο, λειτουργια, λύση, μαμουθ, μεμονωμενα, μηνες, νομικη, παιδι, πακισταν, πεμπτη, περιβαλλον, πρυτανης, ρεξ, σεκαπ, σχολειο, τιμη, τμημα, υπηκοος, ισχύ, εθνικο, ιατρικα, ηλεκτρονικα, κωστας, λαζαρος, νοσοκομειο, πληροφοριες, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα