Κομοτηνή: ΕΡΤ ΕΙδήσεις 28-03-2018

09:04 28/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτογενής Τομέας
Έκκληση Αποστόλου για ενιαία εκπροσώπηση του συνεταιριστικού χώρου
Την αναγκαιότητα της κοινής εκπροσώπησης του συνεταιριστικού χώρου, ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας επεσήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας χθες από το βήμα του 1ου Αγροτικού Συνεδρίου του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε στην Αθήνα, με θέμα: «Ο αγροτικός τομέας της Ελλάδας μετά το 2020 και η νέα

Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε».
Ο Υπουργός πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι το ΥΠΑΑΤ θα είναι δίπλα σε αυτήν την προσπάθεια για ένα νέο συνεταιριστικό κίνημα, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα δημιουργίας υγιών και αποτελεσματικών συνεταιριστικών οργανώσεων και ομάδων παραγωγών.

Χαμηλές τιμές στις πωλήσεις αμνοεριφίων ισχυρίζονται οι Κτηνοτρόφοι, εν όψει του Πάσχα
Για πολύ χαμηλές τιμές στις πωλήσεις αμνοεριφίων κάνουν λόγο οι Κτηνοτρόφοι, εν όψει του Πάσχα.
Συγκεκριμένα οι τιμές στους παραγωγούς είναι μόλις στα 4,5 ευρώ το κιλό το αρνί και 5 ευρώ το κιλό το κατσίκι, ενώ διπλασιάζονται μέχρι να φτάσουν στο αγοραστικό κοινό, με τους μεζάζοντες να καρπώνονται την υπεραξία του προϊόντος.
«Πλέον οι υπεραγορές-σούπερ μάρκετ-καθορίζουν τις τιμές των αμνοεριφίων και όχι όπως παλιά στη Δράμα, που εν όψει του Πάσχα γινόταν η συνάντηση των Κτηνοτρόφων από πολλά μέρη της Ελλάδας με τους εμπλεκόμενους φορείς και καθοριζόταν η τιμή των αμνοεριφίων σε όλη την Ελληνική Επικράτεια».
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δράμας, Γιάννης Κιτσουκάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν στην Αγορά πολλά Ελληνικά αμνοερίφια.
Δεν είναι δυνατόν να διαθέτουμε ως χώρα το πιο ποιοτικό κρέας και να το υποβαθμίζουμε οι ίδιοι, μη συζητώντας μεταξύ μας και μη έχοντας και την υποστήριξη από την Πολιτεία», δήλωσε ο κ. Κιτσουκάκης.
Ωστόσο παραδέχθηκε πως για αυτό μερίδιο ευθύνης έχουν και οι ίδιοι Κτηνοτρόφοι που δεν οργανώνονται και εξακολουθούν να είναι κατακερματισμένοι και άρα αδύναμοι να προστατεύσουν τον κλάδο τους, ακόμα και από τις «ελληνοποιήσεις».

Κ. Μπούντας: «Σύσταση φορέα ελαιολάδου στην ΑΜ-Θ από τους ελαιοπαραγωγούς
Κάλεσμα σε όλους τους Ελαιοπαραγωγούς της ΑΜ-Θ να συστήσουν Φορέα Διαχείρισης Ελαιολάδου με προσανατολισμό τις εξαγωγές, απηύθυνε μιλώντας στην ΕΡΤ Δίκτυο, στη ζώνη του Πρωτογενούς Τομέα, ο πρώην Δ/ντης του Κέντρου Δήμητρα Κομοτηνής, Κώστας Μπούντας.
Όπως εξήγησε ο κ. Μπούντας, ο φορέας αυτός μπορεί να έχει την μορφή μιας εταιρείας ή ΚΟΙΝΣΕΠ. Σκοπός του φορέα είναι να καλύψει τις ανάγκες για οργάνωση και συνεργασία των παραγωγών, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες της τυποποίησης, της συσκευασίας, της πιστοποίησης και προβολής του τελικού προϊόντος, αλλά και της ομαλής τροφοδοσίας των αγορών.
«Το Ελληνικό Ελαιόλαδο και συγκεκριμένα το έξτρα παρθένο , βρίσκεται στην κορυφή των αγορών. Ωστόσο, μόλις το 20% της παραγωγής τυποποιείται , ενώ το υπόλοιπο πωλείται χύμα σε τενεκέδες. Η δε Ιταλία αγοράζει χύμα Ελληνικό ελαιόλαδο και το αναμιγνύει με το δικό της, προκειμένου να το εξαγάγει και μάλιστα σε πολύ ακριβές τιμές. ΤΟ Ελληνικό ελαιόλαδο, παραμένει αναξιοποίητο, χωρίς πιστοποίηση, ως ακατέργαστο διαμάντι, από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Μπούντας.

Κόμματα

Ιλ Αχμέτ: «Κόβεται το 61% των Νέων Αγροτών από τους επιλαχόντες της ΑΜ-Θ»
Μετά από δύο κοινοβουλευτικές ερωτήσεις του Βουλευτή Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ και μία κατ’ ίδιαν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής του ΥΠΑΑΤ, υπάρχει η επίσημη παραδοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη ΑΠοστόλου πως το 61% των επιλαχόντων του Προγράμματος Εγκατάστασης Νέων Γεωργών στην ΑΜ-Θ, θα κοπεί λόγω έλλειψης διαθέσιμων πόρων, ενώ αντιθέτως στην Δυτική Μακεδονία με πολιτική απόφαση του Πρωθυπουργού, θα καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων.
«Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από 140 επιλαχόντες θα μείνουν εκτός προγράμματος στην ΑΜ-Θ με υστέρηση δαπάνης της τάξης των 2,6 εκατομμυρίων ευρώ», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο κ. Αχμέτ.
Νέα κοινοβουλευτική ερώτηση από Ιλχάν Αχμέτ
Επίσης χθες κατατέθηκε νέα κοινοβουλευτική ερώτηση στη Βουλή, από τον Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ιλχάν Αχμέτ, σχετικά με το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε αυτό, οι οποίοι βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία εδώ και 15 χρόνια.

Εργαστήριο γνωριμίας με τα Βότανα στο καφέ Βαρόσι

Εργαστήριο γνωριμίας με τα βιολογικά βότανα από την Εταιρεία Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Grizo & Prasino, θα λάβει χώρα σήμερα στις 6 το απόγευμα στο καφέ Βαρόσι.
Όσοι θα δηλώσουν συμμετοχή θα μάθουν τη διαφορά ανάμεσα στο τσάι και τα βότανα, όλους τους τρόπους για την σωστή Παρασκευή των βοτανικών ροφημάτων, αλλά και μερικά πράγματα για τις ιδιότητες των βοτάνων.
Το εργαστήριο θα διαρκέσει 1,5 ώρα περίπου και είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες, ο αριθμός των οποίων θα είναι περιορισμένος

Εκπαίδευση

Αντιδρούν στη “Γλώσσα Στήριξης” οι συνδικαλιστές κλειστά τα Νηπιαγωγεία της μειονότητας
Σκληρή είναι η αντιπαράθεση συνδικαλιστών δασκάλων με την κυβέρνηση για το θέμα της πιλοτικής παρέμβασης στα νηπιαγωγεία της μειονότητας της Θράκης, με τη «Γλώσσα Στήριξης».
Με το καλημέρα του προγράμματος, οι διδασκαλικοί σύλλογοι πραγματοποιούν καθημερινές στάσεις εργασίας στα 6 Νηπιαγωγεία σε Ξάνθη (Ηλιόπτερα, Πάχνη, Άλμα) και Ροδόπη, όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα.
Μάλιστα υπήρξαν και περιστατικά που δεν επέτρεψαν να μπουν στα σχολικά κτίρια οι εκπαιδευτικοί που έχουν προσληφθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής που υλοποιεί την παρέμβαση.
Για την ώρα τα Νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά με τις δύο πλευρές να σκληραίνουν τη στάση τους.
Το Υπουργείο Παιδείας εμφανίζεται απόλυτα αποφασισμένο να εφαρμόσει την πολιτική απόφαση για την πιλοτική εφαρμογή στα νηπιαγωγεία και επαναλαμβάνει ότι πρόκειται για την εισαγωγή γλώσσας στήριξης στα νήπια για μια σειρά από παιδαγωγικούς λόγους.

Μειονότητα
Ο Κώστας Γούναρης από την Ξάνθη στην 5μελή επιτροπή για τις αλλαγές της Σαρία
Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, Κώστας Γούναρης έχει ορισθεί ως ένα από τα μέλη που απαρτίζουν την Επιτροπή, η οποία είναι επιφορτισμένη με την σύνταξη της έκθεσης για τους δικονομικούς κανόνες της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορούν τις αλλαγές στη Σαρία.
Η Απόφαση του υπουργού Παιδείας με την οποία γίνονται γνωστά τα μέλη που απαρτίζουν την άμισθη επιστημονική επιτροπή δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ με ημερομηνία 21 Μαρτίου 2018.

ΟΣΕ
Κατεβασμένες οι μπάρες στη διάβαση του τρένου στον Πολύσιτο
Χαλασμένες είναι εδώ και μέρες οι μπάρες στην ισόπεδη σιδηροδρομική διάβαση του τρένου στον Πολύσιτο Ξάνθης.
Οι μπάρες είναι διαρκώς κατεβασμένες και όπως αναφέρουν επαγγελματίες οδηγοί η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την πρόκληση ατυχημάτων καθώς οι οδηγοί αναγκάζονται να παραβιάζουν τη μπάρα.
Η Τροχαία με περιπολικά επιχειρεί να καλύψει προσωρινά το πρόβλημα και να ρυθμίζει την κυκλοφορία όμως προέχει η επισκευή του προβλήματος, αναφέρουν οδηγοί

Επιμελητήρια
Εκδήλωση για τις αδειοδοτήσεις και ελέγχους στον επισιτιστικό κλάδο
Ημερίδα διοργανώνει σήμερα στις 7 το μ.μ. το ΕΒΕΡ Ροδόπης, με αντικείμενο τις αδειοδοτήσεις και τους ελέγχους των επιχειρήσεων, υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Η μερίδα απευθύνεται σε όλους τους Επαγγελματίες του επισιτιστικού κλάδου, προκειμένου να ενημερωθούν για τις σχετικές διαδικασίες αδειοδότησης και ελέγχου.

Αυτοδιοίκηση
Συνεδρίαση σήμερα Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ
Συνεδριάζει σήμερα στις 18:30 το Περιφερειακό Συμβούλιο στην αίθουσα συνεδριάσεων «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ» της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, στην Κομοτηνή.
Θα συζητηθούν οι επερωτήσεις για το Χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού Δράμας, η Συνέργεια 2018, τα τρέχοντα προγράμματα και η Λειτουργία της Επιτροπής Ισότητας.

Συνεδρίαση σήμερα Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής
Την τακτική του συνεδρίαση πραγματοποιεί σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηναίων, με 31 θέματα στην Ημερήσια Διάταξή του. Ξεχωρίζουν:
Πρόσληψη Ναυαγοσωστών και προσωπικού πυρασφάλειας με τρίμηνη σύμβαση για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών στη Δ/νση Περιβάλλοντος Κοθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Κομοτηνής.

Τροποποίηση καταστατικού της Ανώνυμης Εμπορικής Εταιρείας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ Α.Ε.»
΄Εγκριση σχεδίου σύμβασης χορηγίας μεταξύ του Δήμου Κομοτηνής και του TAP (TRANS ADRIATIC Pipeline AG) για την ανακατασκευή 6 παιδικών χαρών εντός των ορίων του Δήμου.

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Κομοτηνής από Φ. Καζάκου
Τον Διοικητή του Νοσοκομείου Κομοτηνής επισκέφθηκε χθες η επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στο Δήμο Κομοτηνής, Φελίνα Καζάκου, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με τις θετικές εξελίξεις σχετικά με την κατασκευή του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής.
Η κ. Καζάκου ενημερώθηκε από τον κ. Φιλιππίδη σχετικά με την διαδικασία, την εξέλιξη και το χρονοδιάγραμμα του έργου. Σύμφωνα με το οποίο η δέσμευση που υπάρχει από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι η ολοκλήρωση και παράδοση αυτού τα επόμενα τρεισήμισι χρόνια.

Δήμος Ξάνθης: Διανομή αγαθών στους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ
Ο Δήμος Ξάνθης, πραγματοποιεί διανομή αγαθών από σήμερα στους ωφελούμενους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστική ή και Βασική Υλική Συνδρομή», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ).
Οι ωφελούμενοι του προγράμματος ΤΕΒΑ – ΚΕΑ θα ειδοποιηθούν με SMS για να προσέλθουν στο σημείο διανομής.
Σύλλογοι
Αρτοκλασία της ΧΕΝ το Σάββατο του Λαζάρου
Το ερχόμενο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος Εκκλησιασμός και η αρτοκλασία του Λαζαροσάββατου στην Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής Κομοτηνής.

Πολιτισμός
Αποθεώθηκε και στην Αθήνα το Peace Talk
Αποθεώθηκε και στην Αθήνα μετά την Κομοτηνή, την Ξάνθη, την Αλεξανδρούπολη και την Θεσ-νικη, η παράσταση «Peace Talk», που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην Κομοτηνή, με την υποστήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής.
Οι γυναίκες της Κομοτηνής, Χριστιανές και Μουσουλμάνες, μίλησαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο, για τη ζωή, τους φόβους, τη συμφιλίωση και τις αλήθειες τους, σε μια πολιτισμική και κοινωνική παρέμβαση που εξυμνεί την ισότητα, την αλήθεια και το σεβασμό στη διαφορετικότητα.
Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν με τη στήριξη και τη χορηγία της Βουλής των Ελλήνων, σε συνδιοργάνωση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και της Εκδοτικής-Πολιτιστικής Εταιρείας ΑΠΑΡΣΙΣ.

Βιβλιοπαρουσίαση σήμερα στη ΦΕΞ «¨Πούρα Γεμιστά»

Σήμερα στις [20.00] στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της ΦΕΞ στην Ξάνθη, θα γίνει παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων «Πούρα γεμιστά» του Βασίλη Τσιαμπούση.

Η Παρουσίαση θα γίνει από το Δημήτρη Βλάχο και το συγγραφέα.
Διαβάζουν αποσπάσματα μέλη της θεατρικής ομάδας της ΦΕΞ «οδός ονείρων».
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Εστία».

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, ιλχάν αχμέτ, σταση εργασιας, υπουργείο παιδείας, αθηνα, ελλαδα, νέα, υπαατ, πασχα, αρνι, δραμα, σημαίνει, βουλη, εταιρεία, συμμετοχή, ξανθη, φεκ, tap, ιδρυμα, κεα, sms, χεν, peace, αλεξανδρουπολη, ert, κλειστα επαγγελματα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, δωρο πασχα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, θεμα εκθεσης 2012, σχεδιο αθηνα, γλωσσα δ δημοτικου, γλωσσα στ δημοτικου, γλωσσα ε δημοτικου, εξτρα, δημος ξανθης, χεν, ημερομήνια, το θεμα, βημα, βοτανα, βοηθεια στο σπιτι, δωρεαν, ημερησια, θεμα, ιταλια, κεα, προγραμμα, πωλειται, το βημα, υπουργείο παιδείας, φεκ, ωρα, αγορα, αγροτικη, ελαιολαδο, αχμετ, βιβλιο, βοηθεια, βρισκεται, δημητρα, γινει, γινονται, δημος, δικτυο, δυτικη μακεδονια, δυτικη, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, εκκλησια, εξελιξη, εταιρεία, ζωη, ζωνη, ιδρυμα, ιλχάν αχμέτ, ιστορικο, καλημερα, εκδοσεις, κυβερνηση, κτιρια, λειτουργια, λογο, μακεδονια, μορφη, νικη, νιαρχος, νηπια, οπως παλια, παρουσιαση, περιφερειακο, πιστοποιηση, προγραμματα, πωλησεις, σαββατο, συγκεκριμενα, συνταξη, σειρα, συμμετοχή, σουπερ μαρκετ, σπιτι, συλλογοι, σουπερ, τιμη, τσαι, τροχαια, υπαατ, φορα, χυμα, εφαρμογη, εξαγωγες, ελληνικα, ερωτησεις, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κρεας, κωστας, νοσοκομειο, οδηγοι, peace, σημαίνει, sms, tap, θεματα
Τυχαία Θέματα