Εκδήλωση για τον εορτασμό της 100ής επετείου από την ίδρυση του Τμήματος Χημείας

07:07 28/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Τμήμα Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών διοργανώνουν εκδήλωση για τον εορτασμό της 100ής επετείου από την ίδρυση του Τμήματος Χημείας, την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018, στις 7 το απόγευμα, στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Χημεία ως ξεχωριστό μάθημα άρχισε να διδάσκεται στη σύγχρονη Ελλάδα

το 1837, αμέσως μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διδασκαλία της Χημείας γινόταν παράλληλα με τη διδασκαλία της Φυσικής και των Μαθηματικών στο πλαίσιο των μαθημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής. Ο πρώτος που δίδαξε Χημεία ήταν ο Βαυαρός φαρμακοποιός και υφηγητής του Πανεπιστημίου Xavier Landerer, ο οποίος συνέγραψε και το πρώτο σχετικό σύγγραμμα. Ο Landerer οργάνωσε το πρώτο στοιχειώδες Εργαστήριο Χημείας στο υπόγειο του Κεντρικού Κτηρίου του Πανεπιστημίου, όπου εκτελούσε συναρπαστικά χημικά πειράματα για τους φοιτητές. Τα πειράματα αυτά παρακολουθούσαν και πολλοί άλλοι ενδιαφερόμενοι Αθηναίοι.

Ιδρυτής της Χημείας, ως ξεχωριστού επιστημονικού κλάδου στην Ελλάδα, θεωρείται ο Αναστάσιος Χρηστομάνος, ο οποίος προσελήφθη ως Υφηγητής το 1863. Δίδαξε Γενική Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για σχεδόν 40 χρόνια (1866-1905). Ο Χρηστομάνος φρόντισε και στη συνέχεια επέβλεψε την κατασκευή του κτηρίου του Χημείου στην οδό Σόλωνος (στο κέντρο της Αθήνας), σήμερα γνωστό ως “Παλαιό Χημείο”. Στο κτήριο αυτό, εκτός από τα Εργαστήρια Χημείας, στεγάστηκαν και τα Εργαστήρια Φυσικής, Φαρμακευτικής και Βοτανολογίας. Ο Χρηστομάνος ως πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (1896) εισηγήθηκε και επέτυχε την ίδρυση της Φυσικομαθηματικής Σχολής με απόσπαση των Τμημάτων Φυσικής και Μαθηματικών από τη Φιλοσοφική Σχολή.

Το Τμήμα Χημείας ιδρύθηκε ως ανεξάρτητο Τμήμα το 1918 (μέχρι τότε τα μαθήματα Χημείας διδασκόντουσαν στα πλαίσια των προγραμμάτων άλλων Τμημάτων) και τότε δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές, οι οποίοι με την αποφοίτησή τους θα αποκτούσαν το πτυχίο του Χημικού. Το Τμήμα περιελάμβανε αρχικά μόνο τις ‘Εδρες της Ανόργανης και της Οργανικής Χημείας, αλλά αμέσως επανιδρύθηκε η Έδρα της Φυσικοχημείας με πρώτο Καθηγητή τον Δημήτριο Τσακαλώτο (1883-1919). Το 1922 το Τμήμα απέκτησε δύο επιπλέον έδρες: την Έδρα της Ιστορίας των Φυσικών Επιστημών με Καθηγητή τον Μιχαήλ Στεφανίδη (1868-1957) (η ‘Εδρα αυτή καταργήθηκε το 1936) και την Έδρα της Χημείας Τροφίμων με Καθηγητή τον Σπύρο Γαλανό (1896-1960). Αργότερα, ιδρύθηκαν οι έδρες της Βιομηχανικής Χημείας (1949) και της Αναλυτικής Χημείας (1966) με πρώτους Καθηγητές τους Ιωάννη Ζαγανιάρη (1900-1975) και Θεμιστοκλή Χατζηιωάννου (1927-2012), αντίστοιχα.

Το 1990 τα Εργαστήρια του Τμήματος Χημείας μεταφέρθηκαν από το κέντρο των Αθηνών στις νέες εγκαταστάσεις του Τμήματος, στο Κτήριο Θετικών Επιστημών στην Πανεπιστημιούπολη, στην Ανατολική – Νοτιοανατολική άκρη της Αθήνας, μεταξύ των Δήμων Ζωγράφου και Καισαριανής.

Στην εκδήλωση θα γίνει προσφώνηση από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο – Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι: αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,ο Ιωάννης Τσιρώνης, η γενική γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Ματρώνα (Πατρίτσια) Κυπριανίδου και ο νεοεκλεγείς κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, καθηγητής Ιωάννης Εμμανουήλ.

Θα ακολουθήσουν ομιλίες από τους: επίκουρο καθηγητή Αθανάσιο Τσεκούρα με τίτλο: «Η διαχρονική παρουσία της Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών» και την πρόεδρο του τμήματος Χημείας, καθηγήτρια Χριστίνα-Άννα Δ. Μητσοπούλου με τίτλο: «Το Τμήμα Χημείας Σήμερα: Καινοτομία και Επιτεύγματα».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα